Revelion 2022: Orașe care au anulat focurile de artificii

Miliarde de oameni din toată lumea se pregătesc să întâmpine anul 2022, după încă un an tumultos și copleșit de pandemie, marcat la final de noi restricții, recorduri ale cazurilor de infectare, dar și de speranța că noul an va aduce vremuri mai bune. Festivitățile de Revelion vor fi mult mai restrânse decât în alți ani atât în țară, cât și în afara ei.

Festivităţile încep în statul insular Samoa, după care vin la rând Australia, Asia şi Europa, America de Sud, Coasta de Est a Statelor Unite, California și, în final, Hawaii.

Petrecerile cu o participare numeroasă, precum şi focurile de artificii au fost anulate în multe locuri de pe glob, spre exemplu la Londra şi Paris. În alte părţi, festivităţile au fost restrânse semnificativ, inclusiv la Madrid şi Rio.

La Berlin, nu va avea loc tradiţionalul foc de artificii de la poarta Brandenburg şi nici petreceri cu sute de mii de persoane. Postul de televiziune public ZDF oferă însă un spectacol pe scena căruia vor urca artişti precum Bonnie Tyler şi Marianne Rosenberg, printre alţii.

Germania a introdus recent restricţii privind socializarea din cauza temerilor privind transmiterea rapidă a variantei Omicron, precum şi o interdicţie generală asupra comercializării artificiilor în ultimele zile ale anului.

Obiectivul măsurilor este de a uşura povara asupra spitalelor în perioada pandemică. În unele oraşe, artificiile sunt complet interzise în anumite zone. Forţele de ordine au anunţat că vor spori numărul controalelor.

Revelionul de la Moscova, aproape fără restricții. New York-ul invită din nou spectatorii în Times Square

În Sydney, spectacolul gigantic de artificii urmează să se desfăşoare în prezenţa publicului, iar cei care doresc să asiste trebuie să cumpere bilet pentru unul dintre cele 30 de locuri special amenajate.

În Dubai, cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa, cu o înălţime de 828 de metri, va găzdui din nou un foc de artificii spectaculos, completat cu un spectacol de laser şi lumini.

În capitala Rusiei, Moscova, sunt foarte puţine restricţii în vigoare, chiar dacă, spre deosebire de Emiratele Arabe Unite, rata de vaccinare este mai scăzută. Printre alte evenimente, un grandios foc de artificii va avea loc în Piaţa Roşie.

La New York, ca şi în anii precedenţi, festivitatea va fi transmisă în direct la televiziune şi online, inclusiv coborârea celebrului glob din cristal. Tradiţionala petrecere din Times Square se va desfăşura din nou în prezenţa spectatorilor, dar toţi participanţii trebuie să fie vaccinaţi împotriva Covid-19.

sursa

Proiect inedit la Budești, unde va fi construită o sală sportivă cu piscină

Un proiect inedit urmează să fie implementat pentru locuitorii din Budești și cei din comunitățile vecine. În suburbie va fi construită o sală sportivă cu piscină, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Ideea modernizării și extinderii infrastructurii sportive în Budești aparține administrației publice locale și este susținută de Primăria Chișinău.

Inițiativa se află la etapa incipientă. A fost elaborat proiectul de execuție și urmează să fie identificate fondurile de finanțare a lucrărilor de construcție a obiectivului.

Implementarea proiectului este complexă și va fi executată în mai multe etape. Complexul sportiv va fi aferent Liceului Teoretic ”Budești”.

Paralel, pe teritoriu liceului, va fi amenajat un teren de fotbal cu pistă de alergare. Din bugetul municipal pentru acest proiect vor fi alocate 1,6 milioane de lei.

Infrastructura sportivă din suburbii, ca și cea din Chișinău, a fost în degradare timp de mai mulți ani. Din 2020, municipiul parcurge o amplă reabilitare sportivă cu stadioane moderne în Chișinău și cu terenuri multifuncționale în suburbii.

În acești ani, în parteneriat cu administrațiile locale, au fost construite două stadioane multifuncționale în orașele Vatra și Stăuceni. Anul acesta se pun bazele construcției unui stadion modern la Trușeni. De asemenea, municipalitatea a cofinanțat construcția terenurilor de sport la Cricova, Sîngera, Vadul lui Vodă, Cruzești, Grătiești.

Au fost alocate investiții și în reparația sălilor de sport în școlile din suburbii.

Cu fondurile municipale au fost construite terenuri sportive pe teritoriul grădinițelor din suburbiile Grătiești și Băcioi, iar pe Faleza de la Vadul lui Vodă a fost amenajată o zonă sportivă, unde pot fi practicate diverse activități, precum volei, baschet, tenis, badminton și șah.

