Rusia anunță lista neagră a „țărilor neprietenoase”, la ordinul lui Vladimir Putin

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a anunţat miercuri că o „listă cu ţări neprietenoase” faţă de Rusia va fi dată publicităţii în curând, un anunţ care coincide cu expulzarea din Rusia a trei diplomaţi din Slovacia, a doi din Lituania şi a câte unul din Letonia şi Estonia.

„La ordinul preşedintelui (Vladimir Putin, n.red.) şi, în conformitate cu un decret al său, guvernul a fost mandatat cu întocmirea unei astfel de liste”, a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă comună cu omologul său mexican, Marcelo Ebrard, la finalul convorbirilor purtate la Moscova, relatează Agerpres, care citează EFE.

Întrebat despre ţările care s-ar putea regăsi în respectiva „listă”, ministrul de externe rus a spus că nu doreşte să anticipeze evenimentele, dar a adăugat: „Nu mai este mult. Se va şti în curând”.

La 23 aprilie, preşedintele Vladimir Putin a emis un decret cu privire la măsurile destinate să contracareze acţiunile ostile ale unor state străine care includ, printre altele, interzicerea angajării de personal rusesc la reprezentanţele diplomatice ale acestor state în Rusia.

Lavrov a subliniat miercuri că Rusia nu practică angajarea de personal local la ambasadele sale din lume şi, prin urmare, le poate impune misiunilor diplomatice străine acreditate în Federaţia Rusă să procedeze în mod similar.

Cel puțin 10 țări vor fi pe „lista neagră”

Potrivit semioficiosului ziar „Izvestia”, mai mult de zece ţări s-ar putea regăsi pe lista cu state „neprietenoase”, între care SUA, Polonia, Cehia, Lituania, Letonia, Estonia, precum şi Marea Britanie, Ucraina sau Australia.

Moscova a răspuns miercuri „în oglindă” declarând „persona non grata” un număr total de şapte diplomaţi din patru ţări din Europa de Est – Slovacia, Lituania, Letonia şi Estonia – într-o reacţie la măsuri similare luate de statele respective împotriva membrilor misiunilor diplomatice ruse.

Ambasadorului slovac la Moscova, Lubomir Rehak, „i s-a adus la cunoştinţă că decizia autorităţilor din Slovacia de a se solidariza în mod fals cu Republica Cehă în campania acesteia provocatoare antirusească poate aduce atingere relaţiilor amicale tradiţionale ruso-slovace”, a transmis diplomaţia rusă.

La fel ca în cazul ambasadorului slovac, şefilor misiunilor diplomatice din ţările baltice le-a fost adresat un protest faţă de \”expulzarea fără temei\” a unor diplomaţi ruşi.

Potrivit MAE rus, Lituania, Letonia şi Estonia „continuă o politică deschis ostilă” împotriva Moscovei, „ascunzându-se în acest caz în spatele unei pseudo-solidarităţi cu acţiunile nefondate ale Republicii Cehe împotriva Rusiei”.

Guvernul ceh a expulzat 18 diplomaţi ruși

Cu două săptămâni în urmă, guvernul ceh a expulzat 18 diplomaţi ai Ambasadei Rusiei la Praga, acuzându-i că ar fi agenţi ai serviciilor de informaţii ruseşti, Moscova răspunzând prin expulzarea a 20 de diplomaţi cehi.

Criza fără precedent cu Republica Cehă a fost urmată de expulzări de diplomaţi ruşi din toate ţările est-europene membre ale Uniunii Europene, cu excepţia Ungariei – România, Bulgaria, Slovacia şi Polonia -, precum şi din cele trei republici baltice: Letonia, Lituania şi Estonia, plus Ucraina.

Potrivit autorităţilor cehe, Rusia a fost implicată în explozia din 2014 la un depozit de arme din Cehia, soldată cu doi morţi, acuzaţii pe care Moscova le-a calificat drept \”nefondate\” şi \”distructive\” pentru relaţiile dintre Moscova şi Praga.

Bulgaria anchetează posibila implicare a unor agenți ruși în exploziile de la depozite de armament

Miercuri, Parchetul bulgar a anunţat că anchetează asupra posibilei implicări a şase agenţi ruşi în exploziile produse la patru depozite de armament între 2011 şi 2020, precum şi legături cu evenimente similare survenite în Cehia.

