Rusia: Se anunță proteste în toată țara. Susţinătorii Aleksei Navalnîi ies în stradă

Comunitatea internaţională critică Kremlinul, după ce Alexei Navalnîi a ajuns în stare critică la spital. Criticul lui Vladimir Putin este internat în spitalul coloniei penitenciare din Vladimir.

Aici, la aproape 200 de kilometri de Moscova, este internat în stare critică cel mai de temut inamic al preşedintelui Putin, transmite presa internațională, conform observatornews.ro.

Starea de sănătate a lui Alexei Navalnîi s-a şubrezit, după trei săptămâni de greva foamei.

Alexei Liptser, avocatul lui Alexei Navalnîi: ,,A pierdut în greutate semnificativ şi în general, după cum arată, se simte extrem de rău”.

Susţinătorii săi vor ieşi miercuri în stradă. Manifestaţii au fost anunţate în toată ţara şi ar putea ajunge la proporţiile celor din august anul trecut, după ce Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu Novichock.

Relaţii tensionate cu Cehia

Aceeaşi substanţă neurotoxică a fost folosită de doi spioni ruşi care au încercat să-i ucidă pe dublul agent Serghei Skripal şi pe fiica sa, la Salisbury.

Principalii suspecţi sunt Aleksandr Petrov şi Ruslan Boshirov, agenţi ai serviciilor secrete ruse care au fost decoraţi de Vladimir Putin.

Acum, au intrat din nou în atenţia autorităţilor. Sunt acuzaţi că au aruncat în aer un depozit cu 58 de tone de muniţie, din Cehia în 2014. Doi oameni au murit atunci.

Pavel Zeman, procuror general Cehia: ,,Un număr uriaş de indicii şi dovezi au fost strânse, iar în urma anchetei criminalistice, doi bărbaţi au fost indentificaţi”.

De asemenea, ei au fost în spatele atacurilor din Salisbury în 2018.

În urma războiului diplomatic, ambele ţări şi-au expulzat reciproc diplomaţii.

Soldaţi la graniţa cu Ucraina

Şi tensiunile cu Ucraina sunt la un pas să escaladeze, după ce Kremlinul a mobilizat peste 100 de mii de soldaţi la graniţă.

Josep Borrell, reprezentantul UE, Afaceri Externe: ,,Este cea mai mare desfăşurare a militarilor a armatei ruse, la graniţa cu Ucraina, din toate timpurile”.

Ruşii ar intenţiona să blocheze porturile Ucrainei din Marea Azov şi strâmtoarea Kerci, punctul de legătură cu Marea Neagră.

În plus, presa internaţională scrie că Moscova ar plănui să blocheze alimentarea cu apă curentă din sudul Ucrainei.

Irina Vlah va monitoriza acțiunile Maiei Sandu: ”Nu vom permite să ne fie furată cea mai de preț valoare pe care o avem”

Irina Vlah, fondatoarea Asociației „Platforma Moldova” propune un mecanism de monitorizare a acţiunilor guvernării şi personal ale Președintelei Maia Sandu. Într-o declarație publică, politiciana spune că, acum 10 zile, a adresat o scrisoare deschisă Maiei Sandu, în care „a atras atenţia asupra îngrijorărilor oamenilor, expuse de ei în cadrul campaniei Vocea Poporului”, însă șefa statului nu a venit cu vreo explicație în fața cetățenilor, scrie unimedia.info.

„O întrebare concretă a fost: Care este necesitatea achiziţionării unor radare scumpe şi dacă vor urma noi achiziţii gen sisteme antiaeriene, fără de care aceste radare sunt doar nişte obiecte ineficiente? Alte întrebări au ţinut de: aplicaţiile militare care se fac pe teritoriul Republicii Moldova cu participarea militarilor din alte ţări; decizia de a permite grănicerilor străini să poarte arme de foc pe teritoriul nostru; deschiderea unei misiuni militare a Franţei în Republica Moldova; modificările în legislaţia României, care să permită militarilor din ţara vecină să intervină peste hotarele României pentru a-şi apăra cetăţenii; încăpăţânarea cu care guvernarea se opune consultării opiniei poporului privind principiul de neutralitate.

