România: Începe testarea în masă. Mâine ajung primele 200.000 de teste Covid-19 din Coreea

Pentru achiziția totalului de 2 milioane de teste, guvernele Coreei și Chinei au fost căutate direct de Guvernul de la București, iar Unifarm a făcut tranzacția care, practic, dă startul testării de masă în România. Personalul medical va fi prioritar.

separator
Un avion DHL, plecat din Seul, care va face o escală tehnică, va ateriza mâine dimineață pe Otopeni, scrie libertatea.ro. În el e încărcată prima tranșă de 200.000 de teste moleculare pentru coronavirus.

”E doar prima parte a contractului cadru de 2 milioane de teste”, a spus Adrian Ionel, șeful Unifarm, pentru Libertatea. Directorul a confirmat și prețul, între 7 și 8 euro pe test, direct către producătorul din Coreea, plus tot pe atât, către China, pentru extracția necesară testelor.

În total, primele teste vor costa 15 euro pe persoana analizată, ”sub prețul pieței”, după cum susține o sursă din industria pharma. ”Dar apoi putem coborî, vom lua mai ieftin partea de la chinezi”, a spus Ionel.

Implicarea a fost a guvernului României, direct cu guvernele de la Seul și Beijing. Și a mai existat o componentă, neconfirmată oficial. ”Serviciile secrete românești s-au activat și și-au folosit relațiile din Asia ca să coboare prețul și să urgenteze livrarea”, a spus o sursă din Ministerul Sănătății, care cunoaște tranzacția.

Întrebarea care se naște e cum va reuși România să proceseze un număr atât de mare de teste, în condițiile în care a Guvernul recunoscut târziu că a plecat de la 700 de teste pe zi, pentru a ajunge azi la 1.200 pe zi, una dintre cele mai mici rate dintre țările afectate.

Până acum, România a făcut puțin peste 12.000 de teste. Unifarm va aduce și 40 de aparate PCR, care pot crește foarte mult capacitatea de testare și, în plus, s-a cumpărat tehnologie și de către spitale și Consiliile Județene, s-au adăugat rețelele private.

Medicii din Arad, strigăt de disperare: nu avem nimic, ni se dă o mască pe toată tura
Articolul anterior
Actrița Olga Kurylenko s-a vindecat de coronavirus. Cum a decurs boala și cum s-a tratat?
Articolul următor