Restricții instituite în toată țara din cauza epidemiei provocate de noul coronavirus

Oamenii de artă susțin că pan­demia de Covid-19 a lovit cel mai mult în cultură.

După  ce, aproape un an, au avut sălile închise, ei s-au bucurat nespus când au putut să invite iarăși spectatorii la spectacole. Al pa­trulea val al pandemiei se pare că pe unii i-ar fi forțat să pună iarăși lacătul la ușă, din păcate, scrie www.vocea.md.

Agenţia Naţională de Sănă­tate Publică (ANSP) a impus noi restricții, care pot duce la anu­larea mai multor concerte ale unor artişti din Republica Mol­dova. Deși organizarea specta­colelor este permisă, restricțiile sunt greu de respectat, susțin managerii instituțiilor culturale și organizatorii de evenimente. Autoritățile au instituit regula ca toți participanții la evenimente culturale, sportive etc. să aibă tes­tul anticovid sau testul care de­monstrează prezența anticorpi­lor, ori certificat de la medic care confirmă că persoana dată a fost bolnavă de Covid-19 în ultima ju­mătate de an. Pentru finele aces­tei săptămâni este planificat un spectacol la Teatrul de Vară, dar organizatorii consideră că aceste condiții sunt greu de îndeplinit și se tem că vor fi prea puțini spec­tatori.

Directorul Palatului Naţional „Nicolae Sulac”, Andrei Locoman, e totuși de părerea că trebuie să ne conformăm regulilor doar pentru a nu închide cu totul instituția de cultură. Și îi îndeamnă pe toți să respecte regulile acum, decât să renunţe mai târziu la spectacole.

„Nu am avut programate con­certe, nu avem situaţii neplăcute, dar din 25 septembrie sunt pro­gramate spectacole la circul din Chişinău. Din luna octombrie vor porni concertele aici, la Palatul Naţional şi atunci, ca urmare a acestor acţiuni, vom vedea dacă am greşit sau nu. Nu este o de­cizie pentru că aşa se vrea, aşa se întâmplă: situaţia pandemică riscă să fie scăpată de sub con­trol, sistemul medical s-ar putea împotmoli şi atunci iarăşi vom sta închiși”, a menționat Andrei Loco­man.

Directorii de teatre spun că spectatorii nevaccinați ar trebuie să plătească pentru bilet, dar şi pentru testul Covid-19. Certifi­catul de vaccinare, care se obține gratuit, testul negativ PCR sau antigen şi documentul care de­monstrează că aţi fost bolnav de coronavirus în ultimele 90 de zile au devenit un fel de card de acces la evenimentele publice.

În perioada 15-26 septembrie, la Chișinău va avea loc Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, ediția a VI-a, unde vor participa teatre din Republica Moldova, dar și din România. Larisa Turea, secretar literar al Teatrului Naţi­onal „Mihai Eminescu”, speră că sălile vor fi pline, deoarece este o ocazie rară de a vedea spectacole premiate nu doar la Bucureşti, dar şi în întreaga lume. Spectatorii au doar de câştigat din această acţi­une temerară, care e şi complica­tă, după un an în care reuniunea nu a avut loc, a menționat Lari­sa Turea. La spectacole nu vor fi admise persoane care nu se vor conforma deciziei ANSP.

În același timp, au fost anulate toate evenimentele festive de­dicate Zilei Naţionale a Vinului.  Anunţul a fost făcut de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, prin intermediul unei postări pe Face­book.

„Stimaţi reprezentanţi ai sec-torului vitivinicol, susţinători şi promotori ai vinului moldove­nesc, vă aducem la cunoştinţă că, în contextul pandemic, pentru prevenirea răspândirii infecţiei de Covid-19, toate evenimentele publice şi festive vor fi anulate, inclusiv Ziua Naţională a Vinului. Aceasta e mai mult decât un eve­niment şi, chiar dacă nu ne întâl­nim în anul acesta în Piaţa Marii Adunări Naţionale, vă suntem aproape, cinstind tradiţiile mol­doveneşti, mândri de produsul care ne duce faima în toată lumea – vinul şi brandul de ţară Wine of Moldova”, se arată în mesajul Oficiului Naţional al Viei şi Vinu­lui.

Ziua Naţională a Vinului a ajuns la cea de-a 20 ediţie, iar în anul 2020, evenimentele au fost transmise mai mult online.

Restricţiile vor fi valabile până la 30 octombrie.

Temperaturi de +47 de grade Celsius, înregistrate în România. Sute de apeluri la 112 din cauza caniculei

Valul de aer tropical care a lovit sud-estul Europei aduce temperaturi extreme și un disconfort termic greu de suportat. În România, aproape toată țara se află sub cod roșu de caniculă, iar în unele zone temperatura resimțită la nivelul solului a fost și de +47 de grade, potrivit presei de peste Prut.

La camerele de gardă, sute de persoane au avut nevoie de ajutor, după ce au ieșit în soarele arzător și li s-a făcut rău. La Iași, un bunic de 84 de ani a avut nevoie de ajutor medical după ce, ieșit în soarele amiezii, s-a împiedicat și a căzut în apropierea unei bănci. Șansa lui a fost că niște tineri au sunat imediat la 112.

În Mehedinți au fost, în numai 24 de ore, 120 de apeluri la 112 de la oameni cărora li s-a făcut rău din cauza caniculei.

