România: Cinci copii, de 3 ani, 4 ani, 6 ani, 7 ani și 9 ani, s-au simțit rău după ce au băut insecticid

Cinci copii din localitatea Posmuş, județul Bistrița-Năsăud, au ingerat insecticid lichid și prezintă stări alterate și vărsături. Alte două persoane au simptome febrile, scrie stirileprotv.ro.

Potrivit ISU Bistriţa-Năsăud, echipajele medicale au găsit la locul solicitării cinci minori (3 ani, 4 ani, 6 ani, 7 ani, 9 ani) stabili hemodinamic şi respirator. În cazul acestora este vorba despre o posibilă intoxicaţie, ei fiind preluaţi în vederea transportului la UPU SMURD Bistriţa.

La spital va fi transportată şi mama copiilor, în vârstă de aproximativ 28 de ani.

Echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD, autospeciala de transport victime multiple şi două echipaje aparţinând Serviciului de Ambulanţă Judeţean Bistriţa-Năsăud intervin, luni seara, în localitatea Posmuş, unde cinci minori ar fi ingerat insecticid lichid, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

Din primele informaţii, copiii sunt conştienţi, prezintă stări generale alterate, vărsături.

De asemenea, ar fi vorba de încă doi minori, care prezintă simptome febrile.

Conform primelor informaţii, toţi sunt din aceeaşi familie.

„UPU SMURD a suplimentat personalul medical din ture libere pentru deplasarea în sprijin la locul solicitării. Intervenţia este în dinamică”, a transmis ISU Bistriţa-Năsăud. 

 Valentina Naforniță e însărcinată cu gemeni: „Miracolele vin în pereche”

Veste bombă de la celebra soprană, Valentina Naforniță. La distanță de mai bine de un an de când a devenit mamă pentru prima dată, artista este însărcinată din nou, cu gemeni. Anunțul a fost făcut pe pagina sa oficială de Facebook.

„Uneori miracolele vin în perechi! Viața ne-a dat încă un motiv să fim recunoscători și suntem atât de recunoscători. Suntem atât de bucuroși să vă anunțăm că așteptăm încă o dată, iar de data aceasta sunt gemeni!”, a scris artista, mesajul fiind în engleză.

Soprana este căsătorită cu dirijorul și noul director al TNOB, Cristian Spătaru. Au un fiu, Leonard.

Adriana Ochișanu a încercat să o convingă pe „Monalisa” să renunțe la intervenția la fese la care a mers spre moarte

Cântăreața Adriana Ochișanu, una dintre fețele brand-ului de haine „Monalisa”, creat de regretata Liuba Babuțchi, a dezvăluit că la ultima lor întâlnire a încercat să o facă pe afaceristă să renunțe la ideea de a-și face careva intervenții, inclusiv cea la care s-a programat pentru a fi efectuată în „Salonul morții”. Despre asta artista a povestit într-un podcast, scrie cancan.md.

„Ultima dată când m-am văzut cu ea și am realizat spotul publicitar la ultima colecția a ei de paltoane, mă uitam cât de frumos arăta cu corpul ăla, ca de pe podium dată jos. I-am zis:

– Liuba cât de bine arăți. Răspunsul:

– Nu-mi place cum arăt, vreau să-mi fac fundul.

– Ce să-ți faci? Măi, fată, ogoiește-te și potolește-te, nu trebuie nimic să-ți faci că arăți bine”, a îndemnat-o cântăreața.

Cântăreața nu a dezvăluit și ce i-a răspuns Liuba.

„Ceasul când îți vine ceasul și te mănâncă într-un loc. Îmi pare rău foarte mult, până în prezent nu pot să cred”, a mai adăugat ea.

Ochișanu a adăugat c personal este sceptică când e vorba de injectării, intervenții cosmetologice invazive.

„Cred că fetele care exagerează și-și fac aceste intervenții au trecut prin niște traume psihice”

Femeia de afaceri Liubovi Babuțchi și-a pierdut viața într-un salon de înfrumusețare, pe data de 30 ianuarie. Potrivit informațiilor, decesul ar fi survenit în timpul unei proceduri. Poliția a pornit o cauză penală.

