România a interzis vânzarea de ţigări electronice minorilor

Legea care interzice vânzarea către minori a ţigărilor electronice a fost adoptată, astăzi, de Camera Deputaţilor din România, care este cameră decizională. Deputații au admis mai multe amendamente care au fost respinse iniţial, scriea realitatea.net

Proiectul de lege adoptat are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.201/2016 precum şi a Legii nr.349/2002. În vederea reducerii expunerii copiilor şi tinerilor la produsele de tutun, actul normativ propus extinde interzicerea comercializării prin automate, precum şi interzicerea vânzării către tinerii cu vârsta sub 18 ani a ţigaretelor electronice, flacoanelor de reumplere pentru ţigarete și dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului. 

Totodată, se stabileşte în sarcina instituţiilor de învăţământ a obligaţiei de a introduce în regulamentele proprii măsuri coercitive aplicate elevilor pentru nerespectarea prevederilor referitoare la vânzarea/deţinerea şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice şi dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului în incinta acestora. 

De asemenea, se asigură preluarea definiţiei ţigaretei electronice şi a flaconului de reumplere a ţigaretei electronice, aşa cum sunt prevăzute în legislaţia europeană. Deputaţii au adoptat mai multe amendamente care fuseseră iniţial respinse.

Unul dintre amendamente defineşte dispozitivul electronic pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, ţigareta electronică, flaconul de reumplere, pliculeţul cu nicotină pentru uz oral, precum şi produse destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun. Potrivit unui alt amendament, introducerea pe piaţă a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral care nu respectă prevederile prezentei legi este interzisă. Nivelul de nicotină conţinut în fiecare pouch nu poate depăşi valoarea de 20 mg/pliculeţ.

Vânzarea la automate, interzisă Conform unui alt amendament adoptat luni, se interzice pentru elevii din toate unităţile de învăţământ fumatul, precum şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun. De asemenea, se interzice comercializarea prin automate a tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, prevede un alt amendament adoptat. 

Totodată, se interzice vânzarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani. 

În scopul verificării vârstei persoanelor care cumpără aceste tipuri de produse vânzătorii pot solicita prezentarea unui document de identitate, potrivit unui alt amendament adoptat luni. Se interzice vânzarea prin dispozitive de tipul easybox/locker a tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a recipientelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun. Aceste produse care se comercializează prin intermediul serviciilor de curierat trebuie să aibă tipărit pe colet, în mod cât mai lizibil, mesajul: „Atenţie! Acest pachet conţine produse din tutun şi/sau produse care conţin nicotină. A se verifica vârsta clientului”. 

Amenzi de până la 100.000 lei 

În autorizaţia sanitară de funcţionare a unităţilor care comercializează produse din tutun, ţigarete electronice, flacoane de reumplere pentru ţigaretele electronice, dispozitive electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, (pouch-uri) pliculeţe cu nicotină pentru uz oral şi produse destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun se introduce o clauză specială de interzicere a vânzării produselor din tutun, ţigarete electronice, flacoane de reumplere pentru ţigaretele electronice, dispozitive electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, (pouch-uri) pliculeţe cu nicotină pentru uz oral şi produse destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun tinerilor sub 18 ani, mai prevede un alt amendament. Proiectul introduce sancţiuni de până la 100.000 lei, în funcţie de gravitatea faptei. 

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către persoane împuternicite în acest sens de către Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, de către reprezentanţi ai poliţiei locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne. 

Ministerul Educaţiei stabileşte, prin Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare al unităţilor de învăţământ preuniversitar, sancţiunile aplicabile elevilor pentru nerespectarea prevederilor referitoare la vânzarea/deţinerea şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice şi a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului, în incinta unităţilor de învăţământ. 

Camera Deputaţilor este for decizional.

Rihanna, criticată dur după ce a pozat în „măicuță sexy” pe coperta unei reviste

Rihanna, una dintre cele mai influente figuri din industria muzicală și a modei, a stârnit valuri de critici după ce a apărut pe coperta revistei Interview într-o ipostază controversată, cea de „măicuță sexy”. Această alegere stilistică a atras nemulțumirea comunităților religioase și a fanilor din întreaga lume, provocând un adevărat furt în spațiul online, scrie clickpentrufemei.ro.

Rihanna a purtat straie de măicuță

Imaginea îndrăzneață a cântăreței, îmbrăcată în straie bisericești cu o atitudine provocatoare și o mică cruce pe față, a fost interpretată de mulți ca o ofensă adusă credincioșilor. În contextul acesta, rețelele sociale au fost inundate de comentarii critice, unii acuzând-o pe Rihanna de blasfemie și de sexualizarea religiei.

Unul dintre internauți a exprimat: „M-am săturat de imaginea asta care nu e deloc sfântă!”, în timp ce altul a adăugat: „O ador pe Rihanna, dar n-am înțeles niciodată această obsesie de-a sexualiza religia!”. Alți comentatori au mers și mai departe, întrebându-se dacă această abordare nu constituie blasfemie și deplângând modul în care creștinismul este reprezentat în manieră derogatorie.

De asemenea, au fost voci care au pus sub semnul întrebării întreaga industrie a modei, criticând alegerea unei celebrități de calibrul Rihannei de a participa la un astfel de pictorial. În contrast, susținătorii cântăreței au sărit în apărarea acesteia, argumentând că numeroase costume de Halloween reprezintă măicuțe în manieră similară și că acestea nu sunt criticate în aceeași măsură.

