România: Noi reguli pentru cetățenii care vin din străinătate

Românii care vin din străinătate nu vor mai intra obligatoriu în carantină sau izolare, potrivit proiectului de lege al stării de alertă. Cei care revin în țară vor trebui să prezinte un certificat medical care să ateste că nu au Covid-19, informează Mediafax.

separator
Certificatul, eliberat cu cel mult 48 de ore înainte de intrarea în România, trebuie prezentat la graniță. Acesta trebuie să ateste faptul că persoana care revine în țară nu are Covid-19.

Documentul trebuie tradus în limba română, nu însă și pentru cei care revin din Republica Moldova.

În continuare, cei suspecți de Covid-19 pot fi izolați sau carantinați. De exemplu, cei care nu prezintă acest document de la medic sau cei care au intrat în contact cu persoane confirmate.

Și călătoriile cu avionul vor fi total diferite. În starea de alertă, Ministerul Transporturilor poate să ceară reguli clare ca aeroporturile, avioanele şi alte echipamente să fie igienizate.

De asemenea, vor exista măsuri de distanţare socială şi reguli de conduită. Setul de reguli va fi stabilit tot de minister.

Legea cu măsurile care ar putea fi aplicate în starea de alertă a trecut miercuri de votul final din Parlament.

sursa: www.digi24.ro

Noi detalii în cazul văduvelor din Rusia ”alinate” de Putin cu blănuri după moartea soților în război. Darurile le-au fost luate după filmări

Cel puțin 4 văduve ale soldaților din Donețk au rămas fără blănuri. Recent acestea s-au ales cu articole din blană, fiind publicate și imagini pe rețelele de socializare. Mișcarea „Rezistența anti-război feministă” a luat legătura cu una dintre femei. Aceasta a spus că acțiunea de distribuire a hainelor, care vin de la Moscova, este o practică des întâlnită și că nu toate femeile din imagini sunt văduve, scrie newsmaker.md. 

Anterior, văduvele s-au ales cu blănuri. Era vorba despre 13 femei care, aflându-se în stradă și ținând în mână hainele de blană, au mulțumit într-un glas pentru grijă. Cuvintele de mulțumire au fost în adresa „activiștilor ruși ai Moscovei”. Cel puțin aceasta declara un asociat al fostului „ministrul al Apărării al Republici Populare Donețk” Igor Ghirkin, Evghenii Skripnik. 

După imaginile postate pe internet, mișcarea „Rezistența anti-război feministă” a luat legătura cu una din femeile care apare în înregistrarea video.

Aceasta a spus că atât ea, cât și minimum alte trei femei, au rămas fără blănuri. Articolele din blană, potrivit femeii, au fost luate imediat după înregistrarea video. Potrivit ei, inițial văduvelor li s-a spus că blănurile sunt de o calitate rea și li s-a promis să le fie aduse altele noi.

Cu toate acestea, femeia a menționat că după numeroase apeluri la organizatorul acțiunii li s-a declarat că s-a produs o greșeală, iar blănurile erau destinate altor persoane.

Femeia a mai spus că văduvele au fost informate de acțiunea de donare de la muncă. Acolo li s-a comunicat că vor fi oferite cadouri scumpe de la Moscova, dacă ele vor fi de acord să apară în imagini.

Ea a precizat că este o acțiune des întâlnită și că de multe ori femeile din imagini nu sunt văduve: „Acest lucru se întâmplă adesea, ceva este adus de la Moscova și se filmează, noi suntem mereu recunoscătoare”. Femeia nu a precizat câte văduve adevărate au fost invitate să primească blănurile.

Distribuția hainelor a fost comentată anterior de consilierul conducerii Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei Anton Gherașenko. „Soțul în schimbul unei haine de blană: văduvele primesc cadouri pentru „eroii din novorusia” morți”, a scris el pe Telegram.

Imaginile VIDEO pot fi văzute AICI.

Trafic cu valută! Sute de mii de dolari și euro, confiscați pe Aeroportul Internațional Chișinău

Poliția de Frontieră prezintă topul rezultatelor de activitate pentru anul 2022, care a avut la bază îmbunătățirea și eficientizarea procedurilor de operare, dar și consolidarea capacităților instituționale pe dimensiunea de securitate a granițelor Republicii Moldova.


 
761 809 dolari SUA, 422 680 EUR, 50.000 şekeli ISR, 3.151.000 hrivne UKR și 20.000 lire sterline, constituie valuta nedeclarată la trecerea frontierei de stat prin Aeroportul Internațional Chișinău. Mijloacele bănești au fost depistate de către polițiștii de frontieră în comun cu funcționarii vamali pe parcursul anului 2022.  

