Rusia, copleșită de noul val de Covid. Medicii le scriu pacienților datele direct pe brațe, cu markerul

Rusia a fost prima ţară care a înregistrat un vaccin anti-COVID, testat în prezent pe sute de mii de voluntari. Totuși, președintele Vladimir Puțin nu s-a imunizat – nu poate participa ca voluntar, a explicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

separator

Șeful statului le-a dat mână liberă guvernatorilor regionali să se descurce cu pandemia, dar în felul acesta s-a pus pe sine la adăpost de critici și nemulţumirea populară, transmite Protv.ro.

Toţi oamenii din reportajul prezentat stau pe holuri pentru că nu mai sunt paturi libere. Sunt întinşi pe tărgi. Am văzut doar două scaune neocupate.

Aceste imagini filmate cu telefonul mobil, la Tomsk, sunt o mărturie dură pentru ceea ce înseamnă valul doi al pandemiei, revărsat asupra spitalelor din Federația Rusă. Sălile de așteptare și holurile sunt pline cu bolnavi care se chinuie să respire.

”Sunt pacienţi care au numele şi alte date scrise (de medici) cu markerul, direct pe braţe. Aşa e aici…”.

Dar puterea insistă că nu se impune carantina ori o măsură radicală, precum oprirea pe scară largă a activităților economice.

În timp ce răspândirea virusului creștea alarmant în toamnă, Kremlinul a arătat cu degetul, constant, spre guvernatori.

Vladimir Putin: ”Oameni din Federaţia Rusă, să fim sinceri, situaţia este dificilă! Vreau să mă adresez guvernatorilor regionali: Dragi colegi, aţi primit puteri depline pentru a lua toate măsurile necesare în lupta împotriva pandemiei. Nimeni nu este scutit de responsabilitatea personală pentru deciziile luate sau pentru deciziile luate prea târziu”.

Guvernatorul regiunii Khakassia a avut, totuși, curajul să spună că sistemul medical îşi atinge limitele.

A postat mesajul pe contul sau de Instagram, în timp ce și el era infectat cu SARS-COV-2.

Valentin Konovalov, guvernatorul regiunii Khakassia: ”Sistemul medical face tot ce se poate, eu fac tot posibilul să accelerez procesul, să transmit solicitări pentru tot ce este necesar. Dar orice sistem de sănătate are o limită”.

Abbas Gallyamov, analist politic: ”Nu sunt resurse în unele regiuni, alte regiuni sunt sărace. Resursele sunt concentrate la nivel federal. Juridic, guvernatorii au mână liberă. Practic, nu este deloc aşa, pentru că nu au fonduri să impună carantina şi să compenseze pierderile economice”.

Judy Twigg, profesor Virginia Commonwealth University: ”Nu vor să atragă asupra lor nemulţumirea oamenilor faţă de impunerea restricţiilor şi nici nu vor să fie acuzaţi pentru criza sanitară. E foarte convenabil să ai guvernatori regionali pe care să-i scoţi vinovaţi de ce se întâmplă”.

Conform cifrelor oficiale, rata infecțiilor la suta de mii de locuitori, în Rusia, s-a dublat de la începutul lui octombrie. Acum a trecut de 15.

Copilul din Glodeni, dat dispărut, a fost găsit
Articolul anterior
Ministerul Finanțelor: Știrea despre impozitarea coletelor din diasporă este falsă
Articolul următor
Alte articole interesante