Rusia ar putea refuza complet importul de mere din Moldova

Problemele legate de posibilitatea comercializării producției de mere. Producătorii locali nu își pot vinde producția la prețul scontat, deoarece intermediarii specializați pe exportul merelor nu acceptă toate soiurile și în acest an oferă un preț en gros mult mai mic.

„Dacă anul trecut prețul practicat de intermediari era în medie de 7-8 lei/kg, în acest an prețul este de 2,5-3 lei, iar la soiuri exclusive: 5-7 lei”, a declarat pentru IPN primarul satului Colicăuți, raionul Briceni, Lilian Țapu.

La întrebarea: „Cum procedează, în actualele condiții, agenții economici cu roada culeasă?”, Lilian Țapu a răspuns că agenții economici care își permit depozitează roada în frigidere. Dar sunt și din cei care au rămas cu roada în livezi.

O cauză a greutăților cu care se confruntă producătorii de mere din nordul țării ține de majorarea taxelor de import de către Federația Rusă: de la 1 000 de dolari SUA taxa a crescut la 3 000 de dolari pentru un camion care transportă mere. Autoritățile ruse explică ridicarea taxei prin creșterea producției locale. Pentru a proteja interesele economice ale agenților economici ruși, autoritățile de la Moscova au majorat taxele de import pentru producția de mere. Mai mult decât atât, cercurile de afaceri din Rusia solicită stabilirea unor cote de import ale merelor din Republica Moldova, după exemplul Uniunii Europene. „Există și solicitări de a interzice complet importurile de mere în Rusia”, a specificat Lilian Țapu.

Vlad Gamureac, șeful unei întreprinderi de producție a merelor din Colicăuți a declarat pentru IPN că firma sa abia a început culesul, căci practică soiuri târzii. Dacă prețul de vânzare va scădea măcar cu 1 leu, pierderile agentului economic vor fi de circa 2 milioane de lei. În acest moment, Vlad Gamureac nu este sigur că întreprinderea sa va înregistra profit sau nu știe cât de mare va fi profitul. „Noi depunem merele la depozit – frigider. Preconizăm să le vindem de Anul Nou sau după. Dacă le vom vinde măcar cu 6-6,50 lei, profitul va fi de 1 leu la kg”, a specificat Vlad Gamureac.

Un alt producător de mere din Colicăuți, Anatolie Jumiga, a declarat pentru IPN că „ramura pomiculturii cu încetul se duce de râpă”. Acum este în proces de defrișare a 11 ha de livadă. Pentru acest an are o datorie de 1 milion lei pentru credite destinate procurării pesticidelor, la care se adaugă o datorie de 300 000 lei de anul trecut. În acest an a crescut și plata pentru lucrătorii agricoli angajați la cules: de la 250 lei anul trecut, în acest an sunt plătiți cu 300 lei pe zi. Întreținerea tehnicii agricole s-a scumpit: uleiul tehnic, de la 18 lei a crescut la 30 de lei pe litru. Motorina a crescut simțitor. „Schemele rețelelor de magazine de piese de schimb – începând de la cauciucuri și terminând cu piese vitale pentru funcționarea mașinilor – s-a scumpit și ele foarte mult”, a menționat Anatolie Jumiga.

În opinia producătorilor agricoli, statul trebuie să adopte o abordare complexă a problemelor producătorilor de mere.

Un nou șoc pe piața bancară: Acțiunile Deutsche Bank au scăzut puternic vineri

Acțiunile Deutsche Bank au scăzut cu peste 13% vineri dimineață, în urma unei scumpiri puternice a asigurării împotriva riscului neplăţii (CDS), alimentând îngrijorări cu privire la rezistenţa băncilor europene, scrie digi24.ro, citând CNBC.

Российский филиал Deutsche Bank подозревают в причастности к «молдавской  схеме» - NewsMaker

Acțiunile băncii germane au scăzut pentru a treia zi consecutiv și au pierdut acum mai mult de o cincime din valoarea lor în această lună.

Salvarea de urgență a Credit Suisse prin achiziționarea de către UBS ca urmare a prăbușirii Băncii Silicon Valley din SUA a declanșat îngrijorare în rândul investitorilor, amplificată și de deciziile de politică monetară luate de Rezerva Federală a SUA miercuri.

Autoritățile de reglementare elvețiene și globale, dar și băncile centrale au sperat că intermedierea vânzării Credit Suisse către rivalul său va duce la calmarea piețelor, dar investitorii rămân în mod clar sceptici că tranzacția ar fi suficientă pentru a limita problemele din sectorul bancar.

Rivala Deutsche Bank, Commerzbank, ale cărei acţiuni s-au depreciat cu 8,50%, şi Société Générale (-6,72%) înregistrează unele dintre cele mai puternice reculuri în sector.

