Rusia a adoptat legea care permite naționalizarea locuințelor a milioane de ucraineni din teritoriile ocupate

Parlamentul de la Moscova a aprobat proiectul de lege care le permite în practică autorităților ruse să naționalizeze locuințele a milioane de ucraineni din teritoriile pe care forțele sale armate le-au ocupat, scrie HotNews.

Russie : Trois soldats tués sur une base militaire, un suspect arrêté |  CNEWS

Proiectul legislativ a fost adoptată marți de către Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus și publicat pe site-ul său.

Actul normativ a fost propus la sfârșitul lunii septembrie de către Irek Fayzullin, ministrul rus al Construcțiilor, proiectul stipulând că autorităților din „entitățile constitutive” ale Rusiei sunt autorizate să ia în primire și să utilizeze „spații rezidențiale nerevendicate” pentru a le pune la dispoziție celor aflați pe lista de așteptare pentru primirea unei locuințe.

„Se introduce un proiect de lege care stabilește dreptul subiecților, pe baza unei decizii a unui înalt funcționar, de a accepta și de a folosi spații de locuit care nu sunt solicitate de cetățeni pentru a oferi locuințe cetățenilor față de care statul are obligații”, a spus Fayzullin la o ședință a guvernului de la Moscova ce a avut loc pe 28 iulie.

El a susținut că locuințele naționalizate vor fi acordate cu prioritate veteranilor de război, membrii familiilor veteranilor morți, persoanelor cu dizabilități și familiilor lor, celor afectați de accidente și dezastre naturale și altor categorii vulnerabile.

„Ei bine, există obligații față de militari și persoanele cu dizabilități. Va fi mai ușor ca acest lucru să fie făcut prin decizia șefilor entităților constitutive ale Federației Ruse”, i-a dat dreptate premierul Mihail Mișustin în cadrul aceleiași ședințe de guvern.

Cum a pregătit Rusia naționalizarea locuințelor ucrainenilor

În esență proiectul de lege le permite autorităților ruse să exproprieze fără despăgubiri locuințele ucrainenilor din teritoriile ocupate care au fugit din calea războiului. Potrivit Moscovei, teritoriile ucrainene ocupate din regiunile Herson, Donețk, Lugansk și Zaporojie, au devenit oficial „subiecți” ai Rusiei după proclamarea anexării lor la sfârșitul lunii septembrie.

Formal, parlamentul rus a adoptat pe repede-înainte un proiect de lege după proclamația făcută de Putin pe 30 septembrie, acesta fiind adoptat în doar câteva zile și ajungând pe biroul liderului de la Kremlin în data de 5 octombrie, când l-a semnat.

În ceea ce privește actul normativ privind „utilizarea spațiilor rezidențiale nerevendicate”, acesta a ajuns în parlamentul rus în luna august.

Andrei Klișas, președintele Comisiei pentru legislație constituțională din cadrul Consiliului Federației, camera superioară a parlamentului rus, a fost primul oficial de la Moscova care a vorbit deschis despre obiectivul real al proiectului legislativ.

„Avem nevoie de o bază legală clară pentru confiscarea proprietăților străine, în special proprietățile ucrainene din Rusia și teritoriile eliberate ale Ucrainei. Această problemă ar trebui să fie discutată în detaliu cu guvernul în toamnă”, a scris el pe 8 august pe canalul său de Telegram.

Cum prezintă presa rusă știrea despre adoptarea legii

Presa rusă a evitat însă aproape în întregime să scrie despre faptul că proiectul de lege ar permite naționalizarea locuințelor ucrainenilor din teritoriile ocupate. Iată cum relatează astăzi Lenta, unul dintre cele mai populare site-uri de știri din Rusia, cu privire la adoptarea sa:

„În primul rând, vorbim de apartamente care au fost achiziționate pentru militari, dar s-au dovedit a fi nerevendicate din cauza concedierii lor din serviciu, deces, refuzarea locuințelor sau mutarea într-un nou loc de reședință”.

Jurnaliștii de la Lenta adaugă:

„Autoritățile din regiuni au cheltuit bani pentru întreținerea unor astfel de apartamente fără proprietar, dar nu le-au putut transfera celor aflați în nevoie, întrucât legislația nu avea normele relevante. Acum, vidul legislativ a fost eliminat, iar administrația regională poate transfera locuințe nerevendicate veteranilor din Marele Război Patriotic (n.r. al Doilea Război Mondial), membrilor familiilor morților și invalizilor din Marele Război Patriotic, victimelor accidentelor cu radiații și lichidatorilor acestora, persoanelor cu handicap (…)”.

