Revoluție în medicină după ce francezii au creat prima inimă artificală

Cântăreşte aproape un kilogram şi i-a fost implantată unui bărbat de 39 de ani.

Un nou orizont a fost atins în domeniul medicinei. În Franţa, a fost realizată o inimă complet artificială, ceeace oferă dă speranţe multor pacienţi aflaţi pe listele de transplant. Primul transplant cu inima artificială i-a fost făcut unui bărbat de 39 de ani, la Spitalul Universitar Duke din Carolina de Nord. După ce s-a confruntat cu o insuficiență cardiacă neașteptată, el a fost pregătit pentru o intervenție chirurgicală by-pass, o procedură ce presupune implantarea unui vas sănătos dintr-o altă parte a corpului pentru a redirecționa sângele în jurul unei artere blocate, scrie digi24.

Inima artificială are o cameră pentru lichidul hidraulic și una pentru sânge, separate printr-o membrană. Partea vascularizată a membranei este făcută din țesut din inimă de vacă, la fel ca și cele patru valve ale inimii. O pompă motorizată împinge lichidul hidraulic în interiorul și în afara camerelor, iar acel fluid deplasează membrana pentru a permite circulația sângelui.

Dispozitivul cântărește 900 grame, adică aproximativ de trei ori greutatea inimii umane medii. Configurarea externă este puțin mai dificilă; pacienții vor trebui să transporte aproximativ 4 kilograme de echipament, inclusiv un controler, un sac de lichid și două baterii. În cazul pacientului de la Spitalul Duke, inima artificială va rămâne conectată de la distanță la sistemul spitalului, astfel încât medicii s-o poată monitoriza. La doar câteva zile după transplantul american, unul similar a avut loc în Napoli, Italia, marcând prima vânzare comercială a inimii Carmat, diferența fiind că transplantul acestui pacient a fost planificat. În viitor, inimile artificiale vor fi folosite fie ca substitut, în timp ce pacienții așteaptă una reală, fie ca o soluție pe termen lung.

Trucuri pentru a găti corect vinetele
Articolul anterior
Bulgaria, în flăcări din cauza valului extrem de căldură
Articolul următor