La Timișoara, la orele prânzului, s-au înregistrat 39 de grade Celsius, iar din acest motiv străzile au fost aproape pustii. Foarte puține persoane s-au încumetat să iasă afară din casă.

În Timișoara și Arad, temperatura resimțită a fost de 43-44 de grade. Puținii oameni care au ieșit afară pe caniculă au căutat fântânile ca să se răcorească.

În mijlocul acestor zile de arșiță, oamenii din mai multe cartiere din Zalău au rămas fără apă de aproape o săptămână, în urma suprasolicitării sistemului.

Reprezentanții companiei locale de apă spun că problema vine de la cei care folosesc apa pentru a-și uda grădinile sau pentru piscine. Ei susțin că situația din Zalău, dar și din alte părți, se va înrăutăți, dacă perioada de caniculă se prelungește.

Cerc de foc deasupra României

Veștile nu sunt prea bune. Hărțile din satelit arată că România va fi pârjolită de soare și săptămâna viitoare.

Cercul de foc care staționează deasupra țării noastre vine ca urmare a ciocnirii unei mase de aer mai reci, din vestul Europei, cu o masă de aer tropical, formată în Africa, cu temperaturi chiar și de 50 de grade.

În urma ciocnirii celor două blocuri, valul tropical este împins în sus, deasupra zonei Balcanilor și Europei de Est, ca o cupolă fierbinte.

Oana Păduraru, meteorolog ANM: „Temperaturile măsurate la umbră în zonele vizate de codul roșu vor fi până la 42°, însă cele resimțite deja știm că sunt cu mult mai ridicate față de acestea, mai ales în zonele centrale ale orașelor unde temperaturile ajung chiar să se apropie de 46-47°, dacă nu chiar mai mult”.

Valul de căldură va continua să se amplifice, va fi caniculă și duminică, iar codul roșu a fost prelungit până la jumătatea săptămânii viitoare și extins pe o arie mai mare a țării. Temperaturile vor depăși 43 de grade la umbră, iar temperatura resimțită de corp poate fi cu 4-5 grade mai mare, mai ales în marile orașe unde putem să avem chiar și 47 de grade temperatura resimțită.

Disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. În toată țara, indicele de temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități, valoare la care avem aceea senzație de sufocare.

România: un tren a deraiat. Peste 200 de pasageri au rămas în câmp pe timp de caniculă

Pasagerii unui tren Inter City Cluj-Napoca – București au rămas în câmp, pe timp de caniculă, aceștia urmând a fi preluați cu autobuzele din Rupea, până în gara Brașov. Trenul a fost nevoit să oprească din cauza unei alte garnituri care a deraiat, scrie adevărul.ro

Călătorii, rămași în câmp Foto: CFR

Trenul internaţional IRN 347 (Curtici – Bucureşti Nord) a fost oprit din circulaţie începând cu ora 12:10 din cauza deraierii unuia dintre vagoane, informează sâmbătă CFR SA. „Evenimentul feroviar s-a produs pe firul I, între staţiile Rupea şi Racos, la km 237+400, interval feroviar pe care se circula cu restricţiale de viteză de 30 km/h. Precizăm faptul că firul II Rupea – Racoş este închis permanent pentru lucrări de reabilitare, traficul feroviar pe intervalul respectiv fiind trasat doar pe firul I”, informează compania.

La scurt timp după incident, un tren care venea de la Cluj-Napoca și avea traseul pe aceeași linie, a fost nevoit să oprească în câmp. Potrivit CFR Călători, pasagerii din tren și-au continuat drumul cu microbuze până la Brașov, de unde urmau să ia trenul cu destinația București.

Litoralul românesc este invadat de alge din cauza caniculei

Plajele mai multor stațiuni de la Marea Neagră arată ca o câmpie înverzită, după ce algele au fost aduse de curenți la mal. Înmulțirea algelor e cauzată de canicula de pe litoral, au anunțat vineri seară Apele Române Dobrogea-Litoral, care au precizat că se fac eforturi noapte de noapte pentru curăţarea plajelor.

Litoralul românesc este invadat de alge din cauza caniculei

Foto: libertatea.ro

Plaje invadate de alge au fost semnalate de turiști pe rețelele sociale la Năvodari, Constanţa, Mamaia şi Saturn. Apele Române Dobrogea-Litoral au anunţat, vineri seară, că se fac eforturi în fiecare noapte pentru curăţarea plajelor de alge, cu utilaje de mare tonaj, transmite libertatea.ro

De asemenea, conform reprezentanților instituției, codul portocaliu de caniculă de pe litoralul românesc „a dus la o intensificare a fenomenului de înflorire algală în multe stațiuni de pe malul Mării Negre”.

„Acest fenomen complică adesea munca asiduă a colegilor noştri. Echipele Sistemului de Gospodărire a Apelor Constanţa, din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral, intervin la malul mării în fiecare seară, acolo unde este necesar, pentru a aduna algele smulse din larg şi aduse la mal de curenţii marini”, au transmis, vineri seară, reprezentanţii Apele Romane Dobrogea-Litoral.

Momentul atacului din Perm, surprins de camerele de supraveghere. Video
Articolul anterior
O tânără de 19 ani s-a căsătorit cu un bărbat de 61 de ani. Cum au reacționat părinții fetei?
Articolul următor