Rusia încetează pentru 30 de zile bombardarea infrastructurii energetice din Ucraina

Președinții american și rus, Donald Trump și Vladimir Putin, au discutat telefonic cel puțin o oră și jumătate, a declarat un oficial de la Casa Albă pentru NBC, potrivit Sky News. „Convorbirea merge bine”, declarase anterior adjunctul șefului de cabinet al Casei Albe, Dan Scavino, într-o postare pe rețeaua X.

Urmează zile de negocieri între cele două părți, însă cel mai important lucru este o încetare a focului pe o perioadă de 30 de zile față de infrastructura critică a celor două părți implicate în război. Trump nu a reușit să îl convingă pe Putin să accepte o încetare a focului mai largă, care să includă operațiuni terestre și maritime.

Încetarea focului trebuie să fie verificabilă şi să aibă loc cu ucrainenii la masa discuţiilor, avertizează Macron.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, aflat la Berlin, şi gazda sa, cancelarul Olaf Scholz, au declarat marţi, după convorbirea dintre Donald Trump şi Vladimir Putin, că, deşi acordul privind încetarea atacurilor Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei este „un bun început”, nu poate exista un armistiţiu fără Ucraina, relatează The Guardian şi Le Monde, preluate de News.ro.

Într-o declaraţie comună, cei doi lideri europeni au reiterat că Ucraina poate conta pe continuarea ajutorului militar european, deşi Vlaidimir Putin a cerut „oprirea completă” a ajutorului militar occidental pentru Kiev în timpul convorbirii sale cu Donald Trump. „Continuăm să sprijinim Ucraina şi armata ucraineană în războiul său de rezistenţă împotriva agresiunii ruse”, a declarat Emmanuel Macron, adăugând că „primele etape (ale negocierilor) sunt puse în aplicare, dar obiectivul trebuie să rămână acelaşi: să avem o încetare a focului solidă, măsurabilă şi verificabilă. Evident, acest lucru este de neconceput fără ucraineni în jurul mesei de negociere”, a insistat el.

Sportivii moldoveni au obținut trei medalii la Campionatul European de Sambo

Lotul național de sambo al Republicii Moldova a obținut trei medalii la Campionatul European, rezervat seniorilor, care s-a desfășurat în orașul Limassol, Cipru.

Veaceslav Plămădeală a cucerit medalia de argint în categoria de greutate de 79 kg, aceasta fiind cea mai bună prestație a lotului național.

Lucian Brai a obținut medalia de bronz la proba combat sambo, în categoria de 71 kg.

Vera Zorea a ocupat locul III în categoria de 54 kg, obținând a treia medalie pentru Republica Moldova.
 
Campionatul European de Sambo s-a desfășurat pe 2 și 24 aprilie.

Un înalt general rus a fost ucis într-un atac cu bombă la Moscova 

Imaginile difuzate de presa rusă au arătat o explozie, apoi resturile mașinii generalului Iaroslav Moskalik. Agenția Tass a citat serviciile de securitate care au confirmat existența unui dispozitiv exploziv improvizat, dar nu și numele generalului, dezvăluit în schimb de surse Reuters și BBC.

Un ofițer militar rus de rang înalt a fost ucis vineri după ce o mașină a explodat în localitatea Balașiha din regiunea Moscovei, au relatat posturile de știri ruse Mash și Shot, citate de Reuters.

Mai multe surse rusești afirmă că generalul Iaroslav Moskalik, adjunctul șefului Direcției principale de operațiuni a Statului Major al Forțelor Armate Ruse, este omul ucis în atacul cu bombă.

Nu există încă o confirmare oficială a acestui fapt, dar agenția de presă oficială rusă Tass a citat serviciile de securitate care au confirmat că o bombă a fost cauza exploziei din suburbia Balașiha din estul Moscovei.

„Explozia a fost cauzată de un dispozitiv exploziv artizanal. Fragmente ale dispozitivului exploziv au fost găsite la fața locului și vor fi trimise pentru examinare”, a declarat o sursă a serviciilor de urgență pentru Tass.

Cel puțin 12 state americane au dat în judecată administrația Trump, invocând haosul economic

Cel puțin douăsprezece state americane au dat în judecată administrația Trump la Curtea de Comerț Internațional al SUA pentru a opri noua politică tarifară, invocând că aceasta a adus haos în economie.

Statele reclamante sunt: Oregon, Arizona, Colorado, Connecticut, Delaware, Illinois, Maine, Minnesota, Nevada, New Mexico, New York și Vermont, scrie The Associated Press.

Procesul contestă afirmația liderului de la Casa Albă că poate impune în mod arbitrar tarife bazate pe Actul Internațional al Puterilor Economice de Urgență și solicită instanței să declare tarifele drept ilegale și să blocheze agențiile guvernamentale să le aplice.

Reclamanții susțin că numai Congresul SUA este împuternicit să impună tarife și că președintele poate invoca Actul Internațional al Puterilor Economice de Urgență numai atunci când o urgență prezintă o „amenințare neobișnuită și extraordinară”.

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a afirmat recent că statul său, cel mai mare importator din țară, ar putea pierde venituri de miliarde de dolari în urma noii politici tarifare.

Kush Desai, un purtător de cuvânt al Casei Albe, a declarat că administrația Trump rămâne hotărâtă să abordeze urgența națională care distruge industriile americane și lăsă lucrătorii americani în urmă.

La începutul lunii aprilie, președintele SUA, Donald Trump, a anunțat o creștere a taxelor vamale pentru majoritatea produselor importate, dar au fost ulterior suspendate pentru o perioadă de 90 de zile pentru mai mult de 75 de țări, inclusiv pentru Republica Moldova.

Recent China a impus tarife suplimentare până la 125% pentru produsele importate din SUA drept răspuns la decizia Washingtonului de a majora la 145% taxele vamale pentru produsele din China.

Trump și Putin au discutat la telefon cel puțin o oră și jumătate
Articolul anterior
Astăzi, avem parte de cer înnorat și temperaturi care cresc treptat
Articolul următor