Rusia este gata să lanseze până la 44 de rachete Kalibr din Marea Neagră, anunță surse oficiale ucrainene

Vladimir Putin este mai hotărât ca oricând să radă Ucraina de pe hartă. Rusia este gata să lanseze 44 de rachete Kalibr din Marea Neagră, iar ținta lor este infrastructura civilă ucraineană. Purtătoarea de cuvânt al Comandamentului Operaţional Sudic al forţelor armate ucrainene, Natalia Humeniuk, a anunțat că șase portavioane ruseşti din Marea Neagră, inclusiv submarine, au fost înarmate cu 44 de rachete de croazieră Kalibr.

Rusia menţine în Marea Neagră trei nave înarmate cu 20 de rachete Kalibr -  Realitatea.md

Natalia Humeniuk spune că ”estimarea numărului de rachete pregătite pentru lansare a fost făcută după ce un alt submarin rusesc a fost observat făcând escală în port, probabil pentru a fi încărcat cu rachete Kalibr proaspete”.

De la începutul războiului în Ucraina, cele mai multe rachete pe care Rusia le-a avut în Marea Neagră au fost în număr de 48. Rachetele Kalibr au fost printre principalele arme pe care Țarul de la Kremlin le-a folosit pentru a ataca infrastructura civilă a Ucrainei.

Serviciile de informaţii ucrainene spun că Rusia este pe cale să îşi epuizeze stocul de rachete. Cu toate acestea, ucrainenii susțin că Rusia are capacitatea să producă 20 de rachete Kalibr pe lună.

Mai mult, Kremlinul s-a lăudat la finalul anului trecut că nu va rămâne niciodată fără aceste rachete.

”Ucraina rămâne sub ameninţarea unui alt atac cu rachete”, a mai spus Natalia Humeniuk.

Rusia se teme de un atac aerian

Sisteme de rachete concepute pentru a intercepta aeronave şi proiectile inamice par să fi fost desfăşurate deasupra mai multor clădiri administrative şi de apărare din centrul Moscovei. Kremlinul se pregăteşte pentru un potenţial atac îndreptat asupra capitalei Rusiei.

Rusia îşi ia măsuri după ce Ucraina va avea în dotare rachete cu rază mai mlungă de acţiune. Fotografiile publicate pe reţelele de socializare prezintă un sistem de rachete Pantsir instalat pe acoperişul clădirii ministerului rus al apărării.

Sistemele cu rază scurtă până la medie sunt folosite pentru apărarea împotriva aeronavelor, elicopterelor şi rachetelor de croazieră. Armata rusă susţine că pot fi de asemenea folosite împotriva ţintelor mai mici, cum ar fi dronele militare şi comerciale, care au devenit omniprezente pe câmpul de luptă de când preşedintele Vladimir Putin şi-a lansat invazia pe scară largă în februarie.

Oficialii din Rusia au emis avertismente în încercarea de a descuraja ţările NATO să furnizeze arme mai avansate Ucrainei, susţinând că acestea ar putea declanşa un conflict nuclear.

„Înfrângerea unei puteri nucleare într-un război convenţional poate provoca începutul unui război nuclear”, a declarat Dmitri Medvedev, fost preşedinte, actual vicepreşedinte al Consiliului de securitate al Rusiei.

Oficialii militari din Rusia nu au confirmat încă instalarea sistemelor de rachete. Cu toate acestea, apariţia sistemelor de rachete defensive evidenţiază lipsa de succes a Rusiei în război.

Moldova va beneficia de un împrumut de 25 milioane de euro din partea BERD pentru gestionarea deșeurilor solide

Republica Moldova va beneficia de un împrumut din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în valoare de 25 milioane de euro pentru realizarea proiectului ,,Deșeuri solide în Republica Moldova”. Parlamentul a votat, în ambele lecturi, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre Guvern și BERD.

Un mediu sănătos începe de acasă. Precolectează selectiv deșeurile, ai  grijă de planetă!

