Republica Moldova accelerează alinierea legislației la normele UE. La Bruxelles a avut loc reuniunea de screening bilateral pentru politica industrială și antreprenorială

Republica Moldova face pași importanți în procesul de armonizare legislativă cu Uniunea Europeană, în vederea facilitării integrării economice și sprijinirii dezvoltării industriilor și antreprenoriatului național. Acest efort a fost pus în evidență în cadrul recentei reuniuni de screening bilateral pentru Capitolul 20 – Politica industrială și antreprenorială, un capitol strategic care reflectă angajamentul guvernului de a transforma economia moldovenească într-un sistem competitiv, sustenabil și prietenos cu mediul de afaceri.

Un cadru modern pentru o economie modernă

Capitolul reflectă viziunea Guvernului privind dezvoltarea antreprenorială și a sectorului industrial în mod particular, precum și măsurile prin care statul stimulează competitivitatea economică, facilitează transformarea structurală a industriei și asigură un mediu de afaceri prietenos, implicit pentru IMM-uri​.

Politica industrială vizează dezvoltarea unor ecosisteme industriale reziliente, digitale și sustenabile, prin mobilizarea resurselor publice și stimularea investițiilor private în sectoare inovative cu potențial de creștere. Se urmărește integrarea întreprinderilor naționale în lanțurile valorice europene și internaționale, alături de formarea continuă a angajaților și atragerea profesioniștilor în industrii competitive.

În paralel, sprijinul acordat IMM-urilor se axează pe crearea unui cadru legislativ și fiscal favorabil dezvoltării acestora, în concordanță cu normele europene. Accesul la finanțare, piețe externe și platforme digitale de sprijin antreprenorial este esențial, alături de dezvoltarea competențelor prin programe de formare și mentorat. Se promovează spiritul antreprenorial, în special în rândul tinerilor și grupurilor defavorizate, precum și utilizarea unor instrumente inovative, menite să crească competitivitatea și sustenabilitatea IMM-urilor.

Acest capitol este gestionat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și vizează modul în care statul sprijină economia și afacerile, prin politici moderne, aliniate cerințelor europene. Obiectivul este crearea unui mediu de afaceri prietenos, competitiv și rezilient, care să stimuleze investițiile și să contribuie la transformarea structurală a economiei moldovenești.

Etapa de screening bilateral evidențiază angajamentul ferm de armonizare a legislației cu politicile și legislația UE, în vederea revitalizării industriei și a dezvoltării sustenabile a economiei naționale.

În cadrul reuniunii, delegația Republicii Moldova prezintă un set de 14 prezentări tematice, care acoperă cele trei dimensiuni majore: 

  • Politica industrială generală – măsurile de sprijin ale statului pentru dezvoltarea industriei
  • Politica pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) – sprijinul statului pentru afaceri
  • Politici pentru industriile specifice – sprijin pentru domenii, precum agricultura, IT sau textile.

Prezentările includ o evaluare a progreselor realizate până în prezent, cadrul normativ și instituțional existent, precum și planurile de aliniere la legislația și practicile europene. În special, accentul este pus pe reformele planificate pentru sprijinirea competitivității, rezilienței și sustenabilității sectorului industrial și antreprenorial din Republica Moldova.

Delegația Republicii Moldova a fost condusă de Cristina Gherasimov, viceprim-ministra pentru integrare europeană, alături de secretarii de stat ai Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Natalia Selevestru și Viorel Garaz, care este și președintele grupului de lucru 20.

De la Chișinău s-au conectat în format online, membrii grupului de lucru, din care fac parte reprezentanții mai multor ministere. Reuniunea a fost urmărită și de reprezentanții societății civile, cu statut de observatori ai acestui grup.

Un moldovean a decedat în urma unui accident de muncă produs în Italia
Articolul anterior
Donald Trump impune tarife de 50% pentru produsele din UE începând cu 1 iunie: „Nu caut o înțelegere”
Articolul următor