Peste 2.000 de arme de foc, scoase din circuit civil, au fost distruse în cadrul unui exercițiu organizat la Bulboaca

Astăzi a avut loc cel de-al nouălea exerciţiu organizat și desfășurat de Inspectoratul General al Poliției, cu sprijinul UE și PNUD, unde 2177 unități de arme de foc scoase din circuitul civil fiind supuse distrugerii prin topire,  ca parte a eforturilor continue de consolidare a siguranței și securității publice, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Evenimentul a avut loc în raionul Anenii Noi, satul Bulboaca și a fost posibil datorită sprijinului Uniunii Europene (UE) și al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), prin intermediul proiectului regional SEESAC.

Republica Moldova s-a angajat în asigurarea unei administrări responsabile a armelor de calibru mic și armamentului ușor, contribuind astfel la siguranța cetățenilor și la stabilitatea întregii regiuni. O societate mai sigură începe cu măsuri concrete, iar exercițiul de astăzi contribuie direct la reducerea amenințărilor și a riscurilor transfrontaliere. Prin astfel de inițiative, întărim securitatea națională și oferim un exemplu de bună practică în lupta împotriva criminalității organizate”, a declarat Alexandru Bejan, Secretar de stat al Ministerului Afacerilor Interne.

Din 2005, Republica Moldova, în parteneriat cu UE și PNUD SEESAC, a distrus alte peste 13 000 de arme de calibru mic și armament ușor. Distrugerea acestor arme de foc este un element important al priorităților strategice naționale și contribuie la stabilitatea regională.

Traficul ilicit de arme alimentează conflictele și criminalitatea în întreaga lume și subminează dezvoltarea durabilă. Fiecare armă distrusă astăzi reprezintă o potențială viață salvată, o comunitate protejată și o contribuție la un viitor mai pașnic și mai prosper pentru copiii noștri.  UE a sprijinit timp îndelungat Republica Moldova în aceste eforturi. Relațiile dintre UE și Republica Moldova sunt mai puternice ca oricând, iar acest lucru este valabil și pentru cooperarea noastră privind combaterea utilizării abuzive și a traficului de arme de foc”, a subliniat Máté Csicsai, Șef adjunct de misiune, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

Acest eveniment reprezintă un pas important în direcția reducerii surplusului de arme de foc, prevenind orice posibilă proliferare a acestor stocuri și contribuind în mod direct la securitatea națională și regională. Reducerea disponibilității armelor de foc este importantă și pentru protejarea femeilor, care sunt afectate în mod disproporționat de violența armată, în special în cazurile de violență domestică și violență bazată pe gen”, a declarat Seher Ariner, Reprezentanta rezidentă adjunctă PNUD în Republica Moldova.

Potrivit Platformei de monitorizare a violenței armate a PNUD SEESAC, în 2024, în Moldova au fost raportate 113 incidente cu arme de foc, o ușoară creștere față de 2023. Mai mult de jumătate din aceste cazuri, 66 în total, au fost confiscări de arme, indicând eforturile proactive de aplicare a legii pentru combaterea traficului și proliferării armelor de foc. Cu toate acestea, din cauza incidentelor cu arme de foc, șase persoane au fost ucise, opt au fost rănite, în timp ce opt persoane au murit prin sinucidere prin utilizarea armelor de foc.

Totodată, SEESAC a sprijinit poliția Republicii Moldova la elaborarea în anul 2023 a procedurilor standard de operare în combaterea traficului ilicit de arme de foc.

În 2022, UE și PNUD SEESAC au sprijinit Inspectoratul General al Poliției cu echipamente IT pentru operaționalizarea la nivel național a registrului electronic al armelor. În același timp, PNUD SEESAC a donat o mașină de marcat cu laser, care este esențială pentru trasabilitatea și prevenirea deturnării armelor de foc în fluxuri ilegale.

Inițiativa SEESAC este posibilă datorită sprijinului UE, oferit în temeiul Deciziei Consiliului UE (PESC) 2022/2321, care vizează consolidarea activităților de control al armelor în Europa de Sud-Est și de Est. Această inițiativă subliniază angajamentul Republicii Moldova față de standardele internaționale de securitate și eforturile de combatere a traficului ilicit de arme.

Țara noastră ocupă locul 77 în topul celor mai poluate țări și regiuni din lume
Articolul anterior
Violența sexuală asupra copiilor! Anul trecut, peste 200 de cazuri au ajuns în atenția Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii
Articolul următor