Beneficiarii proiectului vor fi autoritățile publice locale și populația din raioanele Ungheni, Nisporeni, Călărași, Edineț, Dondușeni, Ocnița, Briceni, Cahul, Cantemir, Taraclia, precum și cele din Găgăuzia. Populația din localitățile respective va beneficia de colectarea selectivă a deșeurilor solide, iar accentul va fi pus pe tranziția către economia circulară.

Proiectul va fi implementat pe parcursul anilor 2023-2027.

Ursula von der Leyen anunță că va fi înființat la Haga un centru internațional pentru urmărirea penală a crimelor din Ucraina

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că la Haga va fi înființat un centru internațional pentru urmărirea penală a crimelor din Ucraina, relatează The Guardian, scrie G4Media.ro.

Von der Leyen Says Ukraine's EU Bid Advancing During Kyiv Visit - Bloomberg

Von der Leyen se află la Kiev, unde, împreună cu alți oficiali UE, se află în vizită pentru a-și arăta sprijinul și a promite ajutor militar, financiar și politic pentru Ucraina înainte de aniversarea unui an de la începerea războiului.

„Ea va coordona colectarea de probe, va fi integrată în echipa comună de anchetă, care este sprijinită de agenția noastră Eurojust”, a afirmat ea.

Cel mai lung tunel feroviar și rutier subacvatic din lume va lega Germania și Danemarca: Proiectul, gata până în 2029

Danemarca și Germania vor fi legate în curând printr-un tunel subacvatic lung de 18 kilometri. Tunelul Fehmarnbelt va fi cel mai lung tunel feroviar și rutier combinat din lume când va fi finalizat în 2029, scrie Euronews.ro.

Acest proiect de 10 miliarde de euro – care traversează o porțiune a Mării Baltice cunoscută sub numele de „Centura Fehmarn” – va conecta Rødbyhavn din insula daneză Lolland și Puttgarden din nordul Germaniei.

Tunelul va reduce timpul de călătorie din Germania către Danemarca

Tunelul, denumit oficial Fehmarnbelt Fixed Link, va avea două autostrăzi cu două benzi și două șine electrificate.

Călătoria prin ea va dura șapte minute cu trenul și 10 minute cu mașina, evitând o ocolire de 160 de kilometri pe continentul danez. Timpul de călătorie cu trenul de la Hamburg în Germania la Copenhaga în Demarca va fi redus de la aproximativ cinci ore la mai puțin de trei.

O legătură rutieră va înlocui un serviciu de feribot incredibil de aglomerat care transportă milioane de pasageri pe an, reducând timpul de călătorie cu aproape o oră.

Danemarca intenționează, de asemenea, să construiască linii electrice de mare viteză către și din tunel. Și serviciile de tren vor continua pe lângă granița daneză către Suedia, Norvegia și Finlanda.

Cum va fi construit tunelul Fehmarnbelt?

Ideea de a lega Germania de Danemarca printr-un tunel nu este nouă. După 10 ani de planificare, construcția a început în 2020 pe partea daneză și apoi în 2021 pe partea germană.

Tunelul va costa în total 10 miliarde de euro, Uniunea Europeană contribuind cu 1,1 miliarde de euro la proiect.

Acesta va fi asamblat la 40 de metri sub Marea Baltică folosind 89 de secțiuni masive de beton. Acestea vor fi pre-construite pe uscat și apoi coborâte în apă cu ajutorul unei macarale. Femern A/S, compania daneză de stat responsabilă de proiect, speră că va fi gata să cufunde prima dintre aceste secțiuni până în 2024.

Odată ce acestea sunt la locul lor, secțiunile de beton vor fi montate împreună și vor fi instalate alte elemente precum șinele de cale ferată, ventilația și camerele de luat vederi.

Unele grupuri de mediu au pus sub semnul întrebării impactul tunelului asupra vieții sălbatice din Centura Fehmarn – o zonă protejată a UE.

Medic reținut pentru luare de mită. Are 5.000 de euro salariu, dar cerea de la bolnavi miere, brânză și cașcaval
Articolul anterior
Fiica lui Smiley, la „Românii au talent”. Pavel Bartoș le-a arătat-o tuturor pe Josephine
Articolul următor