Rușii anunță că reduc dimensiunile paradelor de Ziua Victoriei de frica „atacurilor ucrainenilor”

Mai multe orașe din Rusia au anunțat că vor reduce anvergura paradelor și ceremoniilor cu ocazia Zilei Victoriei în data de 9 mai, relatează BBC. Autoritățile ruse au motivat decizia spunând că există riscuri de securitate și posibilitatea unor „atacuri ale forțelor pro-ucrainene”. În ultimele săptămâni, în Rusia au avut loc mai multe explozii și incendii, acestea fiind folosite de Kremlin pentru a justifica reducerea dimensiunilor ceremoniilor, transmite Digi24.

Putin a mutat parada militară de Ziua Victoriei, anulată la 9 mai, pe 24  iunie – NewsMaker

Unii analiști spun, însă, că regimului criminal de la Moscova îi este teamă de posibile mișcări de protest împotriva invaziei sale din Ucraina și crede că opozanții săi ar putea să folosească ceremoniile de Ziua Victoriei ca moment prielnic pentru proteste. Paradele militară de anvergură și ceremoniile pompoase de Ziua Victoriei sunt ceva obișnuit în Rusia lui Putin.

Pe 9 mai se celebrează victoria Aliaților împotriva Germaniei Naziste. Unul dintre cele mai ușor de recunoscut evenimente din această perioadă în Rusia este Procesiunea Regimentului Nemuritor, în care oameni din toată țară merg în marș prin orașe ținând în mâini portrete ale rudelor lor care au luptat în Al Doilea Război Mondial.

Anul trecut, inclusiv dictatorul de la Moscova, Vladimir Putin, a deschis o astfel de procesiune în Piața Roșie din Moscova, având în mână o fotografie a tatălui său în uniformă.

Regimul de la Kremlin se teme mai mult de lezarea propriei imagini decât de „atacuri teroriste ipotetice”

Totuși, în acest an, aceste evenimente se vor desfășura „în alt format, din motive de securitate”, a anunțat Elena Țunaieva, o organizatoare a acestor marșuri. Unii comentatori au subliniat că aceste marșuri ar putea să evidențieze numărul uriaș de ruși morți în Ucraina și să arate astfel dimensiunea dezastrului provocat de Putin.

Dmitri Kolezev, jurnalist  și editor la un site de știri anti-regim, aflat, în prezent, în exil, spune că dacă procesiunea nu ar fi fost anulată oamenii „ar fi venit în mod sigur cu portrete ale celor care au murit în Ucraina, iar numărul de fotografii recente ar fi fost deprimant de mare”.

Viktor Mucinik, fost redactor șef al unui post de televiziune din Siberia, și el în exil, spune că statul rus este „extrem de paranoic” și mai degrabă îngrijorat de propria imagine, nu de „atacuri teroriste ipotetice”.

El a mai spus că Kremlinul se teme că procesiunea va fi plină de portrete nu ale celor care au murit acum 80 de ani, ci ale celor care au murit anul trecut. În același timp, parada militară din Piața Roșie a Moscovei, la care participă în mod tradițional și Putin nu va mai fi deschisă publicului.

Caz șocant la Călărași. Un copil ar fi fost violat de alți doi minori

Clipe de groază pentru un copil, după ce ar fi fost violat de către alți doi copii cu trei ani mai mare decât el.

Copil abuzat, plin de vânătăi pe tot corpul. Părinții îl legau cu curele şi  îl ţineau atârnat cu capul în jos | Mamaplus

Incidentul ar fi avut loc acum cinci zile, la domiciliul unuia dintre cei doi, dintr-o localitate din Călărași, susțin sursele PulsMedia.MD.

Potrivit surselor, despre acest caz poliția ar fi fost sesizată astăzi, de către bunica victimei, care ar fi un băiat de 11 ani.

Femeia le-a declarat polițiștilor că nepotul său ar fi fost violat în data de 17 Iunie curent, de către alți doi copii de 14 ani, din aceeași localitate, la domiciliul unuia dintre ei.

Oamenii legii au inițiat o anchetă pentru a stabili toate circumstanțele.

Trei drumuri care leagă frontiera moldo-română vor fi reparate în totalitate de Uniunea Europeană

Comisia Europeană a aprobat Decizia privind acordarea finanțării pentru trei proiecte moldo-române, aplicate în cadrul programului Mecanismul pentru Interconectarea Europei (Connecting Europe Facility).

Trei drumuri care leagă frontiera moldo-română, reparate de UE

Finanțarea este destinată dezvoltării infrastructurii transfrontaliere Ungheni (MD) – Ungheni (RO), Leușeni (MD) – Albița (RO) și Giurgiulești (MD) – Galați (RO).

Cu susținerea plenară a membrilor Comitetului, toate cele 3 proiecte promovate de Republica Moldova în comun cu România au fost aprobate, iar comunicarea oficială a deciziei urmează să fie transmisă în curând, prin canale diplomatice.

