Rusia anunță că retrage acuzațiile de trădare la adresa lui Prigojin. Liderul grupării paramilitare se mută în Belarus

Avansul mercenarilor Wagner spre Moscova s-a oprit, sâmbătă seară, după ce Evgheni Prigojin a fost convins după negocieri cu Aleksandr Lukașenko să nu mai continue rebeliunea împotriva forțelor Kremlinului și a regimului Putin. „Înțelegând toată responsabilitatea că ar putea fi vârsat sânge rusesc, întoarcem coloanele noastre și ne îndreptăm în sens invers, în taberele luptă conform planului”, a transmis Prigojin, confirmând oprirea avansului mercenarilor. Totuși, nu este încă clar care va fi deznodământul în condițiile în care Putin a promis, dimineață, că cei responsabili de această „trădare” vor fi pedepsiți. Între timp, Kremlinul a anunțat că nu are de gând să-l pedepsească pe Prigojin pentru insurecție și că a ajuns la un acord ca liderul Wagner să plece în exil în Belarus. Nici luptătorii din gruparea de mercenari nu vor fi pedepsiți și vor primi posibilitatea de se înrola la ministerul apărării rus și de a semna contracte pentru a intra în armata regulată.

Militari pe un tanc

Prigojin a plecat din Rostov pe Don în uralele rușilor adunați în piață

Liderul mercenarilor Wagner a plecat din Rostov, sâmbătă seară, după ce a anunțat că nu mai atacă Moscova și că a ajuns la un acord cu Lukașenko pentru a încheia scurta sa insurecție împotriva regimului Putin, transmite digi24.ro

Prigojin a plecat într-o mașină de culoare neagră în uralele rușilor adunați în zonă pentru a-l vedea plecând. Prigojin a strâns mâinile rușilor adunați să-l salute la plecare.

Retragerea mercenarilor Wagner din Rostov s-a încheiat

Toate tancurile, echipamentele grele și luptători ai grupării Wagner au părăsit teritoriul din apropierea sediului Cartierului Militar Sudic, din orașul Rostov, conform agenției de presă rusească Tass.

Rusia anunță că nu-l mai pedepsește pe Prigojin. Liderul Wagner va pleca în Belarus

Autoritățile ruse nu vor continua procedurile în dosarul penal împotriva lui Evgheni Prigojin, a anunțat, sâmbătă seară, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin.

Peskov a precizat că Kremlinul a ajuns la un acord cu gruparea Wagner în care luptătorii mercenari se vor întoarce în taberele lor, iar Evgheni Prigojin va pleca în Belarus.

O parte dintre luptătorii Wagner care au refuzat să lupte, inițial, în campania lui Prigojin vor fi recrutați de ministerul apărării de la Moscova și vor semna contracte acolo, a mai spus Peskov.

Peskov a spus că nu știe ce va face Prigojin în Belarus, dar că autoritățile nu vor mai continua procedurile împotriva mercenarilor care au participat la insurecție, datorită „meritelor lor de pe front”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a precizat și că Putin „apreciază” medierea lui Lukașenko și că dictatorul rus nu plănuiește să se mai adreseze publicului în perioada următoare.

„Putin și Lukașenko au fost de acord că vor face eforturi de mediere pentru a rezolva situația cu Wagner. A existat un obiectiv mai înalt pentru a evita vărsarea de sânge și confruntarea internă, iar eforturile lui Lukașenko au fost în numele acestor obiective”, a adăugat Peskov.

Poliţia rusă a găsit 47 de milioane de dolari cash în sediul Wagner. Ce spune Prigojin despre acești bani
Articolul anterior
Prigojin nu a obținut eliminarea Ministrului Apărării, Serghei Șoigu, unul dintre scopurile principale ale acțiunii sale
Articolul următor