Lavrov a încercat să persifleze suspiciunile Sofiei. Într-un asemenea ritm totul poate să ducă la punctul în care Rusia să fie acuzată de asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand al Austriei în 1914, după care a început Primul Război Mondial, a spus el.

„Cel puţin încă nu l-am ucis pe arhiducele Ferdinand, dar se pare că lucrurile într-acolo se îndreaptă”, a afirmat ministrul rus de externe, citat de agenţia de presă rusă oficială RIA Novosti, comentând investigaţia bulgară. 

România l-a expulzat pe adjunctul militar din Ambasada Federației Ruse la București 

Luni, autorităţile române l-au declarat persona non grata pe teritoriul României pe adjunctul ataşatului militar în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, pentru spionaj. Acesta ar fi încercat să racoleze oficiali guvernamentali de la care să afle informații despre securitatea țării noastre și a NATO. 

România a fost amenințată de Rusia că se va proceda în același fel, adică va fi expulzat un reprezentant al Ministerului de Externe român de la Moscova. Anunțul oficial vine după ce, luni, adjunctul ataşatului militar al Ambasadei Rusiei la Bucureşti a fost declarat „persona non grata”, scrie realitatea.net.

Fostul premier al Ucrainei Iulia Timoșenko anunță când s-ar putea încheia războiul

Războiul se va termina până la finalul anului, iar Ucraina va învinge Rusia. Declarația îi aparține fostului premier ucrainean, Iulia Timoșenko, într-un interviu în exclusivitate acordat Realitatea PLUS. Supranumită Ioana D\”Arc a Ucrainei, Timoșenko a transmis și un mesaj de mulțumire românilor care i-au ajutat pe ucraineni încă de la începutul invaziei ruse. Interviul realizat de jurnaliștii Ionela Arcanu, Călin Buda și Iordache Coman va fi difuzat în integralitate în această seară, de la ora 18:00, scrie realitatea.net.

Iulia Timoșenko: Invadatorii suferă pierderi masive pe front, armata ucraineană luptă din răsputeri. Și, în ciuda intensificării luptelor în estul Ucrainei, ucrainenii au reușit să elibereze, în anul care a trecut, peste o mie de localități. Acesta este un semnal că putem și vom câștiga, într-un final, acest război. 

Ionela Arcanu: Până la final.. când se va termina războiul? Toată lumea se întreabă acest lucru.

Iulia Timoșenko: Suntem în mijlocul unei mari contraofensive a Ucrainei. În urma stabilirii mecanismului de la Rammstein, Ucraina obține noi arme, iar oficiali de rang înalt din armată ne-au spus că dacă înarmarea continuă cu volumul și viteza necesare, atunci Ucraina își va recupera teritoriile până la finalul acestui an 

Vreau să fiu foarte clară. Ucraina nu va putea rezista și continua să lupte pentru teritoriile ei, pentru independență dacă nu ar fi avut sprijinul lumii întregi, în special al Vestului, inclusiv al României, din prima zi a acestui război. Și vreau să profit de această ocazie pentru a le mulțumi românilor, guvernului român pentru că ne-ați fost alături încă de la început, în ciuda tuturor diferendelor istorice pe care le-am avut. Acum simt că suntem ca o familie. 

Rusia: Concertul lui Putin la Lujniki, în ,,onoarea” anexării Crimeei, anulat pe ultima sută de metri

Potrivit jurnaliştilor, pe 18 martie, nu va avea loc concertul grandios programat pe stadionul din Moscova. Concertul de pe stadionul Lujniki era programat să coincidă cu aniversarea anexării Crimeei.

Крымский концерт в Лужниках, Владимир Путин

Despre asta scrie canalul de Telegram Sirena.

„Din motive independente de voința noastră, pe 18 martie, la nivel de oraș, au schimbat formatul de celebrare a Zilei Reunificării Crimeei cu Rusia.

Acum clarificăm ce evenimente și unde vor fi organizate la Moscova, pentru a vă planifica ziua. Vă rugăm să rețineți că nu va fi niciun concert mare”, au spus organizatorii.

