România: Guvernul Cîțu a fost demis

Guvernul Florin Cîțu a fost demis, marți, după ce Parlamentul a adoptat moțiunea de cenzură depusă de PSD. Cabinetul PNL-UDMR a fost demis cu cel mai mare număr de voturi înregistrat după 1990, transmite Stiripesurse.ro.

Guvernul Cîțu a spart recordul înregistrat de fostul Guvern Orban care a fost demis în 2020 cu 261 de voturi.

Ce urmează după ce a picat Guvernul României

Acum, Florin Cîțu poate să rămână interimar la Palatul Victoria pentru 45 de zile. Președintele Klaus Iohannis va convoca partidele parlamentare la consultări pentru a desemna un nou premier.

Dacă două propuneri consecutive de premier sunt respinse, președintele poate să dizolve Parlamentul și să declanșeze alegerile anticipate, nu mai devreme de 60 de zile.

Ce prevede Constituția după căderea guvernului Cîțu

Constituția României prevede că Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate. Guvernul al cărui mandat a încetat îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.

Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele Klaus Iohannis poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Schimbare importantă în Republica Moldova! A apărut semnătura electronică, disponibilă pe telefoane

Măsură importantă la nivel administrativ, în Republica Moldova, care va reduce din dimensiunile birocrației.

Un nou tip de semnătură electronică va fi accesibilă de pe telefonul mobil, ca urmare a dezvoltării serviciului EVOSign, potrivit unei hotărâri care a fost aprobată, miercuri, de Executivul de la Chișinău.

Semnătură electronică disponibilă de pe telefonul mobil, în Republica Moldova

Serviciul EVOSign are scopul de a mări interacțiunea digitală a sectorului privat cu sectorul public, va facilita procesul de autentificare și accesare în cadrul sistemelor informaționale de stat și va reduce termenul de prestare a serviciilor publice.

Instrumentul de autentificare și semnare va fi lansat sub formă de semnătură electronică avansată. Și va permite identificarea semnatarului și va putea fi utilizată în majoritatea raporturilor cu statul.

Totodată, serviciul EVOSign va implementa metodele de identificare la distanță, sporind astfel accesul la servicii digitale pentru toți cetățenii Republicii Moldova, inclusiv pentru cei care se află în afara țării.

Mesajul pe care l-a transmis șeful Executivului de la Chișinău

Dorin Recean, premierul din Basarabia, a atras atenția că și moldovenii din diasporă trebuie să beneficieze de această facilitate. „Să avem grijă și de experiența utilizatorilor din diasporă, în așa fel încât să le fie ușor să acceseze serviciile publice”, a spus prim-ministrul de la Chișinău.

După cum arată datele statistice relevante pentru anul trecut, aproximativ 250.000 de persoane dispun de semnătură electronică calificată și de identitate digitală, ceea ce reprezintă sub 10% din populația adultă a Republicii Moldova, conform jurnal.md.

În altă ordine de idei, cetățenia Republicii Moldova va fi acordată mult mai greu, iar cei care vor să o obțină vor fi obligați să cunoască limba română.

În acest context, directorul Agenției Servicii Publice (ASP), Mircea Eșanu, a declarat că noile modificări vor fi înaintate Guvernului până la sfârșitul lunii mai. El nu exclude faptul că în lege va fi introdusă obligativitatea cunoașterii limbii române pentru cei care doresc să obțină cetățenia Republicii Moldova.

Mai mulți membri ai trupei rock rusești Bi-2, care se opune războiului din Ucraina, și familiile lor, au solicitat cetățenia R. Moldova

Membrii unei trupe rock rusești care se opune războiului din Ucraina au solicitat cetățenia Republicii Moldova. Anunțul l-a făcut Adrian Băluțel, șeful cabinetului președintei Maia Sandu, scrie EuropaLiberă.

• Mai mulți membri ai trupei Bi-2 și familiile lor au depus marți, 23 aprilie, actele pentru dobândirea cetățeniei Republicii Moldova, a scris oficialul moldovean pe Telegram.

• Celebra trupă s-a refugiat în Israel din Tailanda, în luna ianuarie, după ce autoritățile thailandeze i-au reținut pe muzicieni pentru că lucrau fără autorizație, amenințând să-i expulzeze în Rusia.

• Trupa Bi-2 este cunoscută pentru condamnarea invaziei Rusiei în Ucraina. Anul trecut, ministerul rus al justiției l-a etichetat pe solistul Egor Bortnik drept „agent străin”, după ce acesta l-a criticat pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

• Mai mulți membri ai trupei dețin atât cetățenie rusă, cât și israeliană, iar grupul (fondat în Belarus, în 1988) a activat o vreme în Israel, în anii 1990, precizează Reuters.

• Șeful cabinetului prezidențial, Adrian Băluțel, a declarat că Moldova „va rămâne în continuare prietenoasă cu toți oamenii care își doresc să trăiască în pace și bună înțelegere” și-i va ajuta pe cei „care fug de război”.

• Dosarele de obținere a cetățeniei vor fi examinate prin prisma „acordării cetățeniei în interesul Republicii Moldova”, a precizat oficialul.

„Fără plângeri sau sancțiuni”. Așa s-a concediat, în iunie 2023, suspectul în cazul omorului tinerei gravide din Orhei. ANP vine cu precizări

Administrația Națională a Penitenciarelor vine cu unele precizări privind ex-angajatul sistemului administrației penitenciare, bănuit de omorul intenționat al unei femei însărcinate, plasat actualmente în arest preventiv pentru 30 de zile.

”Bănuitul a activat în cadrul sistemului administrației penitenciare în perioada noiembrie 2020 – iunie 2023.

În perioada activității la instituție, în privința sa nu au fost înregistrate proceduri disciplinare și nu au parvenit plângeri din partea deținuților sau a angajaților în privința comportamentului acestuia. Relațiile de muncă cu salariatul au fost încetate în iunie 2023 din cauza unor probleme de sănătate fizică, incompatibile cu serviciul militar.

Administrația Națională a Penitenciarelor regretă profund această tragedie și reiterează importanța respectării normelor de conduită morală și sociala, a prevederilor legislației de către toți cetățenii, în special de către angajații sistemului administrației penitenciare.

Totodată, instituția condamnă orice conduită care atentează la valorile morale, la integritatea vieții și sănătății persoanelor.”, se arată într-un comunicat de presă al ANP.

După cazul cutremurător al omorului Anei-Maria Guja, tânăra însărcinată din Orhei, care a fost găsită moartă la Telenești, la 8 zile după dispariție, în spațiul public au apărut zvonuri că principalul suspect ar fi comis și o altă crimă odioasă, cea de la Durlești, din 2011. Atunci, doi tineri, Olguța și Ilie, au fost găsiți împușcați într-o mașină, pe un câmp, iar ucigașul nu a fost identificat nici până în prezent.

Copil legat cu un lanț la Edineț. Ce pedeapsă riscă tatăl
Articolul anterior
La Chișinău a fost lansat primul centru de suport în afaceri pentru tineri – Youth4Entrepreneurship
Articolul următor