România: persoanele vaccinate anti-Covid pot intra în țară fără carantină

Comitetul Național pentru Situații de Urgență din România a aprobat luni o hotărâre care stipulează că persoanele care vin din străinătate în România și au făcut ambele doze de vaccin (inclusiv rapelul) nu mai sunt obligate să stea în carantină.

Măsura se aplică pentru persoanele care intră în România la mai mult de 10 zile după vaccinarea cu a doua doză.

Dovada vaccinări constă în prezentarea ”documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării”. Comunicatul Comitetului Național pentru Situații de Urgență nu explică însă dacă documentul trebuie tradus în română sau altă limbă de circulație internațională.

Mai mult, o persoană care este contact direct cu o persoană pozitivă, dacă momentul contactului a fost la mai mult de 10 zile de la vaccinarea cu a doua doză, NU trebuie să mai stea în carantină.

De asemenea, persoanelor care sosesc în România din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord sunt scutite de carantinare în cazul în care au fost depistate pozitiv la testul Covid-19, dacă au trecut mai mult de 14 zile de la confirmare, dar nu mai mult de 90 de zile.

De asemenea, și pentru persoanele care intră în România din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord poate fi analizată suspendarea temporara a măsurii de carantină, la fel ca pentru persoanele care sosesc în România din celelalte state aflate pe lista de risc epidemiologic, pentru situații deosebite care vizează participarea la evenimente familiale majore, intervenții/tratamente medicale ce nu suportă amânare.

Lista actualizată: România a eliminat regimul de carantina pentru cetățenii care vin din Republica Moldova
Articolul anterior
Soprana Olga Busuioc și-a bucurat admiratorii cu poze din copilăria ei. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat mamei sale!
Articolul următor
Alte articole interesante