Republica Moldova a preluat de la Bulgaria președinția în exercițiu în cadrul Inițiativei Central Europene

Republica Moldova a preluat de la Bulgaria, președinția în exercițiu în cadrul Inițiativei Central Europene (ICE) pentru anul 2023. Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) Vladimir Cuc a participat la Reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale ICE, care s-a desfășurat la Sofia.

În cadrul reuniunii, Republica Moldova a preluat de la Bulgaria, președinția în exercițiu în cadrul Inițiativei Central Europene pentru anul 2023. 

Discuțiile în cadrul Reuniunii Ministeriale au fost dedicate consecințelor dramatice ale războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei, impactului acestuia asupra țărilor din regiunea central-europeană, inclusiv asupra stabilității regionale și perspectivelor de integrare europeană a țărilor în regiune. 

Secretarul de stat Vladimir Cuc a relatat despre sprijinul acordat de către țara noastră refugiaților ucraineni, precum și eforturile de facilitare a tranzitului cerealelor din Ucraina spre piețele externe. De asemenea, oficialul moldovean a comunicat despre impactul crizei energetice asupra Republicii Moldova, făcând un apel către statele participante la ICE să intensifice cooperarea în vederea diversificării surselor și căilor de transportare a resurselor energetice. 

În contextul exercitării președinției ICE în 2023, Republica Moldova va acorda atenție specială promovării proceselor de integrare europeană a statelor-membre ale Inițiativei care nu fac parte din UE. De asemenea, țara noastră va depune eforturi pentru implementarea unor proiecte și inițiative concrete cu impact tangibil pentru regiune și, nemijlocit, pentru Republica Moldova. 

„Când gestionăm situațiile complexe cu multiple crize concomitente nu atragem atenție dacă o organizație internațională este mai mare sau mai mică, deoarece fiecare efort contează și fiecare structură regională precum este ICE poate aduce valoare adăugată”, a declarat secretarul de stat Vladimir Cuc. 

În cadrul Reuniunii Ministeriale a fost adoptată o Declarație, prin care a fost condamnată agresiunea nejustificată a Federației Ruse împotriva Ucrainei, a fost exprimat sprijin poporului ucrainean și apreciată contribuția ICE la ameliorarea consecințelor războiului prin proiecte concrete realizate în Ucraina și pentru refugiații ucraineni. 

În marja reuniunii, Bulgaria, în calitatea sa de președinte în exercițiu în cadrul ICE, a organizat Forumul Economic dedicată problemelor întâmpinate de întreprinderile mici și mijlocii în contextul redresării economice („The Challenges the CEI SMEs are Facing and the Economic Recovery of the Region”). În cadrul panelului ministerial, Vladimir Cuc a menționat că războiul produce un impactul negativ asupra climatului investițional, iar criza energetică stimulează nivelul înalt al inflație. A fost menționat că țara noastră, se va concentra pe procesele de integrare economică în UE și valorificarea oportunităților de cooperare în sfera transporturilor, a comerțului și alte domenii.

Franța, pentru a opta oară în sferturile de finală ale Cupei Mondiale

Naționala de fotbal a Franței a învins reprezentativa similară a Poloniei, scor 3-1 (1-0), duminică, și s-a calificat în sferturile de finală a Cupei Mondiale din Qatar, scrie jurnal.md.

Este pentru a opta oară în istorie când ”Cocoșul Galic” a atins această fază a competiției, iar statistica este de partea sa.

Istoria arată că francezii se descurcă foarte bine atunci când ajung în sferturile de finală ale Cupei Mondiale. Au ajuns în această fază de șapte ori, iar de cinci ori s-au impus.

Există și excepția ediției din 1982, când Franța a ajuns direct în semifinale, după ce a trecut de cele două faze ale grupelor, așa cum era formatul respectiv.