În acest weekend trecem la ora de vară

Schimbarea orei, pentru a trece la ora de vară 2023, va avea loc în ultimul weekend din luna martie. Pe 26 martie, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ceasurile trebuie date cu o oră înainte. Ora 3:00 va deveni ora 4:00.

Ora de vară 2023. Cum schimbăm ceasurile şi când trecem la ora de vară |  Observatornews.ro

Trecerea la ora de vară are loc la câteva zile după echinocțiul de primăvară 2023, de pe 21 martie, care marchează începutul primăverii astronomice.

Din acest moment, ziua începe „să crească” și noaptea să scadă (durata de lumină naturală pe parcursul unei zile) până la solstițul de vară din 21 iunie 2023.

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală.

Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Sistemul cu ora de vară – ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.

Beneficiile schimbării orei

Potrivit unui studiu realizat de Steve P. Calandrillo de la Universitatea Washing¬ton şi Dustin E. Buehler de la Universitatea din Arkansas, alegerea orei de vară ar conduce la scăderea numărului de accidente rutiere.

„Este mai multă lumină seara, atunci când au loc majoritatea accidentelor fatale, când oamenii vin spre casă după o zi obositoare la birou. Mai mult, rata criminalităţii ar putea scădea pentru că mai mult de jumătate dintre infracţiuni au loc în orele de după lăsarea întunericului, după-amiaza târziu sau seara”, arată rezultatele cercetării.

Alte studii arată că există ramuri economice care pot prospera odată cu trecerea la ora de vară. De exemplu, cei din industria HORECA consideră că o oră în plus de lumină naturală îi face pe oameni să stea mai mult timp pe străzi, cheltuind astfel mai mulţi bani pe diverse activităţi.

Totodată, experții subliniază beneficiile cantităţii mai mari de lumină solară, care contribuie la o bunăstare generală şi la menţinerea sănătăţii, întrucât, după cum bine se ştie, soarele creşte sinteza de vitamina D şi reduce incidenţa „dezordinii afective sezoniere”.

Totuși, trecerea la ora de vară ne poate afecta, dar nu pe termen lung

Persoanele care suferă de anxietate si depresie, precum şi vârstnicii ar putea simţi un disconfort crescut ca urmare a acestei modificări. De asemenea, atunci când se schimbă ora, persoanele care au o sensibilitate mai mare a ceasului biologic pot resimți mai intens modificarea.

Ele pot avea nevoie de o perioadă mai mare de acomodare, până când se obișnuiesc să se trezească zilnic mai devreme cu o oră.

Specialiştii spun că vom avea nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ne adapta, deoarece trebuie să ne trezim cu o oră mai devreme decât ne-am obişnuit, iar astfel nivelul de stres poate creşte şi pot apărea dificultăţi de concentrare la serviciu sau la școală.

Efecte negative ale schimbării orei

Acest mecanism al schimbării orei de două ori pe an ar avea însă efecte negative asupra sănătății noastre, potrivit unor noi cercetări. Gisela Helfer, conferențiar senior în fiziologie și metabolism la Universitatea din Bradford, Anglia, explică într-un articol apărut în The Conversation cum ne putem adapta organismul.

În primele câteva zile după schimbarea orei, mulți suferă de simptome diverse precum iritabilitate, insomnie, oboseală în timpul zilei și reducerea funcției imunitare.

Mai îngrijorător este faptul că atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și accidentele de muncă sunt mai frecvente în primele săptămâni după schimbarea orei.

Un preot din Moscova a bătut o pensionară care vindea flori la câțiva metri distanță

Un pretins sjulitor al bisericii din Moscova a agresat o bătrână, ziua în amiaza mare. Bărbatul agresiv cerea de pomană lângă stația de metrou Marksistskaia, iar pensionara vindea flori la câțiva metri distanță. Presupusul preot a lovit-o pe femeie cu piciorul, în timp ce ținea o icoană în mâini.

Un preot din Moscova a agresat o pensionară: A lovit-o cu piciorul

Canalul Baza relatează că pensionara ar fi decis să-și comercializeze florile puțin mai aproape de locul în care cerșea preotul. Reieșind din imaginile surprinse, „concurentul” nu a apreciat inițiativa femeii, transmite realitatea.md.

Fără să lase icoana din mâini, bărbatul a lovit-o pe bătrână cu piciorul. Cu ochii în lacrimi, femeia a cerut ajutorul trecătorilor.

În cele din urmă, femeia s-a dovedit a fi mai bună la suflet decât preotul, refuzând să cheme ambulanța și poliția.

Anunț important pentru moldovenii stabiliți în Israel
Articolul anterior
Întâlnirea Toamnei la Brașov: Evenimentul anual dedicat celei mai sănătoase ape din LUME
Articolul următor