România permite transportarea mărfurilor spre Republica Moldova prin Portul Constanța

România permite transportarea containerelor moldovenești de mărfuri din portul Constanța, fără autorizații speciale, a anunțat astăzi vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale.

„Ca urmare a situației din Ucraina, mai multe containere cu destinația Republica Moldova, care urmau să ajungă în porturile ucrainene au fost redirecționate spre portul Constanța. Pentru a asigura livrarea acestor mărfuri către punctele de destinație, am solicitat Ministerului Transporturilor și Infrastructurii al României, să permită operatorilor de transport din Republica Moldova să preia aceste containere din portul Constanța, inclusiv transportarea acestora fără autorizațiile speciale necesare”, indică oficialul.

Potrivit lui Spînu, derogările se aplică pentru vehiculele rutiere înmatriculate în Republica Moldova, în următoarele condiții: vehiculele sunt compuse dintr-un autovehicul tractor înmatriculat în Republica Moldova, indiferent de țara de înmatriculare a semiremorcii tractate de acestea; vehiculele sunt compuse dintr-un autovehicul cu două axe cu semiremorcă cu 3 axe care transportă unul sau mai multe containere sau cutii mobile, cu o lungime maximă totală de până la 45 de picioare, dacă masa totală a vehiculului este mai mică sau cel mult egală cu 47,0 tone și înălțimea mai mică sau cel mult egală cu 4,50 m; vehiculele sunt compuse dintr-un autovehicul cu 3 axe cu semiremorcă cu două sau 3 axe care transportă unul sau mai multe containere sau cutii mobile, cu o lungime maximă totală de până la 45 de picioare, dacă masa totală a vehiculului este mai mică sau cel mult egală cu 50,0 tone și înălțimea mai mică sau cel mult egală cu 4,50 m; punctul de origine al traseului este portul Constanța, iar destinația finală a traseului pe teritoriul României este Albița PTF.

Traseele autorizate în aceste cazuri vor fi:

Portul Constanța – DN 39 – Agigea – DN 39 – A4 – DN 2A – Mihail Kogălniceanu – DN 2A – Hârșova – Giurgeni – DN 2A – Țăndărei – DN 21A – Bărăganul – DN 21 – Brăila – MG BR – DN 2B – Galați – DN 26 Murgeni – DN 24A – Huși – DN 24B – Albița PTF – (aproximativ 423 km);

Portul Constanța – DN 39 – Agigea – DN 39 – A4 – DN 2A – Mihail Kogălniceanu – DN 2A – Hârșova – Giurgeni – DN 2A – Țăndărei – DN 2A – Slobozia – DN 2A – Urziceni – DN 2 – Râmnicu Sărat – DN 2 – Tișița – DN 24 – varianta ocolire Tecuci – DN 24 – Bârlad – DN 24 – Crasna – DN 24B – Huși – DN 24B – Albița PTF (aproximativ 520 km.)

Pasha Parfeni, în semifinala Eurovision 2023! Vezi cum au evoluat reprezentanții Moldovei

Prima semifinală a competiției Eurovision Song Contest 2023 are loc chiar în aceste momente! Echipa Republicii Moldova a evoluat în scenă cu numărul 10. Pasha Parfeni și echipa au fost întâmpinați de public cu mari ovații și ropote de aplauze! Vezi, mai jos, momentul mult așteptat de către o țară întreagă și admiratori din întreaga lume!

Prima semifinală este rezervată pentru 15 țări printre care se află: Serbia, Moldova, Croația, Malta, Letonia, Irlanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Elveția, Israel, Finlanda, Cehia și Azerbaijan.

Află aici cum pot vota moldovenii stabiliți în afara țării

Actorul Petru Hadârcă și-a sărbătorit ziua de naștere în scenă

Și-a sărbătorit ziua de naștere în scenă alături de colegi și spectatori. E vorba de actorul Petru Hadârcă, care a împlinit ieri frumoasa vârstă de 60 de ani. Alături de actor au fost și cele mai importante persoane din viața sa, care susțin că Hadârcă trăiește arta, viața cu pasiune, încredere, durere, speranță și care reprezintă o adevărată armă împotriva ignoranței.

Actorul Petru Hadârcă și-a sărbătorit ziua de naștere în scenă

Colegii de breaslă au doar cuvinte de laudă la adresa lui Petru Hadârcă, transmite moldova1.md.

„Tot ce face, el face cu sufletul și cu inima. A ridicat prestigiul Teatrului Național”, menționează actorul Vitalie Rusu.

„Continuă confirmarea că în Basarabia a fost, este și va fi teatru românesc”, afirmă actrița Ninela Caranfil.

„Este un lider al Teatrului Național. Domnul Hadârcă este un artist, omul care ne înțelege”, spune actrița Angela Ciobanu.

„Un om care mă inspiră, în montările căruia pot să mă arunc cu ochii închiși pentru că am încredere totală în el”, spune actorul Igor Babiac.

Alături de Petru Hadârcă au fost și rudele actorului, dar și unii băștinași.

„Bucuroașă că Dumnezeu mi l-a dat, așa bunișori copiii”, spune Nina Hadârcă, mama lui Petru Hadârcă.

„Dacă tata nu a fost, el a fost pentru noi ca al doilea tată”, spune sora lui Petru Hadârcă, Angela Hadârcă.

„Mulțumesc din suflet, că Dumnezeu, iubirea, rudele, prietenii, oamenii buni ne-au ajutat să ajungem în acest moment”, spune Mariana Onceanu, soția lui Petru Hadârcă.

„Sunteți un simbol de dragoste de neam, de țară. Omul-legendă al Sângereiului cu care ne mândrim”, spune primarul orașului Sîngerei, Arcadie Covaliov.

Familia de acasă și cea de la teatru sunt esențiale, spune Petru Hadârcă.

„Pentru că având așa o echipă am reușit proiecte frumoase de care sunt mândru și fără ei nu a-și fi reușit. Îmi doresc din tot sufletul, în primul rând, aderarea la Uniunea Europeană, care este cea mai sigură cale spre libertate, democrație și prosperitate”, a menționat actorul Petru Hadârcă.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a dat asigurări actorului și întregii echipe pe care o conduce că va oferi sprijin pentru reconstrucția și modernizarea Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

Transmisiune live! A început concursul Eurovision Song Contest 2023

Update: Pasha Parfeni a cântat pe scena Eurovision 2023. Vezi video

La Liverpool, Marea Britanie, a fost dat startul Concursului Internațional Eurovision Song Contest 2023. În prima semifinală, 15 țări, printre care și Republica Moldova, vor lupta pentru un loc în marea finală.

„Ținem pumnii pentru spectacolul nostru live de la Eurovision. Am încredere în echipa mea! Sa vedem ce cred telespectatorii Eurovision! Nu uitați, 9 mai, prima semifinala, votați Moldova! Dă 12 puncte pentru NR 10!”, a scris Pasha Parfeni pe contul său de Facebook.

CFM lansează cursa specială pe ruta Căuşeni – Iași
Articolul anterior
Cea de-a două rundă de negocieri dintre Rusia și Ucraina, eșuată. Putin susține că „operațiunea militară specială” merge conform planului
Articolul următor