Din 9 aprilie, Rusia va relua zborurile cu 52 de țări, inclusiv Republica Moldova. Acest lucru a fost declarat de prim-ministrul Mihail Mișustin, anunță TASS. Potrivit lui Mișustin, incidența cazurilor de COVID-19 este în scădere și, prin urmare, este posibilă extinderea listei de destinații disponibile pentru transportatorii aerieni ruși.
„Acum ei (companiile aeriene – n.red.) pot zbura fără restricții în 15 țări, iar noi reluăm traficul aerian cu 52 de țări”, a subliniat premierul rus.
Astfel, restricțiile privind zborurile charter introduse anterior din cauza răspândirii coronavirusului vor fi ridicate. Lista țărilor include Argentina, India, Africa de Sud și o serie de alte state prietene, inclusiv Republica Moldova, Turcia, Uruguay, Filipine etc.
Expoziție în Chișinău, dedicată celor 105 ani de la unirea Basarabiei cu România
Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din Moldova, va organiza pe 27 martie expoziția cu genericul „Mari personalități ale culturii române în viziunea artistului plastic Valentin Vârtosu”. Vernisajul reprezintă un omagiu adus celor 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România.
Valentin Vârtosu a afirmat că în expoziție e mult dor pentru tot ce e românesc, pentru tot ce e ţara noastră.
„Noi artiştii ne construim simboluri din tot ce ne este drag, le aducem aici în zona noastră, în lumea noastră şi tot le modelăm cumva, din toată treaba asta mi-a ieşit un dorumetru care adună mai multe stări ale mele”, a spus spus artistul.
Valentin Vârtosu este un artist plastic moldovean. S-a născut la 21 septembrie 1962, în satul Slobozia Cremene, raionul Soroca. A studiat la Colegiul de Construcţii din Chişinău (1977-1981) și a debutat în 1990 cu portretul sculptural „Mihail Ivanovici”.
În 2000, a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici, Membru al Asociaţiei Internaţionale a Artiştilor Plastici (AIAP).
Este autorul unor cruci memoriale dedicate victimelor regimului sovietic, al plăcilor comemorative instalate în locuri publice, precum și al unor portrete dedicate marilor personalități ale culturii române.
În creațiile artistului plastic, au fost înveșnicite personalități ca: Boleslav Hasdeu, Ion Vatamanu, Eugen Ionescu, Eugen Coșeriu ș.a.
Lucrări de curățare a arborilor în Capitală! Unde va fi suspendat traficul rutier
Primăria municipiului Chișinău informează că pe 25 martie 2023, în intervalul orelor: 07:30-16:00, va fi suspendat traficul rutier pe str. Vlaicu Pârcălab, tronsonul cuprins între str. București și str. Mitropolit Varlaam. Măsura a fost luată în legătură cu necesitatea executării lucrărilor silvotehnice de curățare și egalaj a arborilor.
De asemenea, în perioada: 28.03.2023 – 31.05.2023, va fi suspendat traficul rutier pe str. 31 August 1989, tronsonul cuprins între str. Alexandr Pușkin și str. Mihai Eminescu, în legătură cu necesitatea executării lucrărilor de reabilitare a str. 31 August 1989.
E de menționat că de sâmbătă, 25 martie 2023, va fi redeschisă circulația rutieră pe str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni. În continuare rămâne suspendată circulația rutieră pe str. 31 August 1989, în perimetrul str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni și str. A. Pușkin, în legătură cu necesitatea executării lucrărilor de reabilitare a str. 31 August 1989.
Serviciile municipale de profil solicită înțelegere și scuze din partea cetățenilor pentru incomoditățile create.
Conducătorii auto care traversează cartierele unde este anunțată suspendare de trafic rutier sunt îndemnaţi să ocolească zona respectivă.
Planifici o vacanță în Franța în timpul protestelor? Iată ce trebuie să știi
Iarna s-a terminat și mulți călători se vor gândi la cea mai clasică dintre destinațiile de primăvară: Paris. Orașul Luminilor și multe alte părți din Franța sunt în acest moment afectate din cauza protestelor, scrie alephnews.ro.
