Rusia se opune investigaţiilor ONU privind utilizarea de drone iraniene

Rusia declară că se va opune unei eventuale anchete ONU cu privire la utilizarea dronelor iraniene în războiul în Ucraina, aşa cum au cerut vineri în mod oficial ţările occidentale din Consiliul de Securitate (SUA, Marea Britanie şi Franţa).

Rusia se opune investigaţiilor ONU privind utilizarea de drone iraniene

Cu câteva minute înainte de începerea unei noi sesiuni a Consiliului de Securitate, ţările occidentale şi Rusia au cerut să se prezinte în faţa presei pentru a se exprima din nou în contradictoriu asupra prezenţei dronelor iraniene în cele mai recente atacuri efectuate de Rusia, transmite dcnews.ro.

Prima care a luat cuvântul a fost ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, – flancată de ambasadorii Franţei, Marii Britanii, Albaniei şi Ucrainei – care a declarat că Rusia a primit ‘sute de drone Mohajer şi Shahed’ de la Iran în ultimele luni, iar acum a început să construiască dispozitive de acelaşi tip pe teritoriul său, se pare că cu consultanţă iraniană.

Diplomata americană a subliniat că aceasta constituie în sine o încălcare a Rezoluţiei 2231 a Consiliului de Securitate, care stabileşte limite privind activitatea nucleară iraniană şi interzice tuturor membrilor ONU transferul de arme din Iran fără aprobarea expresă a Consiliului.

Prin urmare, ea a cerut ca secretarul general al ONU, Antonio Guterres, să dispună declanşarea unei anchete – care ar trebui să fie aprobată de Consiliu -, investigaţie ce se înscrie în prevederile rezoluţiei respective, în opinia sa.

Imediat după aceea a luat cuvântul ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, care a început prin a nega utilizarea dronelor iraniene de către Rusia în Ucraina, spunând că este vorba de ‘acuzaţii nefondate’ şi de ‘tentative de a induce în eroare comunitatea internaţională’ pe baza unor ‘fotografii incoerente care identifică presupusa epavă a unei drone de care (acuzatorii) nici măcar nu sunt siguri’.

Nebenzia a declarat că acuzaţiile occidentale nu se bazează pe fapte, – ‘este doar o naraţiune’ -, a criticat aceste ţări pentru că încearcă să ‘dea instrucţiuni secretarului general’ şi a afirmat că ţara sa se va opune oricărei investigaţii dispusă de ONU în acest sens.

Întrebat de ce Rusia se opune unei investigaţii asupra unor fapte pe care le consideră false, Nebenzia a insistat că o astfel de investigaţie nu ţine de competenţa Consiliului, care nu dispune de personalul cu expertiza tehnică necesară şi de echipamente pentru a o efectua, şi că, în orice caz, ea ar trebui să se facă în cadrul negocierilor bilaterale dintre Ucraina şi Iran. ‘Ne aşteptăm ca secretarul general să îşi respecte cu stricteţe mandatul şi să nu cedeze presiunilor din partea unor state’, a declarat Nebenzia, potrivit Agerpres.

Cine este Evgheni Prigojin și cum a ajuns de la fost deținut la a face apel la revoltă militară în Rusia
Articolul anterior
Alertă în Rusia! Tentativă de lovitură de stat! Trupele Wagner au ocupat orașul Rostov
Articolul următor