Rezultatele preliminare la BAC au fost publicate

Rezultatele preliminare ale examenului național de bacalaureat au fost afișate astăzi, 27 iunie 2024, în cele 93 de centre instituite în întreaga țară. Totodată, candidații pot vedea testele verificate și notele prin prin intermediul platformei www.bac.gov.md, informează unica.md cu referire la un comunicat al Ministerului educației și cercetării.

La sesiunea de bacalaureat 2024 au fost admiși 11321 de candidați din licee, 3815 candidați din colegii și centre de excelență, 210 candidați din universități, 198 de candidați care s-au înscris în regim extern și 2510 restanțieri din sesiunile anterioare, în total – 18054 de candidați.

Rata de promovare a examenului național de bacalaureat în rândul absolvenților din licee este de 89,83%, comparativ cu 87,77% în sesiunea 2023. Astfel, din cei 11321 de liceeni admiși, 10170 au promovat examenul.

Dintre cei 3815 candidați admiși din colegii și centre de excelență, 1819 au susținut examenul, rata de promovare pentru această categorie fiind de 47,68%, comparativ cu 45,37% în sesiunea 2023.

Din 2510 restanțieri din sesiunile anterioare, 354 de candidați au promovat examenul, ceea ce constituie 14,10%, comparativ cu 17,03% în sesiunea 2023.

În total, au promovat examenul național de bacalaureat în sesiunea de bază, până la desfășurarea contestațiilor, 12526 de candidați, ceea ce constituie 69,38% din numărul total de candidați admiși în sesiune, comparativ cu 68,31% la aceeași etapă în sesiunea 2023.

Totodată, precizăm că în sesiunea de bacalaureat din anul curent 3 candidați au fost eliminați din examen pentru fraudă.

Joe Biden nu va candida la președinția SUA! Pe cine va susține în cursa electorală

Joe Biden a anunțat duminică seara că se retrage din Campania de realegere în funcţia de preşedinte al SUA, afirmând că „este în interesul partidului meu şi al ţării”. El a transmis că o suține pe Kamala Harris, scrie evz.ro.

Donald Trump a reacționat imediat după anunțul lui Biden, spunând că a fost „de departe cel mai prost preşedinte din istoria ţării noastre”.

Trump a mai spus la CNN că vicepreşedinta Kamala Harris va fi mult mai uşor de învins în scrutinul din noiembrie decât preşedintele democrat Joe Biden.

Biden, în vârstă de 81 de ani, a anunţat că renunţă să se prezinte la alegerile prezidenţiale din 2024, un anunţ şocant survenit cu mai puţin de patru luni înainte de scrutin şi după săptămâni în care a fost pusă sub semnul întrebării starea sa fizică şi psihică.

Oase de mamut, descoperite la Șoldănești! Arheologi din mai multe țări studiază teritoriul

Arheologii au găsit oase de mamut la grădinița din satul Climăuții de Jos, raionul Șoldănești. Timp de trei săptămâni, au participat la săpături studenți și profesori de peste hotare, din Marea Britanie și Franța. Pe lângă oasele de mamut, arheologii au găsit și piese din silex. Specialiștii urmează să le analizeze în laborator, scrie moldova1.md.

Am surpins echipa în toiul săpăturilor, când lucra la primul strat de locuire, datat cu o vechime de aproximativ 20 de mii de ani.

,,Aici sunt mai multe oase de mamut, respectiv un fildeș, iaca vedeți un fildeș, mai multe oase, inclusiv are loc procesul de extragere a oaselor din strat.

Arheologii au descoperit așezarea paleolitică la Climăuții de Jos în 1989, când a început construcția grădiniței.

Încă un important lăcaș a trecut sub oblăduirea canonică a Patriarhiei Române. Biserica din Cricova a aderat la Mitropolia Basarabiei

Încă un important lăcaș ortodox a trecut la Mitropolia Basarabiei. Biserica din lemn, cu hramul „Sfântul Alexandru de Svir”, din orașul Cricova, municipiul Chișinău, trece sub omoforul Patriarhiei Române, scrie ziua.md.

Anunțul a fost făcut de parohul Andrei Percic. Într-un mesaj adresat membrilor comunității religioase, preotul menționează că acesta „este un act de recunoștință față de înaintașii noștri, strămoși, domnitori și, în special, față de Sfinții noștri Părinți”.

„Iubiți frați și surori! Ca urmare a demersurilor și solicitărilor dumneavoastră, comunitatea noastră ortodoxă din orașul Cricova, mun. Chișinău, a fost primită sub omoforul Mitropoliei Basarabiei. De acum suntem parte a familiei mari a Bisericii Ortodoxe Române, prin voința și binecuvântarea lui Dumnezeu și grija păstorească a Înaltpreasfințitului Petru, Mitropolit al Basarabiei. Comunitatea noastră are acum statut deplin și mult așteptat, canonic și juridic, ca parohie ortodoxă în cadrul Bisericii Ortodoxe Române.

Aderarea noastră nu este un moft personal, nici un act politic, economic sau social. Ea a fost solicitată de-a lungul ultimilor ani de către creștinii și enoriașii din Cricova, care și-au exprimat dorința fermă de a reveni la biserica mamă, la originile culturale, spirituale și istorice. Este un act de recunoștință față de înaintașii noștri, strămoși, domnitori și, în special, față de Sfinții noștri mult iubiți Părinți.

Nu aderăm la nicio grupare schismatică, sectantă sau eretică. Revenim la Biserica Ortodoxă Română, care are comuniune cu toate Bisericile locale (Grecia, Constantinopol, Alexandria, Ierusalim, Antiohia, Serbia, Bulgaria și altele), fiind binecuvântați și recunoscuți de Patriarhia Ecumenică.”, se arată în mesaj.

Un  angajat al Postului vamal Sculeni și complicele său, reținuți de CNA 
Articolul anterior
Cozi uriașe la ieșirea din ţară. Recomandările Poliției de Frontieră
Articolul următor