Semnalam în acea scrisoare deschisă că oamenii sunt îngrijoraţi şi au toate motivele să considere că guvernarea intenţionează să atragă ţara în scenarii urâte, în stare să submineze pacea”, a precizat Vlah.

Potrivit Irinei Vlah, președinta țării era obligată, cel puţin din punct de vedere moral, să iasă public şi să dea explicaţiile de rigoare pentru a calma spiritele, însă „Maia Sandu a ales să ţină cetăţenii în suspans, în frică, alimentând, prin comportamentul său, temerile că Moldova ar putea fi atrasă în jocuri care nu au nimic în comun cu interesul ţării, al cetăţenilor”.

„În aceste condiţii, noi, cei din „Platforma Moldova”, declarăm că nu vom abandona cetăţenii, lăsându-i în incertitudine şi măcinaţi de temeri, aşa cum a făcut-o Maia Sandu. Din acest moment, „Platforma Moldova” pune în aplicare un amplu mecanism de monitorizare a acţiunilor guvernării şi personal ale Maiei Sandu. Scopul acestei monitorizări va fi identificarea tuturor posibilelor pericole în adresa păcii, care vor reieşi din acţiunile puterii. Vom acţiona prompt pentru a le contracara, aşa cum o cer interesele cetăţenilor, ale ţării, în general.

De asemenea, anunţăm că, dacă autorităţile nu-şi vor schimba comportamentul sfidător şi vor continua să ne ofere motive să deducem că Moldova poate fi atrasă în jocuri murdare în stare să submineze pacea, vom purcede la implementarea unui proiect de alternativă – Coaliţia pentru pace. Acesta va fi un instrument civic pe platforma căruia se vor regăsi toţi acei ce vor dori să-şi conjuge eforturile pentru asigurarea păcii în Republica Moldova. Nu vom permite ca diferiţi aventurieri politici cu interese înguste şi care nu au nimic în comun cu interesele ţării şi ale cetăţenilor, să fure cea mai de preţ valoare pe care o avem – pacea! ”, a precizat Irina Vlah.

Cauza preliminară a morții tinerei de 19 ani din Orhei. Pe corpul fetei însărcinate au fost depistate mai multe semne de tortură

Potrivit surselor ZdG, cauza prealabilă a decesului tinerei de 19 ani din Orhei, este traumă cranio-cerebrală deschisă. Surse din cadrul Centrului de medicină legală au declarat pentru ZdG că pe corpul tinerei însărcinate au fost depistate mai multe semne de tortură, scrie zdg.md. Atenție! Urmează informații cu puternic impact emoțional.

Surse din cadrul Centrului de medicină legală au enunțat pentru ZdG că a fost stabilită cauza decesului tinerei de 19 ani, însărcinată în 6 luni. Moartea acesteia a survenit din cauza traumei cranio-cerebrale deschise. Tânăra ar fi fost lovită de mai multe ori cu un obiect dur, contondent. Totodată, pe corpul tinerei, au fost depistate semne de tentativă de sufocare și urme de tortură (multiple arsuri de țigară pe mâini). La brațul stâng au fost depistate și înțepături de la seringă.

Tânăra ar fi fost supusă și violenței sexuale.

Corpul neînsuflețit al tinerei de 19 ani, dispărută la 12 aprilie 2024 în municipiul Orhei, a fost depistat la 20 aprilie 2024, în extravilanul satului Chițcanii Vechi, raionul Telenești.

Tot la 20 aprilie 2024, Procuratura raionului Orhei a pornit urmărirea penală pentru omorul intențional al unei femei gravide (art.145 alin.(2) lit. e) din Codul penal).

