Republica Moldova nu va asigura tranzitul pelerinilor evrei în Ucraina, în acest an. Ce spun autoritățile

Republica Moldova nu va asigura tranzitul pelerinilor evrei în Uman, Ucraina, în acest an. Guvernul invocă mai multe motive, printre care capacitatea limitată a Aeroportului Internațional Chișinău, preocupări legate de securitate, dar și neîndeplinirea obligațiilor financiare de către organizatorii pelerinajului, care nu și-au achitat nici până astăzi datoriile restante pentru serviciile suplimentare oferite pelerinilor în 2023, scrie radiomoldova.md.

Autoritățile israeliene au informat Guvernul Moldovei că pelerinajul la Uman este o inițiativă privată, fără angajamente financiare pentru costuri suplimentare legate de organizare, cum ar fi coridoare separate sau facilități speciale pe aeroport, declară consilierul premierului, Daniel Vodă. Potrivit lui, deși organizatorii din Israel au promis plata datoriilor restante din 2023, suma de peste 2,5 milioane de lei nu a fost nici până azi transferată Trezoreriei de Stat.

Guvernul de la Chișinău invocă, de asemenea, capacitatea limitată a Aeroportului, care înregistrează „o creștere semnificativă” a numărului de curse și pasageri în această perioadă, comparativ cu anul trecut.

„Având în vedere capacitatea limitată de procesare pe oră a pasagerilor, Autoritatea Aeronautică Civilă a informat transparent autoritățile israeliene că nu poate aproba cereri suplimentare de zboruri din scurt timp. Această solicitare a fost primită săptămâna trecută, iar înainte de aceasta nu a existat nicio notificare despre rutele solicitate, astfel încât vânzarea biletelor vehiculată în presa israeliană a avut loc fără obținerea unor aprobări conform standardelor internaționale din domeniul aviației civile”.

Executivul mai precizează că a informat despre imposibilitatea de a da curs solicitărilor organizatorilor inclusiv reieșind din evaluarea riscurilor și parametrii tehnici de organizare „care întârzie să fie definitivați”.

„Considerațiile autoritățile de la Chișinău se bazează pe motive obiective legate de capacitatea aeroportului, securitate și angajamentele neîndeplinite din partea organizatorilor. Buna funcționare a infrastructurii sunt prioritățile noastre constante”, a mai precizat Daniel Vodă.

Organizatorii comunităților evreiești din Ucraina au spus, la rândul lor că, din cauza refuzului Chișinăului, venit după „luni de negocieri”, este posibil ca ei să zboare spre Polonia și România, de unde să treacă pe cale terestră în Ucraina.

Amintim că, în 2023, peste 15 mii de cetățeni ai Israelului au călătorit în Ucraina tranzitând Republica Moldova. Recent, Israelul a anunțat că va plăti țării noastre 700 000 de șekeli (peste 3,3 milioane lei sau peste 170 mii de euro) pentru serviciile prestate anul trecut. Presa scria că datoria va fi achitată „astfel încât Republica Moldova să accepte și anul acesta trecerea pelerinilor”, care intenționează să ajungă în orașul ucrainean Uman. Cei peste 3,3 milioane de lei au fost cheltuiți, potrivit sursei, pentru întărirea măsurilor de securitate și agenți de securitate suplimentari la aeroportul din Chișinău.

Doi elevi din Moldova au obținut locul I la un concurs global de AI

Nikita Moglan și Daniela Malancea, de la Liceul Teoretic “Iulia Hasdeu” din municipiul Chișinău au obținut locul 1 la concursul global de Inteligență Artificială organizat de compania americană Intel. Inclusiv, Oleg Rata și Anastasia Batrincea de la Liceul Teoretic „Nicolae Milescu Spătaru” din mun. Chișinău au câștigat competiția INTEL , la categoria 13-17 ani. Pentru prima dată, Republica Moldova câștigă la nivel global asemenea concurs, Competiției INTEL AI Global Impact Festival 2024.

Nikita Moglan și Daniela Malancea au concurat alături de 105 echipe, au dezvoltat un proiect de inteligență artificială care are ca scop îmbunătățirea accesului echitabil la sănătate. Proiectul lor oferă diagnostice rapide pentru comunitățile dezavantajate, permițând atât pacienților din zone izolate, cât și furnizorilor de servicii medicale să obțină rapid informații esențiale.

Oleg Rata și Anastasia Batrincea au dezvoltat proiectul ,,Road Condition Recognition”, un exemplu de cum inteligența artificială poate transforma problemele cu care ne confruntăm în soluții inovatoare. Identificarea și evaluarea calității drumurilor din Chișinău nu doar că îmbunătățește siguranța rutieră, ci și condițiile de trai pentru toți cetățenii.

Patru persoane, încătușate în urma perchezițiilor de la Primăria Orhei

Patru persoane au fost reținute și urmează a fi plasate în izolator, în urma descinderilor efectuate vineri, 11 octombrie, la Primăria municipiului Orhei într-un dosar de corupție. Potrivit CNA, pe parcursul zilei, 18 funcționari publici printre care primarul și viceprimarul orașului Orhei, arhitectul-șef, agenți constatatori și mai mulți consilieri raionali au fost percheziționați.

Toate cele 18 persoane vizate urmează a fi recunoscute în calitate de bănuit.

„Potrivit faptelor investigate, mai multe persoane cu funcție de demnitate publică, funcționari publici și consilieri raionali, în vederea executării obligațiunilor care le reveneau în calitate de funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Orhei, ar fi acceptat și primit sistematic mijloace bănești ce nu li se cuvin de la diferite persoane printre care persoane publice, persoane cu funcție de demnitate publică, precum și de la membrii unui grup criminal organizat care acționau în interesele unei formațiuni politice.

Totodată, aceștia ar fi acceptat și primit remunerații ilicite în vederea susținerii unor formațiuni și persoane politice, participarea în calitate de organizatori și coordonatori la diverse acțiuni politice, acțiunile fiind executate în detrimentul principiilor de bună funcționare a autorității publice locale”, se arată în comunicatul emis de CNA.

Reprezentanții CNA precizează că despre rezultatele perchezițiilor, dar și sumele de bani depistate, vor reveni cu detalii suplimentare.

Notă: Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Un tânăr a rămas blocat sub un strat de pământ. Incident pe un șantier de construcții din țară

O persoană a fost salvată de angajații IGSU, după ce a rămas blocată sub un strat de pământ. Cazul a fost înregistrat în după amiaza zilei de vineri, 11 octombrie, pe o stradă din Chișinău, informează unica.md, cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență

„Incidentul a avut loc pe teritoriul unui șantier de pe strada Stroescu 24 din municipiul Chișinău. Aici, un bărbat a rămas blocat sub un strat de pământ care s-a surpat în timpul lucrărilor de construcție.

La fața locului au ajuns trei echipe de salvatori, care au stabilit că, în timpul efectuării lucrărilor de izolare a fundației, pământul lutos s-a surpat, iar, în consecință, bărbatul s-a prăbușit într-o groapă sub peretele unei case cu două nivele”, comunică Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Ulterior, tânărul de 24 de ani a fost predat medicilor de pe ambulanță pentru îngrijiri. Cauza și circumstanțele incidentului urmează a fi investigate de autoritățile competente.

Un individ s-a dat drept angajat al băncii și a golit cardul bancar al unui bătrân din Hâncești, pe care păstra peste 100.000 de lei
Articolul anterior
Percheziții la o rețea de restaurante din Capitală! Descinderile, în cadrul unui dosar pentru spălare de bani și evaziune fiscală
Articolul următor