Rusia organizează Ziua Victoriei în plină pandemie

Amânată din cauza pandemiei, Rusia pune în scenă, miercuri, parada militară de Ziua Victoriei. Cum pandemia de coronavirus a oprit în primăvară ceremoniile publice, defilarea a fost mutată pe 24 iunie.

separator

Miercuri, Rusia își pune din nou în vitrină trupele și tehnica militară modernă pentru a marca victoria în ceea ce rușii numesc “Marele război pentru apărărea patriei”, în care au pierit, 27 de milioane de oameni.

Dmitri Oreshkin, analist politic independent: ”Victoria (în război) este un simbol pozitiv al unității naționale, al unei economii care se mobilizează, al unei conduceri puternice și tot așa… Adică toate lucrurile pe care Putin ar vrea să le prezinte ca realizările lui personale.”

Numărul spectatorilor din tribună va fi limitat, pentru că transmiterea virusului este în continuare foarte ridicată la Moscova, peste 7.000 de noi cazuri zilnic.

Vladimir Putin a insistat, însă, pentru menținerea paradei ignorând riscurile de contaminare. Analiștii sunt de părere că asta îi întărește imaginea.

Putin ar putea candida pentru un nou mandat de președinte dacă rușii aprobă, prin referendum, schimbările constituționale care i-ar permite să rămână la Kremlin și după 2024, când i se încheie actualul mandat.

Votul la consultarea populară începe chiar de mâine și este prevăzut să dureze cel puțin o săptămână, până la 1 iulie. Dar pandemia de coronavirus a șifonat serios imaginea falnică a președintelui.

În aprile, rata de popularitate coborâse la 59%, adică cel mai scăzut nivel de peste două decenii, de când Puțin este la putere. Și s-ar putea eroda și mai mult din cauza inevitabilei crize economice, scrie stirileprotv.ro.

De altfel, Puțin a descris mereu în termeni războinici lupta Rusiei împotriva pandemiei de coronavirus.

Vladimir Putin, președintele Rusiei (16 aprilie): ”Vom trece la contraofensivă împotriva amenințării care ne-a făcut acum să ne retragem temporar. Și când vom face asta, vom ține, cu siguranță, toate evenimentele pe care le-am planificat pentru 9 mai.”

Însă pandemia de coronavirus a ruinat speranțele lui Putin de a avea lideri străini marcanți la parada ”întârziată” de Ziua Victoriei. Dintre oaspeții străini, doar președintele Serbiei și câțiva lideri ai unor state foste sovietice vor asista astăzi la defilare.

Alți români înșelați, după ce ”au investit” circa 20 000 000 de lei, dar și-au pierdut banii. Percheziții la două Centre de apel din Chișinău

Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a INI de comun cu procurorii PCCOCS, anunță reținerea altor doi bănuiți de escrocherie și spălare de bani în domeniul investițiilor pe diverse platforme de tranzacționare create și administrate cu scopul sustragerii mijloacelor bănești a altor persoane, în special din România, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Activitatea infracțională a fost înfăptuită de un grup criminal organizat format din cetățeni ai mai multor state începând din anul 2022. În cadrul operațiunii „Deep Fake” desfășurată anterior, în luna august curent, oamenii legii din Moldova și România au efectuat 60 de percheziții domiciliare și în oficii (inclusiv patru centre de apel) amplasate în Chișinău, Ialoveni și Ocnița.

Ulterior, în cadrul investigațiilor realizate în comun cu autoritățile competente din România, au fost stabilite alte două oficii adaptate în dependență de necesitățile activității ilicite, de unde potențialii investitori erau contactați de către membrii grupului criminal care desfășurau pseudo-funcții de reprezentanți/brokeri ai companiilor date. În cadrul conversaților de tip chat sau telefonice,  suspecții aplicau tehnici/metode de manipulare pentru convingerea victimelor să investească mijloace în diverse monede, pe platformele/site-urile create în acest sens, însușite în cele din urmă în interesul grupului criminal prin realizarea unui complex de operațiuni financiare.

Astfel,  ieri, 28 noiembrie, cu suportul mascaților din cadrul BPDS „Fulger”,  au  fost efectuate percheziții în locațiile menționate, fiind stabilite 99 de persoane care activau conform planului infracțional, pe diverse „direcții” – România, Italia, Turcia,  dar și țări Francofone.

În cadrul perchezițiilor, au fost  ridicate 72 de telefoane mobile, 78 blocuri de sistem, înscrisuri de ciornă,  contracte de muncă și copii a diferitor acte de identitate, carduri bancare, procesoare, suporturi de memorie, cât și mijloace bănești a cărei proveniență urmează a fi stabilită. 

Totodată, urmare a acțiunilor realizate au fost reținute două persoane care se prezintă a fi unii din organizatorii activității infracționale.