La 12 aprilie 2024, Inspectoratul de poliție Orhei a fost sesizat despre dispariția unei tinere de 19 ani, însărcinată în luna a VI-a, care ar fi urcat într-un automobil pe strada 31 august din mun. Orhei și a plecat într-o direcție necunoscută. Pe caz, la 15 aprilie 2024, a fost pornită o cauză penală pe faptul răpirii unei persoane.

Ca urmare a măsurilor întreprinse de Procuratura raionului Orhei și membrii grupului de urmărire penală din cadrul Inspectoratului de poliție Orhei și al Inspectoratului Național de Investigații al Inspectoratului General al Poliției, a fost stabilită identitatea șoferului, în automobilul căruia tânăra de 19 ani a urcat în seara de 12 aprilie 2024, iar la 16 aprilie 2024 acesta a fost reținut. Ulterior, bărbatul de 45 de ani a fost plasat în arest pentru 30 de zile. Acesta nu-și recunoaște vina și nu cooperează cu organul de urmărire penală.

La 20 aprilie 2024, polițiști din subdiviziunile Inspectoratului General al Poliției și membri ai societății civile au intensificat căutările fetei de 19 ani dispărute, în special pe teritoriile din extravilanul s. Chițcanii Vechi, r-l Telenești. Corpul neînsuflețit al tinerei de 19 ani, a fost depistat într-o fâșie forestieră din extravilanul s. Chițcanii Vechi, r-l Telenești, la 21 km distanță de domiciliul persoanei arestate.

Chișinăul anunță obiective mari după forumul de la Tallinn

Oficiali din Republica Moldova au participat, în perioada 10 – 12 aprilie la Forumul ,,Granițele Europei: extinderea într-o epocă de război și alianțe”. Evenimentul a fost găzduit de orașul Tallinn, capitala Estoniei, scrie evz.ro.

Invitați au mai fost reprezentanți ai Biroului pentru integrare europeană din Ucraina, Armenia, Estonia, Letonia, Lituania și Finlanda.

Republica Moldova, concluzii după participarea la Forumul ,,Granițele Europei: extinderea într-o epocă de război și alianțe”

Direcția comunicare și instruiri a Biroului pentru Integrare Europeană a comunicat că delegația din Moldova a prezentat progresele făcute în ultima perioadă în implementarea reformelor administrative și evoluțiile privind realizarea recomandărilor Comisiei Europene. De asemenea, potrivit sursei citate, au fost puse în discuție cele mai stringente provocări în parcursul de aliniere la prevederile legislației europene, precum și impactul războiului din Ucraina asupra procesului de aderare la Uniunea Europeană.

„În cadrul Forumului, oficialii statelor baltice au manifestat sprijinul lor ferm pentru aspirațiile europene ale Republicii Moldova și au salutat progresul semnificativ în domeniul reformelor. De asemenea, aceștia au declarat că vor susține inițiativa organizării primei Conferințe Interguvernamentale UE-Republica Moldova, pe durata președinției belgiene”, anunță sursa citată.

Conform comunicatului respectiv, delegația de la Chișinău a reafirmat „angajamentul ferm de a avansa cu pași siguri spre integrarea europeană și a mulțumit pentru sprijinul partenerilor europeni, subliniind oportunitatea valoroasă privind schimbul de bune practici și consolidarea parteneriatului cu statele membre ale UE”, după cum informează newsmaker.md.

Maia Sandu, mesaj după ajutorul acordat Ucrainei de SUA

Altfel, Maia Sandu a salutat aprobarea, în Camera Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii, a ajutorului de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Acest sprijin crucial va consolida Ucraina împotriva agresiunii și va spori securitatea regională”, a comunicat Sandu.

Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Poșpoi, a declarat la rândul său că pachetul este o dovadă a angajamentului SUA față de victoria Ucrainei. „Mulțumesc pentru sprijin!”, a mai scris ministrul de Externe de la Chișinău.

Numărul cazurilor noi de Covid-19 a scăzut cu 23% într-o săptămână. Restricțiile nu se anulează
Articolul anterior
Medic epidemiolog: În Moldova se resimt rezultatele campaniei de vaccinare
Articolul următor