Rusia a plasat mii de copii ucraineni în tabere de reeducare. RAPORT

De la începutul războiului, Rusia a trimis aproximativ 6.000 de copii din Ucraina în 43 de „tabere de reeducare politică” de pe teritoriul său și din Crimeea, cu scopul de a-i „educa patriotic și militar în spirit pro-rus” , potrivit unui raport întocmit de cercetătorii de la Universitatea Yale, informează The Guardian.

Pentru cel puțin două dintre tabere, data de întoarcere a copiilor a fost amânată cu câteva săptămâni, în timp ce în alte două tabere, întoarcerea unor copii a fost amânată pe termen nedefinit.

Totodată, Rusia a urgentat în mod nejustificat adopția și plasamentul copiilor din Ucraina, într-o procedură ce poate fi catalogată drept crimă de război, mai arată informațiile raportului Yale Humanitarian Research Lab, finanțat de Departamentul de Stat al SUA.

„Scopul principal al taberelor pare să fie reeducarea politică”

Programă specifică, excursii la obiective de interes național, discuții cu veteranii. Acestea sunt câteva dintre activitățile planificate de ruși în cadrul taberelor de reeducare” , prin care Moscova a încercat să le formeze copiilor ucraineni o perspectivă pro-rusă.

De asemenea, copiii au fost instruiți și în privința armelor de foc, deși nu există vreo dovadă că au fost trimiși înapoi pentru a lupta, potrivit lui Nathaniel Raymond, unul dintre cercetătorii care au coordonat raportul.

Dovezile tot mai numeroase ale acțiunilor Rusiei scot la iveală obiectivele Kremlinului de a contesta și de a suprima identitatea, istoria și cultura Ucrainei” , a transmis Departamentul de Stat al SUA.

Impactul devastator al războiului lui Putin asupra copiilor din Ucraina va fi resimțit timp de generații”, mai arată sursa citată.

tabără de vară gratuită” , din care unii copii nu se mai întorc

Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, a declarat presei că raportul „detaliază eforturile sistematice ale Rusiei, desfășurate la nivel guvernamental, de a reloca permanent mii de copii din Ucraina în zone aflate sub controlul guvernului rus, prin intermediul unei rețele de 43 de tabere și alte facilități similare.

În multe cazuri, Rusia a pretins că evacuează temporar copiii din Ucraina sub pretextul unei tabere de vară gratuite, pentru ca mai apoi să refuze să îi returneze pe copii și să întrerupă orice contact cu familiile lor” , a mai precizat acesta.

Raportul arată că este necesar ca un organism neutru la nivel internațional să primească acces în aceste tabere și că Rusia trebuie să oprească imediat adopțiile de copii ucraineni.

Documentul mai arată că oficiali apropiați de Vladimir Putin au fost implicați îndeaproape în această operațiune, în special Maria Lvova-Belova, comisarul prezidențial pentru drepturile copilului. Raportul o citează pe aceasta spunând că 350 de copii au fost adoptați de familii din Rusia și că peste 1.000 așteaptă să fie adoptați.

Parinții ucraineni, constrânși să își dea acordul

Documentul arată că unii părinți au fost presați de ruși să permită trimiterea copiilor, cu speranța că aceștia se vor întoarce. Pentru alții, acordul părinților este oferit pentru o durată convenită de câteva zile sau săptămâni, iar copiii se întorc la părinți conform programului inițial.

Raportul – care a fost întocmit cu ajutorul imaginilor din satelit și al conturilor publice – a afirmat că numărul copiilor trimiși în tabere este probabil semnificativ mai mare” decât cei 6.000 confirmați.

Cercetătorii au vorbit cu părinții copiilor care au participat la tabere sau au fost ținuți acolo, precum și cu copii care au mers în aceste tabere.

După ce l-a sunat pe directorul taberei, unei mame i s-ar fi spus că nu pot fi aduși înapoi copiii, pentru că: «Acolo este război» ” .

Informații despre explicațiile oferite copiilor a căror întoarcere acasă a fost întârziată sunt puține.

Un oficial de la tabăra Medvezhonok i-a spus unui băiat din Ucraina că întoarcerea sa era condiționată: copiii vor fi trimiși înapoi doar dacă Rusia recucerește orașul Izium, se arată în raport.

Unui alt băiat i s-a spus că nu se va întoarce acasă din cauza ,,opiniilor sale pro-ucrainene” , mai precizează documentul citat.

Un nou șoc pe piața bancară: Acțiunile Deutsche Bank au scăzut puternic vineri

Acțiunile Deutsche Bank au scăzut cu peste 13% vineri dimineață, în urma unei scumpiri puternice a asigurării împotriva riscului neplăţii (CDS), alimentând îngrijorări cu privire la rezistenţa băncilor europene, scrie digi24.ro, citând CNBC.

Российский филиал Deutsche Bank подозревают в причастности к «молдавской  схеме» - NewsMaker

Acțiunile băncii germane au scăzut pentru a treia zi consecutiv și au pierdut acum mai mult de o cincime din valoarea lor în această lună.

Salvarea de urgență a Credit Suisse prin achiziționarea de către UBS ca urmare a prăbușirii Băncii Silicon Valley din SUA a declanșat îngrijorare în rândul investitorilor, amplificată și de deciziile de politică monetară luate de Rezerva Federală a SUA miercuri.

