Republica Moldova nu mai acceptă vaccinuri AstraZeneca: Avem stocuri suficiente

Republica Moldova are suficiente stocuri de vaccin AstraZeneca, care au termen de valabilitate până în luna august. Doar 70 la sută dintre serurile AstraZeneca primite până acum au fost administrate.

În context, autorităţile anunţă că avem suficiente doze de AstraZeneca pentru minimum trei luni.

În stoc mai sunt peste 380.000 de seruri.

„Trebuie să fim foarte precauţi cu managementul de stocuri, aşa prin intermediul Ministerului de Externe am informat că putem analiza opţiunea de recepționare a stocurilor noi de AstraZeneca către sfârşitul lunii august, începutul lunii septembrie”.

La începutul lunii iulie, prin platforma COVAX, urmează să ajungă o nouă donaţie de vaccinuri. Autorităţile anunţă că nu vor fi AstraZeneca.

„Vom recepţiona în jur de 100-150 de mii de vaccinuri. Noi am făcut solicitări pentru a putea crea diversitate a stocului de vaccinuri, dar mai exact vom cunoaşte mai aproape de recepţionarea acestora. Noi am solicitat să fie alt tip de vaccin.”

Autorităţile mai declară că săptămâna trecută, deşi au administrat cu 33 de mii de doze mai mult, s-a înregistrat o scădere a numărului de persoane vaccinate cu prima doză. 

Scăderea e pusă pe seama micșorării numărului cazurilor de COVID-19.

Reprezentantul OMS, care se află în aceste zile într-o vizită la Chişinău, susţine că autorităţile noastre au obţinut o rată de imunizare destul de bună în comparaţie cu alte ţări, cum ar fi Ucraina, unde 0,8% din populaţie este vaccinată cu ambele doze. 

La noi rata a ajuns la 8,7 la sută.

„Efortul Republicii Moldova este de apreciat, în special inovaţiile implementate cum ar fi maratoanele, la care am fost şi eu şi am văzut entuziasmul persoanelor, dar şi echipele mobile, care aduc sistemul medical mai aproape.”

sursa: www.publika.md

În presă a fost publicată o fotografie a presupusului atacator pe aeroportul din Chișinău

Presupusul atacator de pe aeroportul din Chișinău care a împușcat două persoane, pe 30 iunie, este Rustam Ashurov.

Potrivit 112, agresorul este căutat internațional pentru crimă.

Șeful Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțanu, a spus că se verifică informații despre dubla cetățenie a atacatorului. Anterior, a fost raportat că individul este și cetățean al Rusiei.

Ulterior, Dorin Recean a spus că cetăţeanului în vârstă de 43 de ani din Tadjikistan i s-a interzis intrarea în Republica Moldova din motive de securitate.

În timp ce era escortat într-o zonă specială, el a sustras pistolul unui polițist de frontieră și l-a împușcat mortal pe polițist, dar și pe un ofițer de securitate al aeroportului.

Procuratura Generală a calificat drept „atac terorist” incidentul armat de la Aeroportul Internaţional Chişinău

Procurorii anallizează incidentul armat de la Aeroportul Internaţional Chişinău sub aspectul prevederilor din Codul Penal privind atacul terorist, iar atacatorul, originar din Tadjikistan, riscă detenţie pe viaţă.

VIDEO Procuratura Generală a calificat drept "atac terorist" incidentul armat de la Aeroportul Internaţional Chişinău

Declaraţia aparţine procurorului general interimar, Ion Munteanu, care a precizat că dosarul penal va fi gestionat de PCCOCS, dar în prezent este în responsabilitatea Procuraturii Chişinău.

Potrivit lui Munteanu, procurorii vor verifica dacă atacatorul a avut complici. 

Atacatorul a sosit din Istanbul şi a devenit agresiv în momentul în care poliţistul de frontieră i-a cerut informaţii despre scopul vizitei. El a smuls pistolul din dotarea poliţistului şi a efectuat mai multe împuşcări, afirmă Munteanu.

Şeful interimar al Procuraturii Generale nu a putut spune dacă atactorul este afiliat unei structuri militare sau paramilitare.

Procurorul general a mai spus că atacatorul a fost rănit în timpul reţinerii şi se află în stare gravă la spital, dar este supravegheat de către forţele de ordine.

Un agent de securitate, tată a trei copii, este cea de-a doua victimă a atacului armat de la Aeroport

La Aeroportul Internațional Chișinău a avut loc astăzi, 30 iunie 2023, un incident în care s-a folosit arma de foc de către un cetățean străin căruia nu i-a fost admisă intrarea pe teritoriul Republicii Moldova. Cetățeanul străin a sustras arma deținută de polițistul de frontieră și a tras mai multe focuri de armă.

Aeroportul Internațional Chișinău va reveni în gestiunea statului în cel  mult 180 de zile. Câți bani ar putea întoarce statul companiei „Avia  Invest” pentru „investițiile” pe care le-a făcut în 7 ani –

Cele dou victime sunt: un polițist de frontieră și un angajat din securitatea aeroportuară.

Agent-șef adjunct Muntean Serghei era în vârstă de 31 de ani și activa în Poliția de Frontieră din anul 2011.

A doua persoană care ar fi fost ucisă pe Aeroportul Chișinău este Igor Ciofu, agent de securitate, în vârstă de 40 de ani, tată a 3 copii.

În sfârșit, împreună! Cleopatra Stratan s-a mutat cu iubitul la București
Articolul anterior
Bucurie în familia interpretei Cristina Ceauș: ,,Să vă trăiască. Sunteți minunați”
Articolul următor