România e în alertă: 39 de cazuri de coronavirus

Un bărbat de 52 de ani din Constanța a fost testat pozitiv pentru nou coronavirus. Pacientul declară că nu a avut contact cu o persoană infectată și nici nu a călătorit în această perioadă.

separator

Actualizare: Autoritățile române informează că s-au constatat alte 5 cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, numărul cazurilor la nivel național ajungând astfel la 44. Este vorba de 5 bărbați de 22, 30, 34, 36 și 57 de ani, veniți prin vamă, din Italia, în data de 9.03.2020, care au fost carantinați în Arad imediat de la sosire.

Doar miercuri în România 10 pacienți au fost depistați pozitiv la infecție cu COVID-19, transmite digi24.ro. În total, din cei 39 de pacienți confirmați oficial, 18 sunt din București.

Șapte dintre pacienți au fost declarați vindecați și au fost externați. Autoritățile fac apel la populație să respecte toate măsurile de prevenție.

Totodată, secretarul de stat Raed Arafat a anunțat, miercuri, că se recomandă ca firmele care au mai mult de 99 de angajați să decaleze programul de lucru al angajaților. Programul de lucru ar putea începe la trei ore diferite, măsura fiind obligatorie pentru sectorul de stat.

Astfel, programul de începere a lucrului ar trebui stabilit în trei intervale orare –  o parte dintre angajaţi la 8.00, alta la 9.00 şi alta la 10.00, iar plecarea de la serviciu să fie decalată, implicit. Astfel, plecarea la ore diferite spre locul de muncă ar duce la reducerea aglomerării din transportul public, a spus Arafat.

Este o recomandare pentru mediul privat. Pentru instituţiile publice, decalarea programului este obligatorie, în aceleaşi condiţii, a spus Arafat.

Măsura este aplicabilă pentru perioada 12 – 31 martie, în Bucureşti şi municipiile reşedinţă de judeţ.

Instituţiile care nu pot aplica aceste reguli trebuie să găsească soluţii alternative.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) a recomandat marţi, în scop preventiv, ca firmele să permită angajaților să lucreze de acasă, în contextul apariției riscului de îmbolnăvire cu coronavirus. Astfel, Ministerul Muncii solicită angajatorilor, dar și salariaților, să dea dovadă de flexibilitate și de deschidere în ceea ce privește stabilirea unor programe de lucru individualizate și în vederea menținerii unor relații de muncă normale și corecte.

Bilanț grav în Italia. 196 de morți și peste 2.300 de noi cazuri de coronavirus în 24 de ore
Articolul anterior
Ce se întâmplă după ce OMS a declarat pandemie de coronavirus
Articolul următor
Alte articole interesante