Rusia anunță că se retrage complet de pe Insula Șerpilor ”în semn de bunăvoință”. Motivul enunțat de ministerul rus al Apărării

Oficiali de la Kremlin au emis în cursul zilei de joi, 30 iunie, un comunicat de presă legat de retragerea soldaților și a capacităților militare de pe Insula Șerpilor, scrie ziare.com.

„La 30 iunie, în semn de bunăvoință, forțele armate ruse și-au îndeplinit obiectivele stabilite pe Insula Șerpilor și și-au retras garnizoana acolo”, a anunțat Ministerul rus al Apărării, spunând că această mișcare ar trebui să faciliteze exporturile de cereale din Ucraina.

În replică la anunțul inițial al Kremlinului, oficiali din armata ucraineană au declarat că Rusia a evacuat în grabă insula în noaptea precedentă, ca urmare a unei acțiuni militare ucrainene încununate de succes.

„În timpul nopții, ca urmare a unei operațiuni militare de succes cu unitățile noastre de rachete și artilerie de pe Insula Șerpilor, inamicul a evacuat în grabă garnizoana cu două bărci cu motor și probabil a părăsit insula”, susține un comandament militar ucrainean responsabil în zonă.

Insula Șerpilor a fost bombardată în ultimele săptămâni intens de armata ucraineană, mai ales după primirea rachetelor de mare precizie din partea aliaților occidentali.

Cel mai îndrăzneț a avut loc în mai, când ucrainenii au folosit o combinație de avioane de luptă și drone Bayraktar pentru a distruge navele de aterizare și un elicopter.

A urmat apoi o pauză lungă, până pe 17 iunie, când au venit rapoarte despre scufundarea unei nave rusești de aprovizionare și a remorcherului de salvare, Vasily Bekh. Presa locală a declarat că nava a fost lovită de două rachete anti-navă occidentale și se afla în mijlocul descărcării unui sistem de apărare aeriană Tor care nu a putut sau nu a fost configurat pentru a se proteja împotriva atacului. Rapoarte neconfirmate sugerează că la bord se aflau până la 33 de militari ruși.

Ca și în alte teatre ale războiului, bătălia pentru Insula Șerpilor s-ar putea reduce la logistică: care parte este capabilă să ducă mai întâi echipamentul potrivit la locul potrivit.

Rusia fusese într-o poziție mai puternică în cea mai mare parte a războiului. Dar Ucraina începe să primească unele sisteme de artilerie occidentale avansate și rachete cu rază lungă de acțiune. Acestea sunt mobile, precise și au o rază de acțiune suficient de lungă pentru a lovi insula de pe continent.

Ele permit Ucrainei să atace fără a-și risca avioanele de luptă rămase, așa cum a făcut pe 20 iunie. Primul atac cu astfel de arme a avut loc în noaptea de 26 iunie. Ucraina susține că a distrus un sistem rus de apărare aeriană, deși condițiile înnorate au făcut dificilă evaluarea pagubelor.

Insistența cu care Rusia a încercat să controleze peticul de pământ aflat la 40 de kilometri distanță de Sulina ține de un obiectiv strategic. Moscova ar fi avut planuri pentru un atac amfibiu asupra Odesei, cu nave de asalt și cu rachete lansate de pe dispozitivele fixe instalate pe Insula Șerpilor.

În plus, controlul insulei ar fi însemnat și controlul tuturor navelor care trec prin zonă, atât comerciale, cât și de război.

Mai mult, cele câteva sisteme radar de mare putere montate deja de Rusia pe insulă au rolul de a spiona mișcările inamice, inclusiv cele făcute de forțele NATO pe teritoriul României sau a Bulgariei.

Scandal în direct la TV! Un oficial de la Comrat a intrat peste ministrul Andrei Spînu în studio. VIDEO!

Scandal în direct. Interviul pe care ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, îl dădea televiziunii publice din Unitatea Teritorial Administrativă Găgăuzia (GRT), a fost întrerupt de președintele Adunării Populare de la Comrat, Dmitri Constantinov, scrie evz.ro.

