Rusia a eliberat-o pe Brittney Griner, vedeta baschetului american, la schimb cu „negustorul de moarte” Viktor Bout

Ministerul rus de Externe a anunțat joi că a eliberat-o pe vedeta americană de baschet Brittney Griner pentru a-l primi pe cetățeanul rus Viktor Bout într-un schimb de prizonieri.

Schimbul dintre Victor Bout și Griner a avut loc joi pe aeroportul din Abu Dhabi, au relatat agențiile de presă rusești.

Președintele american Joe Biden a anunțat că Griner, deținută în Rusia din februarie, este acum „în siguranță” și „în drum” spre Statele Unite.

„În urmă cu câteva momente am vorbit cu Brittney Griner. Ea este în siguranță. Ea este într-un avion. Ea este în drum spre SUA”, a scris președintele american pe Twitter.

Moscova a spus de multă vreme că ar dori ca traficantul de arme Viktor Bout să fie inclus în orice acord.

Supranumit atât „negustorul de moarte” cât și „spărgătorul de sancțiuni” pentru abilitatea sa de a ocoli embargourile privind negoțul cu armament, Bout a fost unul dintre cei mai căutați oameni din lume înainte de arestarea sa în 2008 pentru mai multe acuzații legate de trafic de arme.

Timp de aproape două decenii, Bout a fost unul dintre cei mai cunoscuți traficanți de arme din lume, vânzând armament unor țări corupte, grupuri de rebeli și căpetenii războinice din Africa, Asia și America de Sud.

Americanca Griner risca să stea nouă ani după gratii în Rusia după ce a fost condamnată pentru acuzații de trafic de droguri. La proces, Griner – care a jucat baschet pentru o echipă rusă în intersezonul din SUA – a declarat că a folosit canabis pentru a se vindeca de accidentările sportive, dar că nu a vrut să încalce legea.

Bout a fost judecat pentru acuzațiile legate de FARC, pe care le-a negat, iar în 2012 a fost declarat vinovat și condamnat de un tribunal din Manhattan la 25 de ani de închisoare, pedeapsa minimă posibilă. De atunci, statul rus a tot încercat să îl recupereze.

Pentru SUA și Rusia, țări care au acum cele mai tensionate relații de după Criza rachetelor cubaneze din 1962, operațiunea de joi marchează unul dintre cele mai extraordinare schimburi de prizonieri din istoria lor.

Schimbul nu a inclus un alt nume foarte vehiculat în acest sens. Fostul pușcaș marin american Paul Whelan se află în continuare în custodia Rusiei, a declarat joi avocatul său, adăugând că dialogul privind un posibil schimb de prizonieri continuă, a relatat agenția de presă Interfax.

Whelan a fost condamnat în 2020 pentru spionaj și condamnată la 16 ani într-o închisoare de maximă securitate.

sursa: www.hotnews.ro

Ucraina susține că a spart întregul sistem de vot electronic al Rusiei: „Website-ul nu funcționează. Atacul va continua până la finalizarea votării”

Sistemul prin care se poate vota electronic la alegerile prezidențiale din Rusia a fost blocat de specialiștii în securitate informatică din cadrul serviciilor militare de informații ale Ucrainei (HUR), anunţă agenția de presă ucraineană Ukrinform, citată de Digi24.

„Website-ul nu funcționează. Sistemul de vot nu funcționează. Specialiștii cyber ai HUR au trecut de toate sistemele de securitate. Atacul va continua până la finalizarea votării”, au precizat sursele ucrainene.

De cealaltă parte, reprezentanții partidului Rusia Unită au anunțat sâmbătă, 16 martie, în a doua zi a alegerilor prezidențiale, că acesta este ținta unui atac cibernetic. Anunţul partidului de guvernământ vine după ce Rostelecom, principalul serviciu de internet al Federației Ruse, a anunțat că în prima zi de vot au fost înregistrate peste 90.000 de atacuri cyber asupra serverelor Comisiei electorale a Rusiei, a sistemului de vot electronic și a altor instituții publice, informează Ria Novosti.

Toate aceste atacuri „au fost respinse”, a spus un reprezentant al Rostelecom. „Un atac fără precedent a avut loc ieri (vineri) la ora 12:47, ora Moscovei. Un atac cibernetic de amploare a fost declanșat asupra portalului DEG (de vot electronic), care era la nivel de aplicație și emula cererile altor utilizatori către DEG. La apogeul atacului, au fost înregistrate peste 2,5 milioane de accesări pe secundă. Desigur, o astfel de încărcătură a cauzat întârzieri în portal”, a spus Igor Liapunov reprezentant Rostelecom.

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat Ucraina că încearcă să saboteze alegerile prezidențiale din țara sa care au loc în perioada 15-17 martie. În urma scrutinului, este așteptat ca Putin să obțină un nou mandat de șase ani la Kremlin.

Bărbatul care a inventat karaoke a murit la vârsta de 100 de ani. Cum a luat naștere celebra creație

Bărbatul care a inventat prima mașinărie de karaoke, Shigeichi Negishi, a murit la vârsta de 100 de ani.

Shigeichi Negishi, din Tokyo, a inventat mașinăria în 1967, după ce un coleg de muncă i-a spus că nu este bun la cântat, scrie metro.co.uk.

„Numai dacă ar putea să-mi audă vocea pusă pe o melodie”, s-a gândit el. Așa s-a născut ideea de karaoke.

Spre norocul său, conducea o companie de electronice așa că a fost persoana potrivită pentru a inventa karaoke.

Negishi a murit pe 29 ianuarie în urma unei căzături, însă fiica sa a făcut public anunțul acum.

sursa

„Rușii au obosit să fie mințiți”, spune fostul premier rus despre conducerea lui Putin

Mikhail Kasyanov, fostul premier al Rusiei a declarat că oamenii au obosit de minciunile regimului impus în Rusia, scrie Sky News.

El a părăsit Rusia la scurt timp după ce aceasta a lansat o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei în februarie 2022 și a fost desemnat „agent străin” de către Kremlin la sfârșitul anului trecut.

Vorbind din Letonia, el a declarat pentru Sky News că protestele și vandalismul văzut vineri la cabinele de votare a fost făcut „în mod clar pentru că oamenii sunt atât de obosiți de toate aceste minciuni, de toată această presiune”.

„Se pare că există niște oameni curajoși”, a spus el despre cei din spatele incidentelor.

sursa

Costurile serviciilor consulare pentru cetățenii moldoveni din afara țării vor fi reduse
Articolul anterior
Statul va rambursa producătorilor agricoli TVA-ul
Articolul următor