Republica Moldova, mai aproape de piața energiei electrice a Uniunii Europene. Anunțul lui Andrei Spînu

Începând cu anul 2023, Republica Moldova și Ucraina ar putea să se conecteze la ENTSO-E. Anunțul a fost făcut de Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, într-o postare pe pagina sa de facebook.

,,A fost publicat studiul referitor la interconectare Republicii Moldova și Ucraina la ENTSO-E începând cu 2023 (https://bit.ly/3AFQ2uI). Concluzia: interconectarea începând cu 2023 este fezabilă.

Ce înseamnă acest lucru pentru Moldova: Acces la o piața a energie electrice transparentă și corectă; Posibilitatea de a diversifica sursele de achiziție a energiei electrice; Securitate electro-energetică sporită”, a scris Andrei Spînu.

De menționat că ENTSO-E este responsabilă cu gestionarea sistemului de transport al energiei electrice și cu permiterea comerțului și a furnizării de energie electrică la nivel transfrontalier în UE.

Sarcinile ENTSO-E este responsabilă cu elaborarea și/sau adoptarea: de coduri de rețea*, la cererea Comisiei și pe baza orientărilor elaborate de Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) sau de Comisie; de instrumente comune de operare a rețelei; unui plan de dezvoltare a rețelei pe zece ani; de recomandări privind coordonarea cooperării tehnice între operatorii de transport și de sistem din UE; un unui program anual de activitate; unui raport anual; de evaluări anuale de vară și de iarnă cu privire la adecvarea capacităților de aprovizionare.

Platforma de transparență ENTSO-E oferă acces gratuit și continuu la datele pieței paneuropene de energie electrică pentru toți utilizatorii, în șase categorii principale: încărcare, generare, transport, echilibrare, întreruperi și gestionarea congestiilor. Utilizatorii înregistrați pot, de asemenea, să descarce tabele de date și grafice și să-și personalizeze propriile tablouri de bord și vizualizări de date. Înregistrarea este simplă, gratuită și deschisă tuturor.

Vânt puternic în Moldova! Anunțul meteorologilor
Articolul anterior
Smiley, fotografie emoționată alături de fiica lui! În ce ipostază i-a surprins Gina Pistol
Articolul următor