Românul care şi-a lansat o afacere de succes cu cel mai scump lapte de pe piață

La 23 de ani, Andrei Cut este unul dintre cei mai tineri antreprenori din judeţul Timiş. A muncit în Austria şi cu banii câştigaţi s-a întors în satul natal şi a înfiinţat o fermă de măgăriţe. A pornit cu un animal şi acum are 60. S-a decis să investească în ele după ce s-a documentat şi a aflat că laptele lor este foarte valoros. Tânărul fermier folosește rețelele sociale ca să-și promoveze afacerea. Pe Facebook, Instagram, TikTok, animalele sunt vedete, scrie digi24.ro.

Tânărul fermier își salută mai întâi câinele: „Bună dimineața, tata. Hai la tata, ciao!”

Diminețile lui Andrei încep foarte devreme. De cele mai multe ori își bea cafeaua la fermă.

Fluieră și-și cheamă măgărițele: „Hai, tata, hai puiu’, hai fetele mele, ciao puiu’, ce face puiu’?”

Fermier la 23 de ani

Povestea tânărului fermier a început la Sălbăgel, satul natal din județul Timiș. În adolescență a visat să devină fotbalist celebru. A terminat liceul în Lugoj și la 20 de ani a plecat să muncească în Austria. A lucrat 6 luni într-o fermă de vaci. Nu s-a acomodat, dar a fost o experiență care i-a prins bine. Acolo i-a încolțit în minte ideea unei afaceri cu măgărițe.

„În timp ce mergeam la lucru în Austria mereu treceam pe lângă doi măgăruși care erau ținuți ca animale de companie și mi-a venit ideea să mă interesez de măgăruși. Am început să mă informez de la cunoștințe, de la prieteni, de pe internet”, povestește tânărul.

Andrei provine dintr-o familie de fermieri. Cu banii câștigați în Austria și-a cumpărat primele măgărițe. Acum are 60. El le mulge, le duce la păscut, le hrănește și le îngrijește. Fiecare animal are un nume şi este un personaj în povestea tânărului fermier. Ne-o prezintă pe „măgărița-șefă”:

„Ea e prima măgăriță cu care am început ferma. Ea este Puica, măgăriță de vreo 7 ani, de-aia are acest clopot la gât, ea este căpitanul fermei”, spune Andrei.

Cel mai scump lapte de pe piață

Veterana fermei are întâietate la muls.

20 dintre cele 60 de măgărițe produc lapte. Între 800 ml și un litru pe zi, fiecare. Spre comparație, o vacă obișnuită produce zilnic în jur de 15 litri. Laptele de măgăriţă este însă cel mai scump de pe piață. Un litru costă 100 de lei.

Captură impresionantă de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa un milion de lei

Ofițerii Direcției investigații „Sud” a INI, în comun cu procurorii PCCOCS, anunță o captură de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa 1.000.000 de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În cadrul celor 9 percheziții, desfășurate la Comrat și Chișinău, au fost depistate cantități impunătoare de mărfuri de larg consum fără acte de proveniență: haine de brand, produse de parfumerie a unor producători cu renume mondial, produse alimentare, precum și produse chimice de uz casnic. Mărfurile care acum sunt indisponibilizate de oamenii legii ar fi fost introduse în Moldova prin regiunea sudică, însă în afara postului vamal, după care au fost puse în vânzare în Comrat și Chișinău. În cadrul perchezițiilor au fost de asemenea ridicate înscrisuri de ciornă, suporturi informaționale, precum și conversațiile dintre persoanele implicate în comiterea contrabandei. Investigațiile penale continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Victorie pentru echipa IGP la Campionatul Republicii Moldova la Triatlon Forță

Circa 400 de sportivi au concurat în cadrul Campionatului Republicii Moldova la Triatlon Forță. Sportivi din întreaga țară au demonstrat o înaltă pregătire fizică și s-au calificat pe locuri de frunte, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

La proba ,,genuflexiuni”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, iar pe locul s-a calificat Gumenco Vadim.

La proba ,,împins culcat”, locul a fost ocupat de Saachian Mariana, Gaidaenco Eric, Podlubneac Andrei, Jimbea Veaceslav, Matcovschi Ruslan, Cvasniuc Vasile și Brînzei Viorel, pe locul s-a calificat Gumenco Vadim și Ceban Veaceslav, iar pe treapta a urcat Tilipeț Ion.

La proba “dezdoiri de spate”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, locul de Gumenco Vadim, iar de Gaidaenco Eric.

”Felicitări, colegi! Poliția Națională se mândrește cu performanțele voastre sportive.”, se mai arată în comunicat.

Absolvenții gimnaziilor vor susține examene pe loc, și nu în centre de examinare

Examenele de clasa a IX-a nu se vor desfășura în centre de examinare, a anunțat ministrul Educației, Dan Perciun, revizuind o propunere anterioară făcută tot de el, scrie Europa Liberă.

Într-o apariție live săptămânală pe Facebook, Perciun a explicat că decizia de a se renunța la organizarea examenelor de absolvire a gimnaziului după modelul examenelor de bacalaureat a fost luată după mai multe discuții, inclusiv cu directorii de școli și direcțiile raionale. Totuși, lucrările elevilor vor fi verificate centralizat.„Elevii vor susține examenele așa cum a fost până acum, în instituțiile în care învață, dar ne vom ambiționa să asigurăm prezența observatorilor din afara instituției în toate școlile – după modelul acestui an, la scară națională, nu doar în opt raioane și, bineînțeles, evaluarea centralizată a tuturor lucrărilor”, a spus Dan Perciun.

Șefa Direcției Educație Leova, Aliona Carafizi, a spus Europei Libere că ministerul Educației și-a revizuit intenția din cauza cheltuielilor prea mari. „Cheltuielile erau mari și nu erau planificate în buget, toate deciziile acestea trebuiau discutate cu Ministerul Finanțelor, apoi să fie făcute publice”, a spus Carafizi.

Ministrul Perciun a precizat că toate detaliile privind desfășurarea examenelor de clasa IX-a din acest an vor fi precizate într-un regulament care va fi făcut public la mijlocul lunii decembrie.

Un brad al pandemiei, făcut din peste 19.000 de doze de vaccin, inaugurat la Bucureşti
Articolul anterior
Două mumii cu limbi de aur, găsite în morminte vechi de 2.500 de ani
Articolul următor