Revoltă împotriva inteligenței artificiale: O mie de artiști protestează prin lansarea unui album „tăcut”

Mai mult de o mie de muzicieni, printre care Kate Bush, Damon Albarn şi Annie Lennox, au lansat un album „tăcut” în semn de protest faţă de planurile guvernului britanic de a permite companiilor de inteligenţă artificială să utilizeze fără permisiune lucrări protejate prin drepturi de autor, în timp ce o serie de celebrităţi se revoltă împotriva propunerilor, informează The Guardian citat de digi24.ro.

Paul McCartney, Elton John, Björn Ulvaeus de la Abba, actriţa Julianne Moore şi autorii Val McDermid şi Richard Osman se numără printre celebrităţile care au cerut, în ultimele luni, protejarea operelor lor împotriva utilizării fără licenţă de companiile de tehnologie. Potrivit lui Ed Newton-Rex, compozitorul britanic şi fostul director al AI care se află la originea acestei idei, albumul fără muzică reprezintă impactul asupra mijloacelor de subzistenţă ale artiştilor în cazul în care guvernul îşi va continua planurile.

„Propunerea guvernului ar da munca de o viaţă a muzicienilor din ţară companiilor AI, gratuit, permiţând acestor companii să exploateze munca muzicienilor pentru a le depăşi concurenţa”, a spus el. „Este un plan care nu numai că ar fi dezastruos pentru muzicieni, dar care este total inutil: Marea Britanie poate fi lider în domeniul inteligenţei artificiale fără a arunca sub autobuz industriile noastre creative de top la nivel mondial”.

Proiectul este un protest împotriva unei propuneri guvernamentale de a permite firmelor de inteligenţă artificială să îşi antreneze algoritmii pe baza muncii profesioniştilor din domeniul creaţiei, în temeiul unei noi scutiri de drepturi de autor. Planul include „o opţiune de neparticipare” – prin care creatorii şi companiile îşi pot bloca munca pentru a nu fi utilizată – care a fost respinsă de critici ca fiind nedreaptă şi nefuncţională. Albumul conţine 12 înregistrări cu mai mult de 1.000 de artişti acreditaţi drept coautori, artistul individual din spatele fiecăreia dintre cele douăsprezece piese „mute” nefiind acreditat. Cu toate acestea, se înţelege că Kate Bush a înregistrat una dintre cele douăsprezece piese în studioul său.

Printre muzicienii creditaţi drept coautori se numără Tori Amos, Billy Ocean, The Clash şi compozitorul premiat cu Oscar Hans Zimmer, precum şi familia de muzicieni clasici Kanneh-Mason. Lista pieselor transmite mesajul: „Guvernul britanic nu trebuie să legalizeze furtul de muzică pentru a avantaja companiile de inteligenţă artificială”. Profiturile de pe urma albumului, care este disponibil pe servicii de streaming precum Spotify, vor fi donate organizaţiei caritabile a muzicienilor Help Musicians. Disputa privind utilizarea de firmele de inteligenţă artificială a operelor protejate prin drepturi de autor derivă din modul în care acestea creează tehnologia care stă la baza produselor lor.

Modelele AI care alimentează sisteme precum chatbotul ChatGPT, creatorul de imagini Stable Diffusion şi instrumentul muzical Suno sunt alimentate cu cantităţi mari de date preluate de pe internet şi învaţă să identifice tipare în aceste informaţii. Acest lucru le permite să prezică următorul cuvânt dintr-o propoziţie, să creeze imagini realiste sau să producă un sunet convingător. Cu toate acestea, utilizarea fără permisiune a romanelor, a pieselor muzicale, a articolelor de ziar, a fotografiilor, a operelor de artă şi a altor lucrări protejate prin drepturi de autor a dus la un val de procese intentate de autori, editori de ştiri, companii muzicale şi artişti. Albumul este lansat marţi pentru a coincide cu închiderea unei consultări guvernamentale privind modificarea legislaţiei în materie de drepturi de autor, în care opţiunea preferată este o derogare pentru firmele de IA.

Trump a sugerat ca „rețeaua energetică” ucraineană să fie deținută de americani

Președintele american Donald Trump și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski au avut miercuri o discuție telefonică de aproximativ o oră. Zelenski a acceptat, conform Kyiv Independent, încetarea atacurilor ucrainene asupra infrastructurii ruse. De asemenea, Zelenski i-a „mulțumit” lui Trump pentru sprijinul militar acordat Ucrainei, cu referire directă la rachetele antitanc Javelin furnizate de administrația Trump din 2019. Într-o postare pe rețeaua sa, Truth Social, Trump a spus că că a fost o convorbire „foarte bună”, potrivit BBC.

Volodimir Zelenski a descris convorbirea cu Trump drept „pozitivă”, „sinceră” și „plină de conținut”. „Credem că, împreună cu America și cu președintele Trump și sub conducerea americană, vom ajunge la o pace de durată în acest an”, a spus Zelenski. Totodată, liderul de la Kiev a spus că încetarea atacurilor asupra infrastructurii energetice, precum și a infrastructurii civile, reprezintă „unul din primii pași pentru oprirea completă a războiului”.

De asemenea, Zelenski a cerut SUA mai multe sisteme antiaeriene. Trump a spus, conform BBC, că trecerea infrastructurii energetice a Ucrainei „în proprietate americană” ar putea ajuta statul ucrainean. De asemenea, va urma o „întâlnire tehnică”, la nivel de experți ucraineni și americani, în vederea stabilirii unui armistițiu în Marea Neagră.