Victoriile Franței din ”sferturi”, de la Cupa Mondială:

CM 1958: Franța – Irlanda de Nord 4-0. (Franța, locul 3)

CM 1986: Franța – Brazilia 1-1, 4-3 pen. (Franța, locul 3)

CM 1998: Franța – Italia 1-1, 4-3 pen. (Franța, campioană)

CM 2006: Franța – Brazilia 1-0. (Franța, vicecampioană)

CM 2018: Franța – Uruguay 2-0. (Franța, campioană)

Înfrângerile Franței din ”sferturile” Cupei Mondiale:

CM 1938: Franța – Italia 1-3. Italienii câștigau titlul

CM 2014: Franța – Germania 0-1. Nemții câștigau titlul.

Așadar, de fiecare dată când Franța își câștigă duelul din sferturile de finală ale Cupei Cupei Mondiale termină competiția pe podium.

În schimb, ambele formații care au reușit să o elimine pe Franța în ”sferturi”, Italia și Germania, au cucerit, apoi, trofeul Cupei Mondiale, în edițiile respective.

FMI, gata să crească asistența pentru a ajuta Republica Moldova să depășească ”cea mai severă criză energetică din istoria sa”

Fondul Monetar Internațional (FMI) rămâne deschis colaborării cu Republica Moldova și este gata să crească asistența, pentru a ajuta la depășirea celei mai „severe crize energetice din existența sa”, a dat asigurări Kristalina Georgieva, directoarea generală a FMI, la întâlnirea cu președinta Maia Sandu, care întreprinde o vizită la Washington.

Președinția transmite că Maia Sandu a menționat, în cadrul discuției, importanța cooperării cu FMI pentru a atenua consecințele economice și sociale provocate de invazia Rusiei în Ucraina, transmite Ziarul Național.

Maia Sandu a subliniat că în prezent Republica Moldova trece prin cea mai severă criză energetică din existența sa, iar scopul autorităților este să ajute oamenii și businessul să facă față prețurilor ridicate la energie.

La fel, e nevoie de programe care să sporească reziliența sectorului și să contribuie la diversificarea surselor de energie.

Tot la Washington, președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Michael McCaul, membru al Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA. Oficialii au discutat despre relațiile moldo-americane și sprijinul oferit de partenerii din Statele Unite pentru agenda noastră de reforme.

Maia Sandu și-a exprimat recunoștința pentru adoptarea de către Congresul SUA, în aprilie 2022, a unei rezoluții prin care este reafirmat sprijinul pentru suveranitatea, integritatea teritorială și parcursul democratic al Republicii Moldova. La fel, ea a apreciat decizia SUA de a trece pe lista de sancțiuni nouă persoane și 12 entități pentru acte grave de corupție, prejudicierea averii statului și promovarea influenței Rusiei în republica noastră. Lidera de la Chișinău a subliniat că asemenea acțiuni ne ajută să continuăm efortul de eradicare a corupției și de consolidare a instituțiilor statului.

Șefa statului a mai menționat că R.Moldova mizează și mai departe pe sprijinul Statelor Unite în realizarea reformelor, inclusiv în procesul de aderare la UE a republicii. De asemenea, Republica Moldova are nevoie de susținere pentru asigurarea independenței energetice.

Ion Paladi și Paula Seling au lansat un nou colind superb: „La mulți ani de sărbători!”

Interpretul de muzică populară, Ion Paladi și artista de peste Prut, Paula Seling, au lansat un nou colind superb, „La mulți ani de sărbători”.

„Decembrie este luna colindelor, iar Ion Paladi și Paula Seling v-au pregătit cea mai frumoasă surpriză în preajma sărbătorilor de Crăciun”, se arată în descrierea videoclipului.

Cei doi interpreți sunt acompaniați de Orchestra „Lăutarii”. Muzica colindului este compusă de Ion Paladi și Corneliu Botgros, iar versurile au fost scrise de Mariana Honceru. 

Videoclipul a fost filmat „într-un cadru de poveste” atât în România, cât și în Republica Moldova.

Ministrul Spînu vrea să-și reînnoiască echipa! Anunță 19 locuri vacante în instituția pe care o conduce
Articolul anterior
Preotul rus care îndemna rusoaicele să facă mai mulți copii pentru a-i trimite la război a fost ucis pe front
Articolul următor