Republica Moldova a cerut conectarea la sistemul european de certificate Covid-19

Moldova a solicitat conectarea la sistemul european de verificare a certificatelor Covid-19, lansat ieri în UE.

Potrivit responsabililor din sănătate, având în vedere că ţara noastră beneficiază de regimul liberalizat de vize cu țările europene, alinierea la standardul european de eliberare a paşapoartelor de vaccinare şi verificarea acestora nu ar trebui să fie o problemă.

Autoritățile de la Chişinău speră că, astfel, cetățenii noștri vor putea să obțină pașaportul verde care le va permite să circule liber în țările membre ale UE de la întâi iulie, când va intra în vigoare sistemul de control.

Mai mult, certificatele de vaccinare moldovenești au fost create să corespundă cerințelor europene.

„Certificatul este generat prin IDNP-ul persoanei. Odată introdus, registrul identifică automat persoana, vârsta şi desigur doza întâi şi a doua, dar şi producătorul.”

Altă metodă de verificare a certificatelor eliberate de ţara noastră este scanarea QR codului, care face imposibilă falsificarea.
Publicitate

„Iată, automat prin QR code face trimitere la IDNP şi numele persoanei care deţine acest certificat.”

Specialiştii lucrează în continuare la îmbunătățirea calității certificatului.

„Se lucrează ca QR codul când se scanează să prezinte automat în limba engleză toate datele care sunt stipulate de Uniunea Europeană”, a declarat epidemiologul ANSP, Veaceslav Guţu.

După aprobarea paşaportului european de vaccinare, autorităţile de la Chişinău vor ajusta certificatele noastre conform cerinţelor.

Documentul va avea trei niveluri de siguranţă.

Pe lângă certificatul de imunizare, în baza de date se vor găsi şi testele pozitive ale celor care au fost bolnavi de COVID-19 în ultima jumătate de an şi un certificatele de însănătoșire după infectare.

Luni, Uniunea Europeană a lansat portalul UE de verificare a pașapoartelor COVID. Deocamdată sunt şapte ţări conectate, restul fiind în teste.

Din întâi iulie, sistemul va fi activ în toate statele membre. Celelalte ţări vor avea la dispoziţie şase săptămâni pentru a elibera certificatul unic de vaccinare european.

sursa: www.publika.md

Președinta Maia Sandu a declarat cum vor fi folosite cele 600 milioane de euro acordate de Uniunea Europeană
Articolul anterior
44 cazuri noi de Coronavirus. Câte persoane infectate au decedat în ultimele 24 de ore
Articolul următor
Alte articole interesante