Provocările liderului din Găgăuzia

Liderul găgăuz a intrat neinvitat în studioul în care era înregistrat interviul cu ministrul Andrei Spînu.

Înregistrarea incidentului a fost publicată pe Facebook de jurnalistul găgăuz de la Nokta Mihail Sirkeli.

„Ce este aceasta, dacă nu o încercare de a face o provocare ieftină, stupidă, primitivă, care nu a reușit să obțină niciun rezultat?

Ce vedem? Există o înregistrare a unui interviu cu ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu. La mijlocul interviului, președintele Serviciului Național de Securitate Dmitri Constantinov dă buzna în studio.

Constantinov este invitatul emisiunii? Nu! Constantinov a fost invitat inițial, dar a întârziat? Nu! Interviul a fost planificat cu un invitat și a început cu un singur invitat – Andrei Spînu”, a scris jurnalistul.

Ce au vrut să obțină de la Andrei Spînu

„Și iată câteva întrebări deodată: Dacă Constantinov nu a fost invitat, de unde a știut că există o înregistrare de la Spînu? Îl informează GRT, cu cine și când sunt scrise programele? Nu se poate?!

Dacă apariția lui în emisiune nu este programată, de ce intră atât de flagrant și întrerupe producția emisiunii? Cum rămâne cu independența televiziunii publice? Este într-adevăr GRT sub controlul politicienilor locali de la OPG Shore? Nu se poate?!

Dar gazda? Dacă înțelege ce este etica jurnalistică, ar fi trebuit să-i ceară lui Constantinov să părăsească studioul, iar conducerea GRT ar fi trebuit să-l ajute să-l scoată din clădire. Dar, în schimb, prezentatorul îi raportează lui Constantinov și îi spune: „Domnul Spînu refuză”. A fost gazda conștientă de provocarea planificată și a fost de acord să participe la ea? Nu se poate?!

Una este să fii doar suport de microfon la un interviu cu Constantinov și cu totul altceva este să participi la provocări împotriva oponenților săi politici la televiziunea publică. Acesta nu este jurnalism, este comportament de vită. Și GRT nu este televiziunea și radioul public, este o zdrăngănitoare”, a mai scris Mihail Sirkeli.

Incidentul cu Spînu, o „provocare primitivă”

„De ce este această încercare stupidă și primitivă de provocare? Probabil, ca să arate la toată lumea mai târziu, a spus el, vezi, Chișinăul refuză dialogul. Dar aici este problema, Spînu a ieșit în stradă, unde l-a așteptat o mulțime de provocatori conduși de Ilya Uzun, vicepreședintele comitetului executiv.

Am crezut că primul vicepreședinte al comitetului executiv se ocupă de dezvoltarea economică, dar se pare că nu, sarcina lui este să participe la provocări stupide. (…) Și în acest sens, tot Constantinov este un primitiv, arogant (…). Nu vor dialog cu Chișinăul, vor să-și umilească adversarii și să-i pună în vizorul publicului. Pentru aceasta se folosesc statutul juridic special al Găgăuziei și resursele acesteia, în speță GRT.

O oprire din această situație a fost demnă, Dar Găgăuzia, din păcate, este încă o dată umilită”, a încheiat Mihai Sikreli.

Andrei Spînu: Am avut o discuție bună cu oamenii din stradă

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a menționat, într-o postare pe Facebook, incidentul de la GRT.

„Mă întorc din or. Comrat, UTAG. Am fost invitatul emisiunii la GRT. Din păcate, emisiunea a fost întreruptă de un personaj afiliat grupului criminal organizat. Am decis să ies din studio și să nu stau la masă cu ei. În schimb, când am ieșit din clădire, am avut o discuție bună cu oamenii care au fost aduși acolo, la intrare.