Această controversă nu este singulară în cariera Rihannei, artistă cunoscută pentru îndrăzneala sa stilistică și abordările la limita decenței. Totuși, recentul pictorial pare să fi declanșat reacții mai aprinse decât oricând. Discuțiile în jurul acestei apariții aduc în prim-plan întrebări legate de libertatea de exprimare a artiștilor și limitele decenței și respectului față de credință și simbolurile religioase.

Grecia oferă vacanțe gratuite pentru turiștii care au fugit de incendiile de anul trecut

Grecia a lansat primele vacanțe „gratuite” pentru mii de turiști forțați să părăsească insula Rodos, anul trecut, din cauza incendiilor devastatoare, scrie spotmedia.ro.

Printr-o decizie pe care oficialii o consideră premieră mondială, până la 25.000 de persoane vor fi, începând cu această săptămână, despăgubite.

„Programul este în funcțiune, așa cum a promis prim-ministrul. A fost un proces foarte complicat pentru că suntem prima țară din lume care face asta”, a declarat secretarul general al Ministerului grec al Turismului, Myron Flouris, pentru The Guardian.

În cadrul programului, persoanele care s-au cazat în hoteluri care au fost evacuate din cauza incendiilor din iulie 2023 vor putea răscumpăra vouchere electronice în valoare de până la 500 de euro pentru a acoperi costurile de cazare pentru o vacanță de o săptămână.

Programul se va desfășura în două faze: de acum până la 31 mai și de la 1 octombrie până la 15 noiembrie.

Răspunsul a fost deja puternic, spun oficialii din turism din Rodos, cu peste 5.000 de turişti înscrişi în registrul beneficiarilor schemei.

„Orice persoană care stătea în zonele care au fost afectate de incendii este eligibilă. Răspunsul a fost foarte bun și ni se spune că va fi și mai puternic în toamnă”, a declarat Yannis Papavasiliou, care conduce uniunea hotelierilor din insulă.

Potrivit acestuia, compensația va reflecta suma plătită inițial de clienți operatorilor de turism și va varia de la 300 la 500 de euro.

„Se va aplica doar hotelurilor, nu cazărilor private în stil Airbnb. Grecia își respectă promisiunea de a-i recompensa pe toți cei care și-au pierdut vacanța din cauza schimbărilor climatice”, a precizat el.

Majoritatea celor evacuați erau britanici.

Vizitând insula Rodos luni, premierul grec Kyriakos Mitsotakis, care a ordonat evacuarea în masă ca măsură preventivă, a spus că incendiile vor fi inevitabil mai frecvente ca urmare a schimbărilor climatice.

„Toată Marea Mediterană este un punct fierbinte pentru schimbările climatice. Asta, statistic, înseamnă că vom avea mai multe incendii și, probabil, mai multe inundații”, a spus el.

Strategia oligarhului fugar Ilan Șor pentru a răsturna Guvernul de la Chișinău

Oligarhul fugar Ilan Șor folosește conducerea autonomiei Găgăuziei pentru a răsturna Guvernul de la Chișinău. Declarația fost făcută de vicepreședintele Adunării Populare a Găgăuziei, Alexandr Tarnavski.

„Odată cu alegerea Evgheniei Guțul în funcția de bașcan al Găgăuziei, Ilan Șor, care i-a oferit acesteia sprijin politic, s-a ales cu puterea politică în autonomie. Scopul acestui politician este de a destabiliza situația din regiune, precum și de a răsturna puterea oficială de la Chișinău”, a declarat Alexandr Tarnavski la tv8.md și citat de evz.ro.

Alexandr Tarnavski a mai spus că Ilan Șor se opune oricărei cooperări a autonomiei cu autoritățile de la Chișinău.

„Se opune oricăror semințe de dialog și prezenței reprezentanților autorităților oficiale în Găgăuzia. El folosește atuul care se află în mâinile sale, în speță conducerea Găgăuziei, pentru a înrăutăți situația, astfel încât să nu existe un dialog constructiv între Comrat și Chișinău”, a mai spus Tarnavski.

Vicepreședintele Adunării Populare a Găgăuziei a vorbit și despre protestele din timpul vizitei președintei Maia Sandu la Comrat, organizate de susținătorii lui Șor. În opinia lui Tarnavski, Ilan Șor apelează la acest „instrument” de fiecare dată când planurile nu îi merg conform scenariilor.

Oamenii lui Ilan Șor i-au cerut Maiei Sandu să plece din Găgăuzia

Pe 10 aprilie, președinta Maia Sandu a mers într-o vizită de lucru în Unitatea Teritorial Administrativă Găgăuzia. Șefa statului a fost întâmpinată cu proteste de un grup de oameni, despre care se consideră că ar fi fost organizați de echipa lui Ilan Șor. La protest a fost surprins inclusiv adjunctul Evgheniei Guţul, Ilia Uzun. Manifestanţii au scandat lozinci antiguvernamentale şi i-au cerut şefei statului „să plece din Găgăuzia”.

În discursul său ținut în limba rusă, Maia Sandu le-a vorbit studenților și profesorilor Universității din Comrat despre avantajele integrării europene, inclusiv pentru minoritățile etnice.

Aflată, la rândul său, într-o vizită la Moscova, guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guțul, care a fost înaintată în această funcție și este susținută de oligarhul fugar Ilan Șor, i-a reproșat Maiei Sandu că a venit la Comrat tocmai atunci când ea este plecată. „Noi, găgăuzii, suntem oameni primitori. De ce președintele nu vine oficial, dar pe furiș? Ea nu a invitat la întâlnire bașcanul, ci doar oameni aleși”, a spus Guțul pe Facebook.

Boala consumatorilor de carne. Simptomele care trebuie să te trimită la medic
Articolul anterior
Alimentul nesănătos pe care mulți îl mâncăm aproape zilnic, fără să ştim
Articolul următor