„O mare parte a discuției s-a bazat pe convorbirea avută ieri cu președintele Putin pentru a alinia atât Rusia, cât și Ucraina, în ceea ce privește cererile și nevoile lor”, a scris Trump. „Suntem pe drumul cel bun”, a adăugat el.

Trump a spus că i-a cerut secretarului de stat Marco Rubio și consilierului pentru securitate națională Mike Waltz „să facă o descriere exactă a punctelor discutate”. „Tocmai am încheiat o convorbire telefonică foarte bună cu preşedintele Zelenski al Ucrainei. Aceasta a durat aproximativ o oră. Îi voi ruga pe secretarul de stat Marco Rubio şi pe consilierul pentru securitate naţională Michael Waltz să ofere o descriere exactă a punctelor discutate. Această declaraţie va fi publicată în curând” – a scris Trump pe reţeaua sa de social media.

Înainte de această discuție, liderul ucrainean a spus că se așteaptă să primească detalii de la Trump despre conversația sa telefonică cu președintele rus Vladimir Putin, care a avut loc pe 18 martie. Vorbind despre discuțiile dintre SUA și Ucraina din Arabia Saudită, Zelenski a declarat: „Cred că totul merge în direcția corectă, deși nu pentru Rusia, care este întotdeauna nemulțumită când ceva merge bine”.

Două moldovence au înșelat o femeie din Kazahstan de 80 de mii de euro după ce au pus un anunţ fals de vânzare a unui apartament

Procuratura raionului Edineț, împreună cu organul de urmărire penală al Inspectoratului de Poliție Edineț au expediat în judecată o cauză penală în privința a două persoane, în care au fost deconspirată și investigată o schemă de obținere a mijloacelor financiare prin escrocherie (art.190 alin.(6) din Codul penal), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cauza vizată a fost investigată de subdiviziunea teritorială a procuraturii, ca rezultat al transferului de urmărire penală al dosarului penal, preluat de la autoritățile competente ale Republicii Kazahstan.

Potrivit rechizitoriului, cele două învinuite, în vârstă de 28 și 46 de ani, în comun cu un grup de persoane în curs de identificare, în luna iunie a anului 2017, aflându-se în Federația Rusă, au organizat plasarea unui anunț fals despre vânzarea unui apartament în or. Astana, Republica Kazahstan.

Apoi, la 03 iunie 2017, victima, după vizualizarea anunțului plasat a exprimat dorința de a procura apartamentul.

Aceasta a fost indusă în eroare să efectueze un transfer în sumă de 80 000 de dolari SUA, pentru a confirma capacitatea financiară de procurare a bunului imobil, cu expedierea ulterioară a pozelor documentelor de plată.

În continuare, în perioada 06-08 iunie 2017, una din învinuite, în timp ce se afla în orașul Moscova, cu utilizarea unui pașaport fals, a ridicat banii în mai multe tranșe de la diferite bănci.

Potrivit legii, faptele incriminate învinuitelor se sancționează cu închisoare de până la 15 ani, cu amendă în mărime de până la 20 000 de unități convenționale și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Ministerul Culturii suspendă autorizația de construcție pe terenul fostului cinematograf „Gaudeamus”

Ministerul Culturii a suspendat autorizația de construcție a unui centru multifuncțional pe terenul fostului cinematograf „Gaudeamus” din Chișinău. Decizia este fundamentată pe prevederile Codului de Urbanism, a precizat ministrul Culturii, Sergiu Prodan, scrie moldova1.md.

„Am semnat ordinul de suspendare a autorizației de construcție, emisă de Primăria municipiului Chișinău agenților economici. Acest ordin a fost semnat în baza Codului de urbanism prin care suspendăm această autorizație. Urmează să fie oprite lucrările de construcție, pentru că ele sunt ilegale și noi vom demonstra acest lucru”, a declarat Prodan, înaintea ședinței de Guvern de miercuri.

Ministrul a precizat că autorizația a fost emisă ilegal, în lipsa avizelor necesare din partea Ministerului Culturii și a aprobărilor Consiliului Național al Monumentelor Istorice și cel al Monumentelor de For Public.

Amintim că pe terenul fostului cinematograf „Gaudeamus” din Chișinău se intenționa să fie construit un complex multifuncțional de până la 15 etaje, după cum anunța anterior viceprimarul Ilie Ceban. Potrivit acestuia, autorizația a fost emisă legal, deoarece terenul este proprietate privată, iar legislația permite construcții multifuncționale cu destinație socială și comercială.

Pe de altă parte, fostul viceprimar și consilier municipal Victor Chironda a contestat proiectul, susținând că depășește reglementările urbanistice și că Primăria a emis autorizația fără un temei juridic clar.

În 2018, Primăria a autorizat demolarea cinematografului „Gaudeamus”, dar lucrările au fost oprite. Instanțele au decis ulterior că demolarea este legală, iar în 2020, Consiliul Municipal a schimbat statutul terenului din zonă comercială (C3) în rezidențială (R7).

Doliu într-o casă regală din Europa: Un prinț a murit la doar 22 de ani, iar vestea a fost dată abia peste 10 zile
Articolul anterior
Cum ar putea modifica tehnologia corpul uman și cum vor arăta oamenii în 2100
Articolul următor