Autoritățile de reglementare elvețiene și globale, dar și băncile centrale au sperat că intermedierea vânzării Credit Suisse către rivalul său va duce la calmarea piețelor, dar investitorii rămân în mod clar sceptici că tranzacția ar fi suficientă pentru a limita problemele din sectorul bancar.

Rivala Deutsche Bank, Commerzbank, ale cărei acţiuni s-au depreciat cu 8,50%, şi Société Générale (-6,72%) înregistrează unele dintre cele mai puternice reculuri în sector.

În acest weekend trecem la ora de vară

Schimbarea orei, pentru a trece la ora de vară 2023, va avea loc în ultimul weekend din luna martie. Pe 26 martie, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ceasurile trebuie date cu o oră înainte. Ora 3:00 va deveni ora 4:00.

Ora de vară 2023. Cum schimbăm ceasurile şi când trecem la ora de vară |  Observatornews.ro

Trecerea la ora de vară are loc la câteva zile după echinocțiul de primăvară 2023, de pe 21 martie, care marchează începutul primăverii astronomice.

Din acest moment, ziua începe „să crească” și noaptea să scadă (durata de lumină naturală pe parcursul unei zile) până la solstițul de vară din 21 iunie 2023.

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală.

Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Sistemul cu ora de vară – ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.

Beneficiile schimbării orei

Potrivit unui studiu realizat de Steve P. Calandrillo de la Universitatea Washing¬ton şi Dustin E. Buehler de la Universitatea din Arkansas, alegerea orei de vară ar conduce la scăderea numărului de accidente rutiere.

„Este mai multă lumină seara, atunci când au loc majoritatea accidentelor fatale, când oamenii vin spre casă după o zi obositoare la birou. Mai mult, rata criminalităţii ar putea scădea pentru că mai mult de jumătate dintre infracţiuni au loc în orele de după lăsarea întunericului, după-amiaza târziu sau seara”, arată rezultatele cercetării.

Alte studii arată că există ramuri economice care pot prospera odată cu trecerea la ora de vară. De exemplu, cei din industria HORECA consideră că o oră în plus de lumină naturală îi face pe oameni să stea mai mult timp pe străzi, cheltuind astfel mai mulţi bani pe diverse activităţi.

Totodată, experții subliniază beneficiile cantităţii mai mari de lumină solară, care contribuie la o bunăstare generală şi la menţinerea sănătăţii, întrucât, după cum bine se ştie, soarele creşte sinteza de vitamina D şi reduce incidenţa „dezordinii afective sezoniere”.

Totuși, trecerea la ora de vară ne poate afecta, dar nu pe termen lung

Persoanele care suferă de anxietate si depresie, precum şi vârstnicii ar putea simţi un disconfort crescut ca urmare a acestei modificări. De asemenea, atunci când se schimbă ora, persoanele care au o sensibilitate mai mare a ceasului biologic pot resimți mai intens modificarea.

Ele pot avea nevoie de o perioadă mai mare de acomodare, până când se obișnuiesc să se trezească zilnic mai devreme cu o oră.

Specialiştii spun că vom avea nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ne adapta, deoarece trebuie să ne trezim cu o oră mai devreme decât ne-am obişnuit, iar astfel nivelul de stres poate creşte şi pot apărea dificultăţi de concentrare la serviciu sau la școală.

Efecte negative ale schimbării orei

Acest mecanism al schimbării orei de două ori pe an ar avea însă efecte negative asupra sănătății noastre, potrivit unor noi cercetări. Gisela Helfer, conferențiar senior în fiziologie și metabolism la Universitatea din Bradford, Anglia, explică într-un articol apărut în The Conversation cum ne putem adapta organismul.

În primele câteva zile după schimbarea orei, mulți suferă de simptome diverse precum iritabilitate, insomnie, oboseală în timpul zilei și reducerea funcției imunitare.

Mai îngrijorător este faptul că atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și accidentele de muncă sunt mai frecvente în primele săptămâni după schimbarea orei.

Un preot din Moscova a bătut o pensionară care vindea flori la câțiva metri distanță

Un pretins sjulitor al bisericii din Moscova a agresat o bătrână, ziua în amiaza mare. Bărbatul agresiv cerea de pomană lângă stația de metrou Marksistskaia, iar pensionara vindea flori la câțiva metri distanță. Presupusul preot a lovit-o pe femeie cu piciorul, în timp ce ținea o icoană în mâini.

Un preot din Moscova a agresat o pensionară: A lovit-o cu piciorul

Canalul Baza relatează că pensionara ar fi decis să-și comercializeze florile puțin mai aproape de locul în care cerșea preotul. Reieșind din imaginile surprinse, „concurentul” nu a apreciat inițiativa femeii, transmite realitatea.md.

Fără să lase icoana din mâini, bărbatul a lovit-o pe bătrână cu piciorul. Cu ochii în lacrimi, femeia a cerut ajutorul trecătorilor.

În cele din urmă, femeia s-a dovedit a fi mai bună la suflet decât preotul, refuzând să cheme ambulanța și poliția.

Cadou de Valentine’s Day: O parte din celebra insulă în formă de inimă din Croația, de vânzare
Articolul anterior
Pacienții din Republica Moldova vor putea beneficia gratuit de investigații pentru diagnosticarea corectă și rapidă a maladiilor oncohematologice cu ajutorul unui analizator automat
Articolul următor