Republica Moldova va fi inclusă pe harta europeană a liniilor de cale ferată

Republica Moldova va fi inclusă pe harta europeană a liniilor de cale ferată. Decizia ofială va fi luată, însă, în luna viitoare. Între timp, Comisia Europeană, împreună cu Banca Europeană de Investiţii, au iniţiat un studiu de prefezabilitatea despre modalităţile de conectare a căilor ferate din Republica Moldova şi Ucraina la reţeaua transeuropeană de transport.

Cat costa si ce poti vedea cand calatoresti cu trenul prin Elvetia ? -  Calatorul Multumit

Ecartamentul căilor ferate utilizat în statele europene este diferit de cel din Europa de est, ceea ce face dificil transportul de mărfuri în ambele direcţii.

Includerea Republicii Moldova reţeaua de bază a coridoarelor de transport europeane impune şi anumite standarde tehnice pentru construcţia sau reabilitarea liniilor de cale ferată.

OLEG TOFILAT director, Calea Ferată din Moldova: „La nivel de experţi, de grupuri de lucru s-a agreat includerea R.M Moldova şi Ucrainei în reţeaua de bază a coridoarelor de transport al UE. Asta de asemenea impune nişte standade tehnice pentru proiectele de reabilitare. Dacă de exemplu acum reabilităm sectorul Iaşi-Ungheni asta înseamnă să fie de ecartament îngust european, iar viteza medie de circulaţie pentru trenurile de călători trebuie să fie 160 km pe oră.”

Iniţiativa Comisiei Europene mai prevede extiderea a patru coridoare europene de transport pe teritoriul celor două state. În cazul Republicii Moldova, ar urma să fie extinsă legătura feroviară de la Iaşi la Chişinău şi de aici spre Odesa.

OLEG TOFILAT director Calea Ferată a Moldovei: „Într-un anumit viitor, eu cred că-i vorba de 5 ani, va fi ecartament european şi va fi o viteză înaltă de ciculaţie pentru pasageri, înaltă pentru noi, pentru UE e normală. Evident asta înseamnă alte perspective pentru mobilitatea călătorilor, dar şi pentru transportul de mărfuri, mai ales pentru containere dar şi alte mărfuri care ar veni din UE, care acum e greu de imaginat că ar veni cu trenul – cum ar fi automobile.”

Până atunci, România și Republica Moldova au convenit ca în următorul an să mai complerteze linii de cale ferată  pe tronsonul Iaşi – Ungheni, aşa încât  trenurile să poate treacă mai repede vama şi să mărească capacitatea de transportare a mărfurilor între cele două state.

sursa: www.tvrmoldova.md

Doi pasageri de la cursa „Chişinău-Istanbul” au încercat să treacă cu valută nedeclarată

În bagajele de mână ale doi cetățeni străini, polițiștii de frontieră de comun cu funcționarii vamali au depistat valută, în numerar de mii de euro și dolari, care nu a fost declarată. Cazurile au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, la curse cu destinație spre Istanbul, Turcia.

În ambele situații s-a acționat în cadrul controlului de specialitate, efectuat în coordonare între cele două autorități.

Prima persoană documentată este cetățean chinez de 35 de ani, în bagajul căruia s-au depistat 10900 EUR și 5500 USD. În bagajul cetățenului Ucrainei de 41 de ani, echipa mixtă a descoperit 50000 USD, pe care pasagerul a evitat să le declare.

În continuare investigațiile se desfășoară în vederea elucidării circumstanțelor și luării măsurilor legale ce se impun. 

Percheziții într-un dosar de contrabandă cu obiecte din metale prețioase, în valoare de peste 1,5 milioane lei

În postul vamal Leușeni, funcționarii vamali în comun cu polițiștii de frontieră au deconspirat intenția unui conațional de a introduce ilegal în țară un lot de articole, presupus din metal prețios.

Astfel, urmare a controlului vamal, în geanta de mână au fost depistate bunurile nedeclarate: 103 monede, un lingou și două medalii.  

Cazul a avut loc astăzi, 5 decembrie 2023, în timpul verificării bagajelor pasagerilor de la ruta „Franța-Moldova”. Documentat este un conațional în vârstă de 36 de ani.

În cadrul audierilor, persoana a declarat că monedele au fost procurate contra sumei de 300 EUR, iar lingoul presupus a fi din aur – 800 EUR.

În continuare, bunurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar investigațiile pe caz continuă.

Fostul președinte Igor Dodon, alături de mezinul său pe muntele Athos: ”Ne vom ruga pentru țară”

Fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, a plecat într-un pelerinaj de câteva zile pe muntele Athos.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Igor Dodon a scris că a ajuns pe muntele Athos alături de fiul său mai mic, menționând că vor urma câteva zile de liniște și discuții cu călugării, transmite Știri.md.

„Am ajuns la muntele Athos, împreună cu feciorul cel mic. Vor urma câteva zile de liniște, discuții cu călugării și reflecții. Ne vom ruga pentru Moldova. Să fie pace și normalitate în țară”, a scris Igor Dodon.

De menționat că, în ultimii ani, fostul șef de stat a mers în mai multe pelerinaje pe muntele Athos, iar de fiecare dată, Igor Dodon a declarat că în timpul pelerinajului s-a rugat pentru poporul R. Moldova.

Tragedia din Italia: Eleonora, moartă după alunecarea de teren. Trupul femeii a fost târât pe o distanță de o sută de metri
Articolul anterior
Adolescentele care conduc revoltele din Iran. „Mă pregătesc să mor de câte ori plec de acasă”
Articolul următor