„Potrivit experților, noua lege va contribui la eliminarea poverii asupra regiunilor pentru întreținerea apartamentelor ‘respinse’ și va contribui la o gestionare mai eficientă a fondului de locuințe”, conchide site-ul de știri rusesc.

Încă o tânără, surprinsă în mașina bărbatului reținut de poliție. Oamenii legii cer ajutorul cetățenilor

În această imagine este mașina în care a urcat fata de 19 ani pe o stradă din Orhei. Aceasta a fost fixată de camerele de monitorizare a traficului, spre Chișinău, cu puțin timp înaintea reținerii bărbatului, comunică Poliția.

Suspectul avea alături o tânără care poate fi martor important pe acest caz.

Rugăm fata din imagine și persoanele care o recunosc să ne informeze.

Identitatea fetei și sursele de informare vor fi protejate de Poliție. Mizăm pe colaborarea tinerei cu organele de drept, declarațiile ei sunt foarte importante pentru găsirea fetei dispărute.

Numărul la care puteți oferi informații este 060033442.

Mobilizare masivă a Poliției pentru a o găsi pe tânăra din Orhei dată dispărută

Inspectoratul General al Poliției solicită ajutorul cetățenilor pentru a o găsi pe tânăra dispărută.

Începând cu ora 10:00, oamenii legii se vor mobiliza în număr mare la Chițcanii Vechi, raionul Telenești.

„Poliția se va mobiliza masiv dimineață la ora 10:00, în adiacentul Primăriei din localitatea Chițcanii Vechi, raionul Telenești. Fiecare dintre voi ne poate fi de mare ajutor. Mizăm pe suportul dumneavoastră”, se arată în mesajul oamenilor legii.

Anterior, autoritățile au făcut un apel către cetățeni, în special femei, să sesizeze de urgență Poliția în cazul în care au avut tangențe dubioase sau cu tentă infracțională cu șoferul reținut.

Șoferul de 45 ani a fost identificat și reținut pe data de 16 aprilie, însă refuză în continuare să colaboreze cu ancheta.

Între timp, Poliția Națională anunță că în comun cu angajații altor subdiviziuni specializate, voluntari, vânători și localnici, o caută în continuare pe Ana-Maria. Întrucât au apărut noi circumstanțe, oamenii legii au extins căutările și în raionul Telenești.

Ultima dată când a fost văzută, tânăra purta pantaloni negri, maiou alb și o bluză neagră.

Semnalmente: înălțimea 1.65 m, păr castaniu, ochi căprui. Persoanele care au văzut-o sau cunosc locul aflării tinerei, sunt rugate să sune la 112.

Amintim că tânăra de 19 ani, dintr-o localitate din Orhei, a urcat într-un automobil, pe strada 31 august din Orhei la data de 12 aprilie, ora 21:00, iar de atunci este de negăsit.(video) Poliția solicită repetat suport după dispariția unei tinere din  Orhei. Șoferul suspect nu colaborează

Naomy, cunoscuta cântăreață transgender din România, a murit la 47 de ani

A murit Naomy. Cântăreața transgender era internată, în comă, într-un spital din Germania, de mai multe zile. Anunțul trist a fost făcut de una dintre prietenele artistei.

Naomy a murit în cursul zilei de vineri, 19 aprilie. Pe 25 aprilie urma să împlinească 47 de ani.

„Cu inimă grea, vă anunț că Naomy a trecut în liniște în cursul serii de azi, 19 aprilie 2024. Ne vom aminti mereu de istoria LGBT pe care a creat-o în România și vom păstra amintirile frumoase alături de noi. Sentimentele noastre de compasiune și susținere sunt alături de familie și cei dragi. Odihnă liniștită, Regino”, a transmis Antonela, prietena artistei trans, pe rețelele de socializare, seara trecută, conform presei române.

Internată, în comă, într-un spital din Germania

Naomy  – pe numele său real Florin Moldovan – a ținut prima pagină a ziarelor, în urmă cu mai mulți ani. A încercat să câștige mai multe concursuri de talente și a fost implicată în mai multe scandaluri mondene.

În ultimii ani, a intrat într-un con de umbră. Ea s-a mutat în Germania și își ține la curent fanii prin intermediul platformelor de socializare. Recent, o fotografie șocantă a apărut în social medial. Naomy apărea pe un pat de spital, intubată.

Un fost polițist rus recrutat de Wagner, condamnat la 15 ani de închisoare pentru uciderea soției, a murit în război și i s-a acordat postum medalia pentru curaj
Articolul anterior
Scriitoarea Tatiana Țîbuleac a primit „Ordinul Republicii”! Premiul i-a fost adus la Paris chiar de Maia Sandu
Articolul următor