Andreea Marin, suspectă de cancer: ”Mi-au scos 800 de grame de tumoare. A crescut din senin”

Vedetele apar strălucitoare în faţa publicului, dar uneori sub cortina glamour se ascund suferinţe grele. Recent, Rudel Obreja a murit de cancer, dar şi alte figuri din spaţiul public au avut parte de momente cumplite în viaţa lor, scrie romaniatv.net.

Andreea Marin a trecut de-a lungul vieţii prin momente şi mai puţin plăcute, dar nu s-a sfiit să vorbească, de exemplu, despre diagnosticul teribil primit și despre operația prin care a trecut.

Andreea Marin este una dintre cele mai îndrăgite vedete din România, iar publicul o cunoaște de ani buni, încă de la prima apariție la televizor. Deși este o persoană foarte puternică ce a trecut prin multe greutăți de-a lungul vieții, au existat și în viața ei, la fel ca în viețile fiecăruia dintre noi, momente grele.

Și-a ținut întotdeauna viața personală departe de ochii curioșilor, tocmai de aceea foarte mulți dintre fanii ei nu au știut prin ce moment dificil a trecut Andreea Marin, iar declarațiile sale au șocat pe toată lumea.

În 2018, Andreea Marin a fost suspectă de cancer, după ce s-a trezit, din senin, cu o excrescență în zona cervicală, și a hotărât că vorbească despre experiența care-i putea schimba radical viața. Andreea Marin a trecut printr-o operație, dar a mărturisit că nimic nu a fost mai rău decât momentul în care și-a așteptat răspunsul biopsiei.

Mi-au scos doi pumni de celule crescute haotic pe corpul meu. 800 de grame de tumoare. Aveam cocoaşa aceea în spate, care crescuse din senin„, a dezvăluit Andreea Marin. „Aşteptarea te omoară. E greu de descris în cuvinte ce simţi în acele momente, până vine rezultatul”.

Medicii i-au extirpat Andreei Marin tumoarea din zona cervicală, iar după intervenția chirurgicală, a avut de așteptat încă alte două săptămâni rezultatele biopsiei. Din fericire, analizele au rezultat că Andreea Marin avea o tumoră benignă, iar teama ei a dispărut de atunci.

„Ce m-a convins să mă operez este atenția mea constantă pentru sănătate și dorința de echilibru. Știm foarte bine că fără sănătate nu avem mai nimic. Aveam o problemă și trebuia analizată obiectiv, de un specialist. Am avut norocul să întâlnesc un medic deosebit, de o rară calitate umană. Am căpătat încredere cunoscând mulți pacienți ce au trecut prin mâinile lui și mi-am spus că aici, acasă, vreau să mă operez și eu. Problema mea de sănătate a implicat riscuri, dar Dumnezeu a fost cu mâna pe umărul meu și îi mulțumesc.

A existat chiar și riscul extrem de incomod al unui răspuns nefavorabil în urma biopsiei realizate în timpul operației, dar mă bucur nespus că sunt sănătoasă astăzi, recuperarea merge bine, am scăpat de disconfortul de zi cu zi din zona cervicală, am reînceput să merg la antrenamentele de sport și mă simt din ce în ce mai bine”, a declarat Andreea Marin la acea dată.

Andreea Marin a dezvăluit că extirparea tumorii nu a fost cel mai greu moment, ci așteptarea rezultatului biopsiei. „Am trecut printr-o bopsie. Am fost unul dintre pacienţii norocoşi. Am avut doar de extirpat ceva. Alţii nu sunt aşa norocoşi.

Eu sunt un om puternic, mă ştiţi doar, dar aşa e, aşteptarea te omoară. E greu de descris în cuvinte ce simţi în acele momente, până vine rezultatul”, a dezvăluit Andreea Marin.

Monica Tatoiu, Sanda Nicola, Eugenia Șerban, Corina Drăgotescu și Rona Hartner sunt câteva dintre starurile din România care au suferit de cancer. Din fericire, acestea au reușit să învingă nemiloasa boala și îi învață și pe alții să-și prioritizeze sănătatea.

Trafic intens la frontieră. Moldovenii revin acasă de sărbători
Articolul anterior
Pască tradițională cu brânză dulce! Rețeta interpretei Lenuța Gheorghiță
Articolul următor