Rusia spune că a cerut Statelor Unite zeci de vize pentru vizita lui Lavrov la Națiunile Unite, dar nu a primit niciuna

Rusia susține că a cerut 56 de vize de la Statele Unite pentru a permite ministrului rus de externe Serghei Lavrov și delegației sale să călătorească la New York pentru reuniunea anuală a liderilor mondiali de la Națiunile Unite în această lună, dar până acum nu a primit niciuna, transmite Reuters, preluat de Ziarul de Gardă.

Lavrov on first China visit since Russian invasion of Ukraine | Conflict  News | Al Jazeera

Într-o scrisoare adresată secretarului general al ONU Antonio Guterres, citată de Reuters, ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a spus că acest lucru este „alarmant”, deoarece în ultimele luni Washington „a refuzat în mod constant să acorde vize de intrare” unui număr de ruși pentru a participa la evenimentele ONU.

Statele Unite își iau în serios obligațiile ca țară gazdă a ONU, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, adăugând că înregistrările vizelor sunt confidențiale în conformitate cu legislația SUA, așa că nu poate comenta cazuri individuale.

Conform „acordului de sediu” al ONU din 1947, Statelor Unite li se cere în general să permită accesul la Națiunile Unite pentru diplomații străini. Dar Washingtonul spune că poate refuza vizele din motive de „securitate, terorism și politică externă”.

Relația dintre Statele Unite și Rusia s-a rupt de când Moscova a invadat Ucraina vecină în februarie.

„Procesăm sute de vize în fiecare an pentru delegații Federației Ruse la evenimentele ONU”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, adăugând că cererile trebuie depuse cât mai curând posibil pentru a asigura procesarea la timp.

„Acest lucru este deosebit de important din cauza acțiunilor nejustificate ale Rusiei împotriva ambasadei noastre din Rusia, inclusiv rezilierea forțată a personalului local și național din țări terțe, care ne-au limitat sever personalul și, prin urmare, capacitatea noastră de a procesa vizele”, a spus purtătorul de cuvânt.

Nebenzia a spus că cererile necesare au fost depuse la Ambasada SUA la Moscova.

Cele 56 de vize solicitate de Moscova includ o echipă avansată de diplomați care să se pregătească pentru sosirea lui Lavrov și a delegației sale pentru reuniunea la nivel înalt a Adunării Generale a ONU de la New York, care începe pe 20 septembrie. Nebenzia a adăugat că nicio viză americană nu a fost acordată încă jurnaliştilor care îl însoţesc pe Lavrov şi echipajul de zbor. El i-a cerut lui Guterres să „sublinieze încă o dată autorităților Statelor Unite că trebuie să elibereze prompt vizele solicitate pentru toți delegații ruși și persoanele însoțitoare, inclusiv jurnaliștii ruși”.

Guterres și alți înalți oficiali ai ONU sunt în contact strâns cu Statele Unite și Rusia în privința vizelor, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Eri Kaneko. „Ne angajăm în mod proactiv cu Misiunea SUA cu privire la vize… și menținem legătura cu Misiunea în cazuri specifice care ne sunt aduse la cunoștință. Facem acest lucru în acest caz”, a spus Kaneko. Statele Unite au interzis de mult timp diplomaților ruși ONU și delegațiilor ruse în vizită să călătorească la mai mult de 40 km de New York fără aprobarea prealabilă a Washingtonului.

În februarie, Washingtonul a impus sancțiuni împotriva lui Lavrov, acuzându-l că este „direct responsabil pentru continuarea invaziei neprovocate și ilegale a Ucrainei de către Rusia”. Sancțiunile îngheață orice bunuri pe care Lavrov le poate avea în Statele Unite și, în general, interzic americanilor să aibă de-a face cu el. Nebenzia a citat câteva probleme recente legate de vize în scrisoarea sa către Guterres, spunând că ministrul rus al Afacerilor Interne, Vladimir Kolokoltsev, nu a putut să călătorească la New York pentru un summit al șefilor de poliție al ONU săptămâna aceasta. El a spus că reprezentanții agențiilor ruse de aplicare a legii nu au putut participa la un eveniment ONU săptămâna aceasta privind combaterea utilizării tehnologiilor informației și comunicațiilor în scopuri criminale.