Mulți oameni sunt nemulțumiți de reforma sistemului de pensii a președintelui Emmanuel Macron, care va crește vârsta de pensionare cu pensie completă de la 62 la 64 de ani. De asemenea, sunt supărați că acesta s-a folosit de puterile constituționale pentru a impune reforma, relatează CNN.
Ca răspuns, au avut loc greve și proteste de stradă, dintre care unele s-au soldat cu ciocniri violente și distrugeri. Acesta este motivul pentru care este posibil să fi văzut imagini cu gunoaie care se îngrămădesc pe străzile din Paris, cu trenuri care sunt anulate în întreaga țară sau cu mașini care ard în timpul protestelor.
Noua lege nu a intrat încă în vigoare, dar principalele sindicate care se află în spatele grevei au promis că demonstrațiile vor continua până când Macron își va anula reforma.
Unde sunt cele mai mari proteste?
Parisul și majoritatea orașelor mari – inclusiv Lyon, Marsilia, Lille, Bordeaux și Rennes – au fost afectate de proteste. Sindicatele anunță greve la nivelul întregii țări cu câteva zile înainte, următoarea fiind stabilită pentru 28 martie, dar în ultimele zile au izbucnit demonstrații în centrele orașelor.
În destinații mai rurale sau mai mici, cum ar fi de-a lungul Rivierei franceze, viața continuă aproape ca de obicei.
Poți călători sau trebuie să anulezi vacanța?
Regele Charles al Marii Britanii a ținut prima pagină a ziarelor vineri, anulându-și viitoarea sa vizită de stat în Franța, care urma să aibă loc între 26 și 29 martie, din cauza tulburărilor actuale. Nu a existat niciun sfat oficial din partea unor țări precum Marea Britanie sau SUA cu privire la regândirea planurilor de călătorie în Franța.
Ministerul britanic al Afacerilor Externe și al Commonwealth-ului notează că demonstrațiile din Paris și din alte părți ale Franței ar putea deveni violente și ar putea exista „perturbări ale circulației rutiere”, în timp ce grevele în curs de desfășurare ar putea „duce la perturbarea serviciilor”.
O recomandare a Departamentului de Stat al SUA rămâne neschimbată din 2022 octombrie, Franța fiind la statutul „Nivel 2: Exercitați o prudență sporită” din cauza amenințării continue a terorismului și a tulburărilor civile.
Avertismentul din Marea Britanie notează: Aproximativ 17 milioane de cetățeni britanici vizitează Franța în fiecare an. Majoritatea vizitelor sunt fără probleme.
Majoritatea incidentelor legate de actualele scandaluri par a fi relativ izolate, astfel încât există toate șansele ca călătorii să evite să fie prinși în ele, cu condiția să se țină la curent cu ceea ce se întâmplă. Ca întotdeauna, călătorii sunt sfătuiți să se asigure că au o acoperire de asigurare adecvată.
Vor exista întârzieri în aeroporturi?
Majoritatea zborurilor pe distanțe lungi nu au fost afectate, dar traficul aerian european și intern pe distanțe scurte a avut un anumit impact.
O grevă recentă la nivel național a dus la reducerea capacității aeroportului Orly de lângă Paris, dar nu și a aeroportului Charles de Gaulle, care asigură majoritatea zborurilor internaționale.
Sunt afectate trenurile, transportul public și drumurile?
Trenurile și transportul public sunt domeniile în care vizitatorii ar putea resimți cel mai mult efectele protestelor.
În zilele de grevă, care au loc în prezent o dată sau de două ori pe săptămână, este puțin probabil ca metroul din Paris să funcționeze, iar până la 25% din trenurile interurbane de mare viteză TGV sunt de obicei anulate. Ciclismul și mersul pe jos rămân cele mai bune modalități de a vă deplasa în Paris, drumurile fiind blocate în zilele protestelor, ceea ce înseamnă că până și taxiurile sunt nerecomandate.