Această tendință o vom menține în continuare. Sportul este esențial pentru sănătatea și viața noastră.

Chișinăul va găzdui cel mai mare Festival Internațional de Literatură din Sud-Estul Europei

Cea de-a doua ediție FILIT Chișinău – Festivalul Internațional de Literatură și Traducere, se va desfășura în perioada 26 – 29 septembrie, în mai multe locații din Chișinău. Evenimentul va reuniva reuni prozatori, poeți, traducători și jurnaliști din țară și din străinătate (din țări precum România, Irlanda, Spania, Polonia, Austria, Danemarca, Germania, Franța, Ucraina), alături de poeți, traducători, editori, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri culturali, jurnaliști, artiști din mai multe țări europene, informează Unica.md.

Tradițional festivalului, Trenul Literaturii va porni joi, pe 26 septembrie, ora 11:40, din Gara Socola Iași, care va uni simbolic cele două capitale ale Moldovei – Iași și Chișinău. Trenul caravană va ajunge la Chișinău la ora 16:10. Deschiderea oficială a Festivalului o va face Andrei Pleșu, critic și jurnalist din România, la întâlnirea cu publicul, la Teatrul Fără Nume.

În program:

Pe 27 septembrie, la Teatrul Fără Nume, John Boyne (Irlanda), autorul cărții „Băiatul cu pijamale în dungi” va prezenta publicului cartea.

Pe 28 septembrie, la Teatrul Fără Nume, va avea loc întâlnirea cu Franzobel (Austria), autorul romanului „Pluta Meduzei”.

Duminică, 29 septembrie, scriitorul Joseph Maria Miro invită publicul la Teatrul Fără Nume.

În cadrul festivalului vor avea loc ateliere de creație pentru copii, ateliere de scriere, discuții cu scriitori și traducători.

Link de înregistrare la eveniment AICI!

UIMITOR! Sectorul IT și-a triplat contribuția la PIB, iar Republica Moldova devine hub tehnologic global

În 2023, sectorul IT din Moldova și-a triplat ponderea în PIB față de 2015, un salt impresionant care se datorează companiilor rezidente Moldova Innovation Technology Park (MITP). Cu o contribuție de aproape 80% la întregul sector IT național, rezidenții MITP sunt motorul acestei creșteri accelerate. Aceasta este una dintre principalele concluzii prezentate la cea de-a șasea ediție a evenimentului SUM IT UP, cu genericul „Global Connect”. Evenimentul a reunit experți, lideri de industrie, investitori și inovatori, ilustrând evoluția Moldovei către statutul de hub tehnologic global.

Evoluția spectaculoasă a MITP în context global

În prezent, Moldova Innovation Technology Park are peste 2000 de companii rezidente, ceea ce reprezintă o creștere de șase ori în ultimii 7 ani. Cea mai mare creștere a numărului de noi companii, 380 la număr, s-au alăturat Parcului în anul 2024, datorită extinderii listei de activități eligibile în cadrul acestuia. Dintre cele 1605 companii înființate de la lansarea Parcului IT, 178 sunt companii cu investiții străine provenind din 33 de țări. 

„Primele 7 țări cu cel mai mare număr de investitori atrași de regimul fiscal avantajos oferit de MITP sunt România, Ucraina, SUA, Germania, Rusia, Regatul Unit și Turcia. România și Ucraina ocupă primele locuri, influențate de criza regională și schimbările în politicile fiscale. România este pe primul loc, iar creșterea semnificativă a început în 2023, după ce beneficiile fiscale pentru specialiștii IT din România au fost anulate, determinând astfel multe companii să se orienteze către Moldova. Companiile din Ucraina au crescut brusc în Moldova începând cu 2022, după izbucnirea războiului. Moldova a devenit un loc sigur și stabil pentru afacerile locale și internaționale. Această atracție este consolidată și de extinderea termenului garanției de stat până în 2035 și a funcționării Parcului IT până în 2037, oferind companiilor siguranță pe termen lung”, a declarat Marina Bzovîi, Administratoarea MITP. 

Moldova, lider regional

În prima jumătate a anului 2024, veniturile rezidenților Parcului IT au fost de 365 de milioane de euro, iar prognozele sugerează că aceste venituri ar putea ajunge la 800 de milioane de euro până la sfârșitul anului. În 2023, 62% dintre rezidenți au raportat o creștere a veniturilor comparativ cu anul anterior.

În 2023, Moldova a înregistrat cea mai mare creștere a exporturilor de servicii IT față de 2015, comparativ cu țările vecine și concurenții regionali precum Ucraina, România, Estonia și Letonia. Exportul de servicii IT al Moldovei a crescut de zece ori în comparație cu 2015. Astfel, Moldova a devenit lider regional. 

