Republica Moldova, în căutarea unor surse alternative de gaze naturale. Cooperarea cu Azerbaidjanul

„Moldova intenționează să coopereze cu Azerbaidjanul în domeniul livrărilor de gaze naturale”, titrează media azeră un comunicat al Ministerului Energiei din această țară, după ce Andrei Spînu, vicepremier și ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a participat, săptămâna trecută, în cea dea 8-a reuniune ministerială a Consiliului consultativ al Coridorului Sudic de gaze, care a avut loc în Baku, Azerbaidjan.

R. Moldova, în căutarea unor surse alternative de gaze naturaleFoto: IPN

Dacă din considerente pandemice ședința de anul trecut s-a desfășurat în format electronic, recenta, pe lângă vicepremierul moldovean, a fost onorată de comisari ai UE, înalți funcționari din SUA, Marea Britanie, Turcia, Georgia, Italia, Grecia, Bulgaria, Albania, Croația, Ungaria, Muntenegru, România, Serbia, Macedonia de Nord, Bosnia și Herzegovina, Ucraina și Turkmenistan în condiții sanitare corespunzătoare, transmite IPN.

În marja reuniunii, Andrei Spînu a avut o întrevedere cu ministrul azer pentru energetică Parviz Shahbazov, care a remarcat că țara sa dispune de potențialul necesar pentru a majora exporturile de gaze azere și pentru a extinde Coridorul Sudic de gaze. 

Azerbaidjanul este disponibil de a iniția un dialog la subiect cu părțile interesate, notează sursa. 

La rândul său, Andrei Spânu l-a informat pe ministrul azer cum stau lucrurile cu livrările de gaze în Moldova, remarcând perspectivele cooperării moldo-azere în această sferă.

Coridorul Sudic de gaze este unul dintre cele mai impunătoare proiecte ale secolului XXI, fiind compus din patru segmente – „Shahdediz Faza-II”, conducta de petrol Caucaz-Sud, conductele de gaze TANAP și TAP. Reuniunile ministeriale în cadrul Consiliului consultativ al proiectului sunt convocate anual în Azerbaidjan, subliniind rolul țării în afacere.

Percheziții la Spitalul ”Sfânta Treime” din Capitală, unde s-ar fi eliberat certificate false de vaccinare pentru persoane aflate peste hotare
Articolul anterior
Doi frați din raionul Cantemir plecați de acasă și căutați ore bune de circa 70 de persoane, găsiți vii și nevătămați
Articolul următor