Statistica demonstrează o creștere de peste 140% a cazurilor de contracarare a tentativelor de transportare a mijloacele financiare nedeclarate în anul precedent, în comparație cu anul 2021. Astfel că, pe parcursul anului 2022 au fost consemnate 24 de incidente și documentate 27 de persoane, iar în anul 2021 – doar 10 cazuri și 11 persoane cercetate. 

Din cele 27 de persoane documentate pentru trafic ilicit de bani, cca 50% sunt de cetățenie ucraineană, urmând persoane din R. Moldova, Federația Rusă, România, Tadjikistan, Armenia și Turcia.

Totodată, principalele rute la care au fost depistate persoanele ce nu au declarat banii sunt cu destinație la Istanbul, Tel Aviv, Varșovia, Viena, Milano, Londra etc.

Conform procedurilor de control al trecerii frontierei de stat pe sensul de ieșire din Moldova, în timpul scanării bagajelor de mână erau depistate sumele de bani nedeclarați. După competență, cazurile erau transmise colegilor de la Serviciul Vamal pentru continuarea cercetărilor și luarea măsurilor legale ce se impun.

”Îndemnăm toți cetățenii care intenționează să transporte sume bănești care depășesc pragul valoric de 10.000 de euro, să declare în scris valorile valutare organului vamal al Republicii Moldova. În caz contrar, persoanele care nu au declarat sunt sancționate contravențional sau penal, după caz, iar diferența nedeclarată poate fi confiscată”, scrie poliția de frontieră. 

Evidența circulației transfrontaliere a numerarului reprezintă o măsură necesară pentru prevenirea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și a infracțiunilor de contrabandă.
 

Cinci tineri, printre care și o fată de 17 ani, ajunși pe mâna justiției pentru exploatarea sexuală a 7 adolescente

Cinci tineri au fost trimiși pe banca acuzaților, printre care o  tânără care avea 17 ani în primăvara lui 2022, atunci când au exploatat sexual, contra bani, șapte adolescente în Chișinău, anunță poliția.

Potrivit ofițerilor Centrului pentru combaterea traficului de persoane a IGP și  procurorilor PCCOCS , faptele au avut loc în aprilie-septembrie 2022. O parte din acestea au fost recrutate prin adolescentele care deja erau în curs de exploatare sexuală, prin comunicarea directă cu unii din învinuiți (cu care se cunoșteau anterior, precum și din relații romantice anterioare) sau prin rețelele de socializare.

Victimele sunt din Chișinău, Căușeni și Ialoveni. Majoritatea adolescentelor provin din familii cu situație financiară precară sau din familii cu părinți separați și, deci, au fost convinse să presteze servicii sexuale contra plată – atât în apartamentele în care erau adăpostite, cât și la destinațiile solicitate de clienți.

Potrivit promisiunilor învinuiților, adolescentele urmau să primească 50% din taxa clienților, iar suplimentar era necesară achitarea chiriei apartamentului, hranei, produselor cosmetice și de igienă, șoferului de taxi și pazei asigurate de către doi învinuiți. Astfel, din declarațiile depuse în cadrul dosarului investigat de ofițerii CCTP, în majoritatea cazurilor, acestea prestau servicii în timpul serilor și noaptea, pentru 3-4 clienți per victimă.

Trebuie menționat și faptul că, pe lângă situația financiară sau familială în care se aflau adolescentele, acestea erau constrânse de către învinuiți și prin aplicarea forței fizice, atunci când refuzau deservirea clienților. La necesitate, potrivit adolescentelor, învinuita cu vârsta de 17 ani le îndruma cu privire la particularitățile prestării serviciilor sexuale. Mai mult decât atât, protocolul intern al grupului infracțional prevedea întreținerea primului contact sexual cu unul dintre învinuiți.

Tinerii învinuiți aveau la începutul activității infracționale vârste de 18 și 19 ani, liderul grupului avea vârsta de 24 de ani și era anunțat în căutare, după ce a fost condamnat anterior la cinci ani închisoare pentru jaf, iar tânăra care coordona nemijlocit activitatea adolescentelor și administra finanțele grupului provenite din exploatarea adolescentelor – 17 ani. Aceștia sunt din Chișinău, Ialoveni și Telenești, iar doi sunt din Căușeni.

Actualmente, patru din aceștia sunt în arest preventiv, la solicitarea procurorilor PCCOCS, un alt învinuit în este în arest la domiciliu, iar tânăra învinuită este cercetată în libertate. Investigațiile continuă și în privința altor complici ai acestora.

Potrivit legii, traficul de copii comis în împrejurările descrise în dosarul penal se pedepsește cu închisoare de la 15 la 20 de ani sau cu detenţie pe viaţă. Până la pronunțarea sentinței la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani și rămânerea ei definitivă, inculpații se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

În Moldova sunt confirmate 147 cazuri noi de Covid-19
Articolul anterior
Mesajul plin de tristețe al unei eleve din Chișinău: ,,Oficial, suntem generația FĂRĂ BAC”
Articolul următor