Moldova este o țară cu un potențial extraordinar de inovare și dezvoltare a produselor digitale. Avem oameni talentați și oportunitatea de a transforma țara într-o destinație regională de top pentru produse și servicii tech de cel mai înalt nivel. Moldova Innovation Technology Park joacă un rol esențial în această transformare. Acum, mai mult ca oricând, putem face afaceri mai simplu și mai eficient acasă, oferind oportunități atractive atât pentru antreprenorii locali, cât și pentru investitorii străini. Pentru a ne asigura că rămânem competitivi și capabili să facem față schimbărilor tehnologice globale, urmează să alocăm 5 milioane de euro în bugetul din anul următor pentru a dezvolta startup-uri în domeniu. Acesta este un semnal clar că Guvernul sprijină inovația și se angajează să atragă mai multe investiții străine”, a declarat Prim-Ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean. 

Potrivit datelor privind creșterea PIB-ului pentru al doilea trimestru și pentru primul semestru al anului 2024, se atestă o ușoară recuperare și o accelerare comparativ cu trimestrul anterior, dar ce aș dori să subliniez este creșterea sectorului TIC. Pentru primul semestru, s-a înregistrat o creștere de 7,9%. Mai important, contribuția sectorului TIC la PIB se apropie de 8% – un indicator clar că acest sector este în plină expansiune. Nu este un vârf temporar, ci o creștere constantă și încrezătoare. Este remarcabil că aproximativ 30.000 de persoane generează un impact atât de semnificativ. Acum, obiectivul nostru este să replicăm acest ritm în întreaga economie. Farmecul constă în capacitatea soluțiilor digitale de a transforma alte industrii și cred cu tărie că putem realiza acest lucru”, susține Dumitru Alaiba, Ministrul Dezvoltării Economice şi Digitalizării.

Sectorul TIC: Motorul transformării economice în Moldova

Pentru prima dată în cadrul unei ediții SUM IT UP, s-a discutat despre poveștile de succes ale companiilor rezidente MITP care au fost achiziționate de jucători internaționali. Este vorba de companiile Cegeka, Pentalog și Amdaris. Tot în premieră, evenimentul a găzduit o alee specială unde rezidenții MITP și-au expus produsele inovatoare. Printre companiile prezente s-au numărat Langly, Parkopedia, ViarLive și Racheta Production, oferindu-le participanților ocazia de a explora parcursul acestor branduri în expansiunea pe piețele internaționale.

„Sunteți în avangarda a ceea ce urmează. Aici, mi-au fost prezentate câteva aplicații care deja sunt folosite, iar unii dintre rezidenții MITP își prezintă software-ul în San Francisco, în Silicon Valley. Aceste soluții se bucură de interes, lucru care este o inspirație pentru toată lumea. Produsele moldovenești, soluțiile IT din Moldova sunt acum răspândite peste tot. De fapt, am aflat că există soluții IT moldovenești chiar și pe tramvaiele din San Francisco. Asta este cu adevărat impresionant”, a menționat Ali L. Ezzatyar, Director Adjunct al Misiunii USAID Moldova. 

Peste 22.000 de angajați în sectorul IT și cele mai mari salarii din economie

Până în prezent, peste 22.000 de persoane sunt angajate în cadrul companiilor rezidente. De altfel, în 2023, 33% dintre rezidenții MITP au raportat o creștere a numărului de angajați față de anul precedent. Un alt indicator este faptul că 4,4% dintre angajații din Moldova lucrează în sectorul TIC, al doilea cel mai mare procent dintre toate țările europene, după Estonia. Totodată, în ultimii ani, numărul angajaților străini a crescut substanțial, ajungând în 2023 să fie de 10 ori mai mare decât în 2018. 

Salariile din sectorul IT sunt cele mai mari din economie, iar salariul mediu lunar în cadrul Parcului IT este de 2.280 de euro. Conform PayWell 2023, 81% din costurile companiilor IT sunt cheltuieli legate de plata angajaților. În plus, aceste companii oferă beneficii și bonusuri pentru a atrage și a păstra specialiști, iar valoarea medie anuală a acestor beneficii este de 1.000 de euro.

SUM IT UP: Global Connect – powered by MITP a avut loc în cadrul “StrategEast State and IT Eurasian Forum”, parte a Moldova Business Week 2024, organizat de Agenția de Investiții din Moldova, în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. 

SUM IT UP este un eveniment bianual lansat în 2021, organizat de Moldova Innovation Technology Park, care prezintă evoluția sectorului IT local și impactul său asupra dezvoltării economice sustenabile.  

Bugetarii ar putea avea o minivacanță de patru zile în luna martie
Articolul anterior
Moment emoționant! O moldoveancă a fost cerută în căsătorie chiar în timpul călătoriei cu avionul
Articolul următor