România este lider în Europa și pe locul șase în lume în ceea ce privește numărul de specialiști IT certificați la 1.000 de locuitori, mai mare decât în SUA sau Rusia, arată un raport realizat de International Trade Administration, o agenție guvernamentală a Statelor Unite, scrie Economedia.ro.
Economia digitală a României ar putea valora 52 de miliarde de euro până în 2030, reprezentând aproape zece procente din PIB-ul țării, arată raportul. În perioada 2017-2021, TIC a înregistrat o creștere anuală de aproximativ opt procente în România – deși nu suficient de puternică pentru a reduce decalajul în materie de TIC față de alte țări „Digital Challenger”. Cu toate acestea, țara dă semne de dezvoltare a unei infrastructuri TIC mai bune, ceea ce ar putea duce la o alfabetizare digitală mai mare în rândul populației. Fundamentele sale TIC ar putea ajunge la nivelul mediu al țărilor „Digital Challenger” și ar putea fi principalul motor de creștere a economiei digitale a României în anii următori. Cheltuielile pentru echipamente digitale și comerț electronic vor crește pe măsură ce fluența digitală și utilizarea digitală vor crește, mai arată documentul.
România are un punctaj ridicat în ceea ce privește rețelele de telecomunicații și vitezele de internet. Deși măsurile luate în timpul crizei COVID-19 au crescut semnificativ cererea de capacitate de internet, operatorii de telecomunicații au reușit să mențină și, destul de des, să îmbunătățească calitatea serviciilor de comunicații electronice datorită investițiilor semnificative în infrastructură. Astfel, companiile din România au făcut tranziția către capacitățile de lucru la distanță fără întreruperi semnificative.
Astfel, nu este o surpriză faptul că România se află pe locul 6 în topul țărilor cu cea mai rapidă creștere în ceea ce privește banda largă fixă și pe locul 43 în topul țărilor cu cea mai rapidă creștere în ceea ce privește internetul mobil. Odată cu introducerea serviciilor 5G în România, se clasează pe locul 2 în ceea ce privește viteza de descărcare și pe locul 1 în ceea ce privește viteza de încărcare, ceea ce dovedește calitatea ridicată a rețelelor mobile românești.
Sectorul TIC din România este format din producători de componente electronice, calculatoare și echipamente periferice, echipamente de comunicații, electronice de consum și medii de înregistrare magnetice și optice; editare de software; telecomunicații; servicii de tehnologia informației; portal web, procesare de date, administrare de pagini web și activități conexe; repararea calculatoarelor și echipamentelor de comunicații.
Punctul central al țării în ceea ce privește dezvoltarea IT este regiunea capitalei București (63% din veniturile la nivel național), urmată de centrele de afaceri din Nord-Vest (18%); Vest (5%); Centru (6%); și Nord-Est 5(%).
Dimensiunea pieței, măsurată în funcție de venituri, a industriei de dezvoltare de software în România este de 3,2 miliarde de euro în 2022.
În România existau aproape 192.000 de dezvoltatori în 2023. Numărul persoanelor care urmează o carieră în domeniul tehnologic este în creștere, deoarece cu doar câțiva ani înainte, în 2020, existau aproximativ 140.000 de ingineri software în țară.
Dimensiunea pieței, măsurată în funcție de venituri, a dezvoltării de software în România este de 3,2 miliarde de euro în 2023. Mărimea pieței industriei de Dezvoltare Software în România a scăzut cu 5,4% pe an, în medie, între 2018 și 2023.
Există 50.829 de persoane angajate în industria de Dezvoltare Software în România în 2023.
Afacerea medie de Dezvoltare de software în România are 6,3 angajați în România.
Existau 8.022 de întreprinderi de Dezvoltare de software în România în 2023, o scădere de -1,4% față de 2022.
În domeniul cercetării și dezvoltării, clusterele industriale pot fi găsite în marile orașe universitare: București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Craiova și Brașov.