România deschide școlile pe 8 februarie

Președintele României Klaus Iohannis a confirmat, marți, că școlile se vor redeschide pentru predarea în sistem fizic, de luni, 8 februarie.

„Nu, nu am scăpat de pandemie, trebuie să respectăm toate restricțiile, dar incidența bolii s-a mai redus, (…) cum spun experții, trendul este descendent.

Începând de luni, 8 februarie, majoritatea copiilor merg fizic la școală.

Peste tot, grădinițele și școlile primare vor funcționa, cu excepția localităților aflate în carantină. 

Evident că trebuie să respectăm si situatia din fiecare localitate, să ținem cont de ce se intamplă în fiecare localitate si pentru fiecare școala trebuie luate măsuri foarte stricte.

În consecință, in localitățile în care sunt putine cazuri de Covid-19, asa-numitul scenariu verde, toti copiii merg fizic la școală.”

Potrivit scenariului prezentat de șeful statului, în București merg fizic la școală, de luni 8 februarie, doar copiii de grădiniță și elevii din clasele primare I-IV, a VIII-a și a XII-a

Anunțul președintelui Klaus Iohannis a venit după discuțiile purtate cu  premierul Florin Cîțu, cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, precum și cu medicii Raed Arafat și Adriana Pistol.

Ministrul Educației – Sorin Cîmpeanu a explicat, luni, modul în care vor activa elevii sau profesorii cu vulnerabilități.

„Elevii care au vulnerabilități medicale vor trebui să aibă asigurat procesul de predare-învățare online. A doua categorie: elevii care prezintă simptome. Recomandarea Ministerului Sănătății și Ministerului Educației este aceea de a rămâne acasă, deci învățare online. A treia categorie: elevi cu aparținători în familie care au vulnerabilități medicale, certificate ca atare. Și pentru aceștia vom fi datori să asigurăm predare online.

Cea de-a patra categorie: profesori care au vulnerabilități cronice, certificate de către un medic de medicină de familie. Aceștia, de asemenea, vor asigura procesul de predare online. A cincea și ultima categorie specială: profesori care prezintă simptome, care în care lucrurile vor trebui analizate ca atare. Atunci când profesorul are vulnerabilități cronice care îl împiedică să fie prezent în școală, programul orar va trebui să fie adaptat de către fiecare școală în așa fel încât elevii să aibă grupate acele ore online într-o singură zi”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Scenariul Verde – în localitățile care au o rată de infectare de până la 1 la mie, toate școlile se redeschid fizic.

Șcenariul Galben – Peste 1 la mie rată de infectare, până la 3 la mie, merg în continuare la copiii la grădiniță și elevii la școala primară, plus cei din clasele terminale, a VIII-a și a XII-a.

Scenariul Roșu – Peste 3 la mie până la 6 la mie, rata de infectare. Copiii de grădiniță și copiii de ciclul primar continuă să meargă la cursuri, ceilalți trec în online.

Scenariul 100% online – Atunci când se ajunge la rata de infectare peste 6 la mie localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid, se învață în online.

Încă 16 moldoveni au pierdut lupta cu noul Coronavirus
Articolul anterior
Cum arată Natalia Podolskaya la 3 luni după nașterea celui de-al doilea copil
Articolul următor
Alte articole interesante