Republica Moldova marchează 31 de ani de Independență

Republica Moldova marchează astăzi 31 de ani de la proclamarea Independenței, votată de către Parlament pe 27 august 1991.

Declarația de Independență a Republicii Moldova a fost adoptată de Parlament la 27 august 1991.

Sărbătoarea va începe, tradițional, cu depuneri de flori la monumentul „Maica îndurerată” și la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, după care conducerea țării va participa la festivitatea de inaugurare a Sărbătorii Naționale „Ziua Independenței Republicii Moldova”, care va începe cu discursul președintelui Maia Sandu.

De asemenea, pe scena din Piața Marii Adunări Naționale vor evolua: orchestra simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, orchestra Prezidențială, orchestra MAI, Capela corală academică „Doina”, solista Mariana Bulicanu, studioul muzical-coral „Lia-Ciocârlia”, BrioSonores, Igor Podgoreanu, Cătălin Josan, dar și violoniștii Alexandra Conunova și Ilian Gîrneț.

Pe lângă spectacolul tematic „Moldovă, tu ești patria mea!”, manifestarea va cuprinde și uvertura „Gânduri pentru și despre țară”, care presupune proiectarea colajului documentar „Moldova suverană”. Programul va culmina cu defilarea fanfarelor militare în Piața Marii Adunări Naționale. Iar seara, cu începere la ora 18.00, pe scena din centrul capitalei vor cânta Cristofor Aldea-Teodorovici, Formația Zdob și Zdub & Frații Advahov și Ansamblul de Muzică Populară „Fluieraș”. 

Evenimente dedicate Zilei Independenței vor avea loc în toate localitățile din țară.

sursa: www.moldpres.md

Fostul ministru Andrei Spînu a împrăștiat ziare prin piața de la Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni

Fostul ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a vizitat astăzi piața de la Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni. Acesta nu s-a dus cu mâinile goale la târg. A luat cu el ziare pe care le-a împrăștiat oamenilor.

”Am discutat cu oamenii în piața de la Dubăsarii Vechi, r. Criuleni. Mi-au zis despre problemele și greutățile pe care le au. M-am bucurat să văd susținerea oamenilor, dar și să ascult despre lucrurile care trebuie să le facem mai bine. Mulțumesc oameni buni!”, scrie Andrei Spînu pe pagina sa de Facebook.

El a postat mai multe fotografii.

Andrei Spînu s-a născut și a copilărit în raionul Criuleni, mai exact, în satul Ratuș.

Dublă tragedie! Un bărbat și băiețelul său de un an, găsiți spânzurați într-un apartament din Alba Iulia după un schimb de mesaje cu fosta parteneră

​Un bărbat şi fiul său, în vârstă de un an, au fost găsiţi spânzuraţi într-un apartament din Alba Iulia. Poliţiştii anchetează o posibilă crimă, urmată de o sinucidere, scrie hotnews.ro.

Sâmbătă noapte, în jurul orei 01:00, o femeie de 25 de ani din Alba Iulia a sunat la 112, exprimându-şi îngrijorarea în legătură cu fiul său, în vârstă de un an, pe care îl lăsase în grija fostului său partener, un bărbat în vârstă de 27 de ani, din Alba Iulia, scrie Alba24.ro, citând Poliția.

Femeia şi bărbatul ar fi avut un schimb de mesaje, fără ca din acestea să rezulte în mod explicit că viaţa copilului ar fi în pericol.

Potrivit informaţiilor obţinute de Alba24, bărbatul ar fi fost chiar tatăl copilului.

Iniţial, bărbatul a răspuns la telefon şi a dat asigurări că fiul său este bine, exprimându-şi disponibilitatea de a demonstra acest lucru, însă a refuzat să comunice unde se află, iar ulterior nu a răspuns la telefon şi nici la uşa apartamentului în care locuia cu chirie.

În urma intervenţiei poliţiştilor, în apartament au fost găsiţi decedaţi, spânzuraţi, bărbatul şi copilul.

Haos în Franța! Sute de protestatari înarmați cu macete, topoare și bombe cu benzină, implicați în lupte violente

Poliția franceză și activiștii de mediu au dus sâmbătă lupte violente în jurul unui uriaș rezervor de irigații agricole din vestul rural al Franței, scrie timpul.md.

Ministrul de interne a raportat peste 30 de persoane rănite și a declarat că poliția a detonat peste 4.000 de grenade de dispersie neletale în timp ce respingea sute de protestatari, unii înarmați cu macete, topoare și bombe cu benzină.

Confruntările din jurul rezervorului care se construiește în comunitatea rurală Sainte-Soline au evidențiat presiunea tot mai mare asupra resurselor prețioase de apă în contextul schimbărilor climatice.

Autoritățile franceze susțin că rezervoarele gigantice de irigații sunt necesare pentru a le permite fermierilor să continue să cultive produse alimentare în condițiile în care secetele sunt tot mai frecvente. Criticii spun că rezervoarele susțin tipuri de agricultură industrială nesustenabile din punct de vedere ecologic și captează apa care, altfel, ar iriga în mod natural solurile și ar alimenta râurile și fluviile.

Mercedes-Benz vinde cea mai nouă fabrică din Rusia: a funcționat doar trei ani
Articolul anterior
Video! Cetățeni din diferite regiuni ale țării au spus ce înseamnă pentru ei Republica Moldova
Articolul următor