Rusia: Moldovenii, în capul listei la obținerea cetățeniei ruse

Numărul cetățenilor străini care au primit cetățenia rusă, în 11 luni ale anului 2021, a fost de 667.939, adică cu aproape 105.000 mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Datele au fost prezentate în cadrul unui raport emis de către Ministerului Afacerilor Interne din Rusia privind situația migrației, transmite realitatea.md.

„În ianuarie – noiembrie 2021, numărul persoanelor în privința cărora s-a luat decizia de a dobândi cetățenia rusă este de 667.939”, se arată în materiale. În același timp, pentru aceeași perioadă a anului trecut, acest număr a fost de 563.342.

Potrivit MAI din Rusia, a crescut și numărul străinilor care stau la evidenția serviciului de migrație. Deci, dacă pentru 11 luni din 2020 au fost 8.983.944 de persoane, atunci pentru aceeași perioadă din 2021 – 11.895.887.

Valentina Kazakova, șefa Direcției Principale pentru Probleme de Migrație a Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei a anunțat că cererea pentru cetățenia rusă este în creștere. Potrivit acesteia, o parte semnificativă dintre cei care doresc să obțină cetățenia rusă sunt cetățeni din Ucraina, Belarus, Moldova și Kazahstan.

Vezi ce evenimente au loc, astăzi, de Hramul orașului Chișinău

Capitala Republicii Moldova sărbătoreşte astăzi Hramul oraşului, când creştinii ortodocşi de stil vechi prăznuiesc Acoperământul Maicii Domnului.

Autoritățile au pregătit pentru astăzi un program, care începe la ora 9:45: 

program
program

Seara, concertul va cuprinde o serie de artiști precum Magnat și Feoctist, DARA, Gabriel Nebunu, Vitalie și Vasile Advahov și Zinaida Julea, formația Zdob și Zdub și mulți alții. Invitata specială a serii – renumita interpretă din Letonia, Laima Vaikule.

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc Acoperământul Maicii Domnului

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Acoperământul Maicii Domnului. Sărbătoarea mai este cunoscută în popor și sub denumirea de „Pocroave”, notează MOLDPRES.

Preoţii spun că omoforul Maicii Domnului reprezintă un sprijin, ajutor şi protecţie pentru toate, iar cei care se roagă Maicii Domnului vor fi ocrotiţi.

Minunea Acoperământului Maicii Domnului s-a petrecut în Biserica Vlaherne din Constantinopol, în timpul împăratului Leon al VI-lea cel Înţelept (886-912). Maica Domnului a apărut în timpul unei privegheri de toată noaptea, înconjurată de sfinţi, rugându-se lui Dumnezeu pentru neamul omenesc. Maica Domnului a luat acoperământul de pe cap şi l-a întins deasupra creştinilor, care se aflau la mănăstire, iar Acoperământul a strălucit „mai mult ca soarele”.

Se mai crede că cele mai adânci rădăcini ale tradiţiilor sărbătorii ajung până la perioada agriculturii primitive, sărbătoare precreştină cu dată fixă, dedicată unei divinităţi meteorologice ce marchează intrarea în anotimpul rece, atunci când pământul se acoperă de brumă.

În conştiinţa oamenilor s-a făcut asociaţia între acoperirea pământului cu brumă şi acoperirea capului fetelor mari, îmbroboditul cu basma la nuntă, ca semn al trecerii la statutul de femeie măritată. Fetele mari se rugau divinităţii Pocroavă să le acopere capul cu păr bogat şi frumos, pentru a fi plăcute flăcăilor, dar şi să le acopere capul în sensul măritatului. 

Pe 14 octombrie este sărbătorit  hramul în mai multe biserici şi în localităţi din ţară, inclusiv în capitală, oraşul Chişinău.

Nou record mondial feminin la apnee de către o ucraineană!

Kateryna Sadurska a stabilit un nou record mondial în timpul celui de-al 8-lea Campionat Mondial CMAS de apnee adâncime de la Kalamata, Grecia, pe 10 octombrie.

Kateryna a atins o adâncime uluitoare de 80 de metri în timpul scufundării sale impresionante la disciplina CNF (Greutate constantă fără aripioare) și a câștigat medalia de aur la competiție.

Iată ce este apneea. Scufundarea liberă sau în apnee, este efectuată prin ținerea respirației fără un aparat autonom de respirat sub apă, reprezintă cea mai veche modalitate de scufundare. Cuvântul apnee provine din limba greacă – apneiu (a = fără, pneiu = a respira).

Două troleibuze s-au ciocnit în Capitală
Articolul anterior
Igor Dodon a cerut amânarea audierii în dosarul Energocom. Motivul invocat
Articolul următor