Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat hotărârea în cauza Imperialex Grup S.R.L. v. Republica Moldova. Societatea reclamantă s-a plâns în fața Curții în baza Articolului 6 § 1 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și a Articolului 1 din Protocolul nr. 1 la Convenție, din cauza casării unei decizii definitive pronunțate în favoarea sa, în rezultatul admiterii unei cereri de revizuire pretins abuzive, conform bizlaw.md.
Potrivit circumstanțelor cauzei, în noiembrie 2011 Curtea Supremă de Justiție a pronunțat o decizie în favoarea societății reclamante, prin care a obligat un terț să-i achite suma de 1.752.170 lei. Ulterior, în rezultatul inițierii unei proceduri de revizuire de către acel terț, Curtea Supremă de Justiție și-a casat propria decizie anterioară irevocabilă pronunțată în favoarea societății reclamante.
În urma comunicării cererii Guvernului Republicii Moldova, Agentul guvernamental a solicitat instanțelor naționale revizuirea ultimei decizii a Curții Supreme de Justiție, pronunțate în defavoarea societății reclamante. Astfel, Curtea Supremă de Justiție a admis cererea de revizuire, a casat deciziile anterioare care au stat la baza plângerii companiei reclamante în adresa Curții și a constatat încălcarea drepturilor acesteia la un proces echitabil și la proprietate, acordându-i despăgubire pentru costuri și cheltuieli de reprezentare.
Guvernul a prezentat Curții o declarație unilaterală, prin care a recunoscut încălcarea drepturilor companiei reclamante, oferindu-se să-i acorde acesteia o despăgubire pentru prejudiciul moral și specificând, ulterior, că îi aparținea companiei reclamante dreptul de a solicita despăgubire pentru prejudiciul material de la terțul care beneficiase de admiterea abuzivă a revizuirii unei hotărâri irevocabile. Cu toate acestea, Curtea a considerat că societatea reclamantă suferise un prejudiciu material, pentru care nici Guvernul, nici instanțele naționale de judecată nu i-au oferit vreo despăgubire. Astfel, Curtea a respins declarația unilaterală a Guvernului.
În asemenea circumstanțe, Curtea a considerat că societatea reclamantă continua să fie victimă a încălcării Convenției din cauza casării unei decizii irevocabile care i-a afectat și dreptul de proprietate. În consecință, Curtea i-a acordat societății reclamante 63.666 de euro pentru prejudiciul material.
Rezumatul hotărârii a fost efectuat de către Direcția agent guvernamental din cadrul Ministerului Justiției al Republicii Moldova.