Doi tineri, reținuți de polițiștii din Criuleni, după ce ar fi răpit un automobil din curtea unei gospodării. Ce riscă aceștia

Doi tineri au fost reținuți de polițiștii din Criuleni, la scurt timp după ce ar fi răpit un automobil.

Poliția a fost sesizată la data de 13 aprilie de un locuitor al raionului Criuleni, care a comunicat că pe parcursul nopții, persoane necunoscute au pătruns în curtea gospodăriei de unde i-au răpit automobilul de model „VAZ 2106” prin forțarea și deteriorarea sistemului de pornire.

În rezultatul măsurilor de investigație întreprinse de oamenii legii, la scurt timp automobilul a fost depistat în satul Văduleni.

În același timp au fost identificați suspecții, doi tineri de 21 și 22 de ani, originari din Vadul lui Vodă și Criuleni. Tinerii anterior au mai fost cercetați penal pentru diverse infracțiuni.

Pe caz a fost pornită o cauză penală pentru răpirea mijlocului de transport, iar suspecții au fost reținuți pentru 72 de ore.

Conform legii penale, persoana vinovată de comiterea infracțiunii riscă amendă de până la 67 500 de lei sau închisoare de până la 3 ani.

ASP restituie avansurile achitate pentru serviciile cadastrale neprestate. Procedurile de urmat

Agenţia Servicii Publice (ASP) informează persoanele fizice și juridice, care au achitat până la data de 02.01.2024 un avans pentru prestarea serviciilor din domeniul cadastrului, dar serviciul nu a fost prestat în volum deplin, că pot depune la ASP o cerere de restituire a mijloacelor bănești achitate.

Procedura de restituire pentru persoanele fizice:

  • Persoanele fizice, care nu dețin o semnătură electronică, trebuie să completeze o cerere de restituire. Formularul poate fi descărcat de pe site-ul ASP, aici, ori poate fi completat direct la sediul centrului multifuncțional, unde anterior a fost solicitat serviciul. Cererea completată se depune la centrul multifuncțional respectiv ori la sediul central al ASP (mun.Chișinău, str. A.Pușkin, 42).
  • Persoanele fizice care dețin o semnătură electronică trebuie să completeze cererea de restituire. Cererea completată și semnată cu semnătură digitală trebuie expediată la următoarea adresă electronică – asp@asp.gov.md. Formularul poate fi descărcat pe site-ul ASP, aici.

Procedura de restituire pentru persoanele juridice:

  • Persoanele juridice care nu dețin o semnătură electronică scriu o cerere în formă liberă în adresa conducerii ASP, cu indicarea motivului restituirii şi anexarea obligatorie a actului de verificare a decontărilor reciproce, semnat la data adresării. Cererea semnată se depune la centrul multifuncțional, unde anterior a fost solicitat serviciul, ori la sediul central al ASP (mun.Chișinău, str. A.Pușkin, 42).
  • Persoanele juridice care dețin o semnătură electronică, trebuie să scrie o cerere în formă liberă în adresa conducerii ASP, cu indicarea motivului restituirii şi anexarea obligatorie a actului de verificare a decontărilor reciproce semnat la data adresării. Cererea, semnată electronic,  se expediază la următoarea adresă electronică – asp@asp.gov.md.

Mândrie pentru Poliția Națională! Un angajat al MAI a cucerit medalia de bronz la un Campionat European

”O nouă victorie pentru colegul nostru, Dovzii Vasilii, care a obținut medalia de bronz la Campionatul European la karate shotokan, categoria seniori 80 kg.”, anunță Poliția.

Acesta a concurat cu cei mai buni sportivi la karate, din peste 22 de țări.

Campionatul a avut loc în orașul Debrecen din Ungaria🇭🇺.

Acesta activează în calitate de ofițer superior de investigații în cadrul Direcției Combaterea Criminalității Organizate a INI și are în palmaresul său mai multe medalii.

”Vasilii, Poliția Națională se mândrește cu performanțele tale. Mult succes!”, se arată într-un mesaj.

Renato Usatîi și Nina Crețu au strălucit la cea mai populară nuntă a sezonului. Vezi cum și-au făcut apariția la eveniment cei doi îndrăgostiți
Articolul anterior
10 femei celebre care nu au fost niciodată căsătorite
Articolul următor