Proiectele în chestiune vizează dezvoltarea infrastructurii rutiere și vamale la punctele de trecere a frontierei Ungheni-Ungheni, Leușeni-Albița și Giurgiulești-Galați. Implementarea proiectelor va contribui la fluidizarea traficului transfrontalier și la facilitarea activității inițiativei Uniunii Europene „Solidarity Lanes”.

De menționat, că din 353 proiecte depuse pentru finanțare la apelul de propuneri publicat de către Uniunea Europeană în 2022, au fost aprobate 107 proiecte, printre care se regăsesc și cele trei proiecte destinate dezvoltării infrastructurii transfrontaliere.

Astfel, în rezultatul implementării proiectelor va fi îmbunătățită capacitatea infrastructurii, a interoperabilității și eficienței serviciilor în aceste puncte de trecere a frontierei care asigură un flux continuu al traficului de mărfuri și de persoane, inclusiv cu rol umanitar, venind în sprijinul accesibilității țării noastre către rețeaua trans-europeană de transport (TEN-T), coloana vertebrală a economiei Uniunii Europene.

Proiectele comune moldo-române prevăd: I. Construcția infrastructurii postului vamal Ungheni (MD) – Ungheni (RO), II. Modernizarea postului vamal Leușeni-Albița (sectorul marfar) și III. Modernizarea postului vamal Giurgiulești – Galați.

Valoarea totală a proiectelor este de 90.987.230 euro, din care contribuția Uniunii Europene este de 45.493.615 euro (valori fără TVA).

În acest weekend, te așteptăm la Arena Auto Fest 2023

A mai rămas puțin timp pâna la cea mai mare expoziție auto a anului 2023 — Arena Auto Fest. Indiferent dacă sunteți un fan al mașinilor sport, un entuziast al vehiculelor retro sau doar un curios al tehnologiei auto, te așteptăm pe 24 și 25 iunie la Chișinău Arena, începând cu ora 12:00.

Vino la Arena Auto Fest 2023 pentru a vedea cea mai mare expoziție de motoare, de la moto-tehnică (scutere, ATV, mopede, motociclete), automobile moderne și de epocă, până la combine și tractoare.

Vor fi prezentate automobilele importatorilor: Porsche, BMW, Jetour, Toyota, Haval, Cherry, BAIC, Lexus, Opel, Honda, Mitsubishi. Totodată, vor fi expuse și mașini ale Poliției de Frontieră, a Ministerul Apărării și autospecialele ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

De asemenea, festivalul va găzdui și mașinile participante în campionatele naționale desfășurate sub egida Federației de Automobilism din Republica Moldova.

Printre mașinile de excepție care vor fi prezentate, sunt:

  • Porsche 911 Dakar
  • BMW XM
  • Lamborghini Urus
  • BMW M3
  • Bentley Bentayga
  • Mercedes Benz E-500 W124
  • Nissan Skyline R32 – campioana Moldovei și a României la Drag Racing
  • Cel mai rapid tractor din lume JCB FasTrac
  • Chevrolet Impala
  • Chevrolet Corvette
  • Ford Mustang
  • Jaguar XK RS
  • și multe altele

În prima zi a festivalului, brandul BMW va prezenta cea mai nouă gama electrică, piesa principală fiind una din mașinile participante la summitul politic de la Bulboaca – BMW i7, iar în a doua zi va fi prezentată gama X, în frunte cu uimitorul BMW XM.

Tot în cadrul evenimentului, vizitatorii vor putea vedea și testa un simulator de accidente, precum și primul simulator de camion din Moldova.

Pentru ambele zile ale festivalului, programul va include mai multe activități:

13:00 – 16:00 — Laborator de experimente pentru copii cu echipa Mendelevium

15:00 – 17:30 — Concursuri cu premii alături de Gabi Marcu

15:00 – 18:30 — Prezentări de mașini ale partenerilor alături de Fondatorul AutoBlog.MD, Constantin Mihalachi

18:30 – 19:30 — Concert live Elvi’s Band

19:30 – 21:00 — DJ Bond

Organizatorii evenimentului, cu sprijinul Primăriei Chișinău vor pune la dispoziție o rută de troleibuz specială destinată vizitatorilor la festival. În ambele zile, ruta va circula în intervalul orelor 11:30 – 21:30, la fiecare 15 minute, cu itinerarul Circul Chișinău – Arena Chișinău – Circul Chișinău. Călătorii vor achita tariful standard de 6 lei.

Pentru vizitatorii care vor veni cu mașinile proprii, Arena Chișinău asigură 817 locuri de parcare.

Prețul biletului pentru un adult este de 200 de lei, iar pentru copiii cu vârsta de peste 10 ani – 150 de lei. Copiii mai mici de 10 ani au acces gratuit. Biletele pot fi achiziționate de aici

Partenerul general al evenimentului este Satul German, alături de care, organizatorii vor crea o atmosferă inedită pentru amatorii de automobile. Alți parteneri care susțin evenimentul sunt: Xiaomi, Raw Boost Energy, Bucovina, BT Leasing MD, TV8, Radio ZUM 1 și Auto Radio Moldova.

Două fetițe au fost înjunghiate de un bărbat într-o şcoală din Berlin
Articolul anterior
Vremea o ia razna din nou. Se face frig și va ploua
Articolul următor