Din materialele preliminare aflate la dispoziția oamenilor legii, a fost apreciat un venit ilicit zilnic de peste 120 000 de dolari. Preliminar, prejudiciul stabilit la moment a părților  vătămate identificate, depășește suma de 20 000 000 lei.

Investigațiile penale comune continuă,  în scopul identificării altor victime  care au fost înșelate de acest grup infracțional și stabilirea prejudiciului cauzat, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției și garanțiile procedurale prevăzute de lege.

ATENȚIE, șoferi! Circulație sistată în Piața Marii Adunări Naționale până pe 2 decembrie

Primăria Municipiului Chișinău informează că în perioada: 29.11.2024, ora 21:00 – 02.12.2024, ora 05:00, va fi sistată circulația transportului public pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, în perimetrul str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni – str. A. Pușkin, cu redirecționarea transportului, inclusiv transportul public, pe străzile adiacente, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Măsura a fost luată în legătură cu desfășurarea manifestărilor cultural-artistice dedicate Sărbătorilor de iarnă.

Transportul, inclusiv cel public, va fi redirecționat pe străzile adiacente.

TROLEIBUZE

Rutele nr. 1, 5, 8, 22 vor fi redirecționate pe str. București;

Ruta nr. 4 – spre sectorul Buiucani vor circula pe strada București, iar spre sectorul Botanica pe str. A. Mateevici – str. A. Pușkin – bd. Stefan cel Mare și Sfânt;

Ruta nr. 34 – spre Centru vor circula pe str. București, iar spre comuna Trușeni de pe bd. Stefan cel Mare și Sfânt – pe str. Vasile Alecsandri – str. București.

AUTOBUZE

Ruta nr. 5, se modifică după cum urmează: tur: pe traseul stabilit, iar retur: de pe str. M-t G. Bănulescu-Bodoni pe str. Columna, str. V. Alecsandri, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit;

Ruta nr. 9, se modifică după cum urmează: tur: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. M-t G. Bănulescu-Bodoni, str. M. Kogălniceanu, str. Al. Pușkin, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit, iar retur: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Al. Pușkin, str. Alexandru cel Bun, str. M-t G. Bănulescu-Bodoni, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit;

Ruta nr. 11, se modifică după cum urmează: tur/retur de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Al. Pușkin, str. Alexandru cel Bun, str. M-t G. Bănulescu-Bodoni, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit;

Ruta nr. 26, se modifică după cum urmează: tur: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Bănulescu-Bodoni pe str. M. Kogălniceanu, str. Al. Pușkin și în continuare pe traseul stabilit, iar retur: pe traseul stabilit

Ruta nr. 46, se modifică după cum urmează: tur: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, str. Al. Pușkin, str. Alexandru cel Bun, str. M-t G. Bănulescu-Bodoni, bd. Ștefan cel Mare și Sfînt și în continuare pe traseul stabilit, iar retur: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. M-t G. Bănulescu-Bodoni, str. M. Kogălniceanu, str. Al. Pușkin, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit.

Personalul liniar este la dispoziția călătorilor pentru a oferi informații suplimentare despre traseul rutelor de transport public în perioada enunțată.

Primăria Municipiului Chișinău vine cu scuzele de rigoare către cetățenii urbei pentru incomoditățile create.

Zeci de milioane pentru organizarea parlamentarelor de anul viitor

Pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare de anul viitor sunt planificați peste 180 de milioane de lei. Cifra se regăsește în bugetul Comisiei Electorale Centrale, transmite IPN.

Banii sunt prevăzuți pentru tipărirea buletinelor de vot, invitații la votare, legitimații, liste electorale, articole promoționale pentru campania de informare, ștampile, cabine de vot și alte cheltuieli.

De asemenea, din acești bani vor fi organizate secțiile de votare, inclusiv peste hotarele țării. Este prevăzută și remunerarea funcționarilor electorali.

În bugetul CEC pentru 2025 este prevăzut și devizul de cheltuieli pentru implementarea parțială a votului prin corespondență: 17 milioane de lei.

În bugetul CEC se regăsește și bugetul pentru organizarea alegerilor locale noi. Este vorba despre circa 11 milioane de lei. Alte peste 62 de milioane de lei vor fi îndreptați spre finanțarea partidelor politice.

În total, bugetul Comisiei Electorale Centrale pentru anul viitor este în mărime de peste 341 de milioane de lei. Bugetul estimat va fi transmis Guvernului pentru a fi inclus în proiectul bugetului de stat și Parlamentului.

12 reguli pe care moldovenii trebuie să le respecte pe perioada stării de urgență în sănătate
Articolul anterior
Concurs de fotografii dedicate portului tradițional, cu genericul „De la străbuni lăsat!
Articolul următor