RISE: Străinii cumpără pământul din Moldova, bucată cu bucată, chiar dacă legea interzice

Pământul Moldovei este vândut unor firme și cetățeni străini, bucată cu bucată, chiar dacă legea interzice vânzarea terenurilor agricole cetăţenilor străini sau companiilor cu capital străin. Însă, metode de a ocoli legea sunt destule, arată o investigație realizată de către jurnaliștii de la RISE.

separator

Un calcul estimativ efectuat de Asociaţia Investitorilor Străini arată că în jur de 15% din terenurile agricole sunt deţinute de străini. Altfel spus, am cedat deja echivalentul a patru raioane din nordul ţării.

Din datele Asociației Investitorilor Străini rezultă că am vândut deja străinilor terenuri agricole cât suprafața a patru raioane din nordul țării. Mai exact, peste 300 de mii de hectare. Cumpărătorii sunt firme cu capital din Cipru, din off-shore-uri precum Panama sau Insulele Virgine Britanice, dar și din țări europene ca Germania sau Marea Britanie. De cealaltă parte, autoritățile nu știu cât pământ arabil a ajuns pe mâna străinilor.Satul Găvănoasa, raionul Cahul. Aici, în jur de 300 de persoane, sau o treime dintre micii fermieri, și-au vândut deja cotele de pământ. Cele mai multe terenuri au fost vândute în perioada anilor 2008-2011 și au ajuns în proprietatea unei singure companii din Chișinău. În satul vecin, Văleni, aceeași situație. Aici, potrivit autorităților locale, firma din Chișinău a cumpărat circa o mie de hectare.

Aceeași firmă deține teren și în alte 60 de localități unde compania e proprietară de pământ. Suprafața calculată depășește cifra de opt mii de hectare, aceasta fiind, astfel, unul dintre cei mai mari latifundiari din Republica Moldova.

Cum este ocolită legea?

Legea privind modul de vânzare-cumpărare a pământului interzice companiilor al căror capital social conţine investiţii străine să achiziţioneze terenuri agricole. Această prevedere, însă, este uşor de ocolit. Potrivit lui Alexander Koss, preşedintele Asociaţiei Investitorilor Străini, una dintre metode este utilizarea lanţurilor de companii.

,,Dacă un agent economic străin fondează o companie în Republica Moldova şi această companie, fiind o companie locală, chiar şi cu capital integral străin, fondează o altă companie, iată această a treia companie este un agent economic sută la sută moldovenesc, care are dreptul să cumpere pământ”.

O altă metodă este folosirea unor cetăţeni moldoveni în tranzacţiile de vânzare-cumpărare: ,,Ei cumpără pământul pe numele lor şi, în acelaşi timp, împrumută bani de la străini pentru achiziţia acestor terenuri. Pentru a garanta întoarcerea împrumutului, pun în gaj pământurile achiziţionate. Gajarea pământurilor este posibilă şi, de facto, străinul este proprietarul acestui pământ.

Mai multe despre investigația realizată de către jurnaliștii de la RISE puteți găsi aici

Cele 10 motive să vii la Tabăra de Relaxare și Detox cu Galina Tomaș și Dinu Dabija
Articolul anterior
Drama româncei căreia i-au fost luați copiii de către statul finlandez. La doi ani, încă nu și-a recuperat micuții
Articolul următor
Alte articole interesante