Le-am explicat oamenilor care au fost acțiunile guvernului pentru primăriile din UTAG. Am răspuns falsurilor care sunt distribuite în regiune și i-am asigurat că vom susține în continuare dezvoltarea întregii țări. Sunt sigur că oamenii văd și înțeleg proiectele pe care le realizăm. Vom continua să discutăm cu oamenii și să le spunem ceea ce facem pentru a îmbunătăți condițiile de viață în localitățile lor.

În UTAG se implementează peste 20 proiecte prin Programul Național Satul European, 10 proiecte de dezvoltare regională și se construiesc drumuri (ocolirea Comrat, Vulcănești). Guvernul construiește și vom continua să investim în fiecare localitate. Comrat, Ceadîr-Lunga, Vulcănești sunt Moldova”, a scris Andrei Spînu.

Accident grav în Suceava: un autobuz cu ucraineni s-a răsturnat. Sunt 5 victime, printre care și copii

Un grav accident a avut loc, vineri dimineață, în Prisaca Dornei. Un microbuz plin cu cetățeni ucraineni s-a răsturnat, scrie presa română.

Un microbuz s-a răsturnat, vineri dimineața, pe raza localității Prisaca Dornei.

În microbuz se aflau șase persoane, toate adulte. Cinci dintre acestea necesită îngrijiri medicale, însă sunt conștiente și cooperante.

Victimele au suferit diverse traumatisme și vor fi transportate la spital (două la Compartimentul de Primiri Urgențe Gura Humorului și trei la Compartimentul de Primiri Urgențe Câmpulung Moldovenesc).

Ajut-o pe fiica Georgetei Voinovan! Ia un bilet la concertul de caritate în susținerea Danei, organizat de colegii artistei

Dana, fiica Georgetei Voinovan, are nevoie de transplant renal, iar artiștii-colegi vin în susținerea ei. Aceștia s-au mobilizat pentru a ajuta să adune suma necesară pentru transplantul costisitor.

Mai mulți artiști au acceptată să-i vină în ajutor artistei și vor evolua în concertul din data de 10 aprilie, la Palatul Republicii.

BRIO SONORES, Anișoara Puică, Vitalie Dani, Costi Burlacu și Corina Țepeș, Nelly Ciobanu, Vladimir Fotescu, Aura, CATHARSIS, Irina și Anatol Bivol, Natalia Proca, Geta Burlacu, Georgeta Voinovan și studioul „Crescendo”, Trio Next Tango, vor urca în scenă. Spectacolul va fi prezintat de: Andrei Porubin și Sergiu Beznițchi, iar regizor va fi Svetlana Frumusachi.

Biletele pot fi cumpărate de AICI!

”Noi, interpreții, pe parcursul carierei noastre artistice, am cantat la sute de concerte de caritate. Acum e randul vostru să dați o mână de ajutor.”, a fost mesajul Aurei.

Fiica mai mare a artistei Georgeta Voinovan luptă de șapte ani cu o afecțiune gravă. Recent a fost confirmat faptul că are nevoie de urgență de un transplant renal.

Cei care vor să ofere un ajutor o pot face pe linkurile de mai jos.

Link online pentru donații din orice colț al lumii:

Mcharity.org

SMS cu textul 260 la 3300 (Moldcell) sau 9005 (Unite): 45 lei 

(0)900 09005 din rețelele fixe, mobile Moldtelecom: 45 lei

Paypal: office@mcharity.org – Diana Simmons 

Bancare

MDL

Depuneți pe numele fundației: Fundația MCharity

Codul băncii: AGRNMD2X

Cod Fiscal: 1021620005849

IBAN Lei: MD22AG000000022514454458

IBAN USD: MD54AG000000022514454464

IBAN EUR: MD81AG000000022514454463

Adăugați în comentariile plății: pentru Diana Simmons 

Revolut

IBAN: LT43 3250 0579 3096 9989

SWIFT: REVOLT21

Notați în comentariu – pentru Diana Simmons

Nevestele și mamele soldaților buriați au făcut un apel pentru întoarcerea lor din Ucraina: ”Sunt epuizaţi psihic şi fizic”
Articolul anterior
Top 5 cele mai bune creme pentru ten uscat
Articolul următor