image-297

”Operațiunea specială din Ucraina” a epuizat armata Kremlinului. Moscova taie din exporturile de armament către India
Datorită implicării Rusiei într-un război pe scară largă împotriva Ucrainei, aceasta se vede în prezent pusă în imposibilitatea de a-și onora angajamentele de a furniza armament Indiei.

CNN a relatat că un reprezentant al Forțelor Aeriene Indiene a informat o comisie parlamentară că o livrare importantă de armament din partea Moscovei nu va avea loc din cauza războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei.
Un purtător de cuvânt al Ambasadei Ruse din New Delhi a declarat: „Nu avem informații care să confirme afirmația”.
„Ne-au informat în scris că nu pot face livrarea”, se arată în raportul camerei inferioare a Parlamentului Indiei. Nu este specificat ce fel de livrare a fost.
Situatia relatiilor cu India poate oferi o buna indicatie a eforturilor considerabile depuse de Moscova pentru a-si respecta obligatiile fata de Teheran. Conform sursei citate, Rusia pare sa onoreze contractele de livrare doar catre tarile cu care are obligatii ca urmare a implicarii in conflictul din Ucraina, Iranul ajutând deja Kremlinul cu mii de drone kamikaze, scrie defenseromania.ro.
Conform Reuters, cea mai semnificativă livrare din ultima perioadă către India a fost sistemul de apărare antiaeriană S-400 Triumph, achiziționat de aceasta în 2018 pentru suma de 5,4 miliarde de dolari.
Până în prezent, au fost livrate trei astfel de sisteme de apărare antiaeriană, iar încă două se așteaptă să fie livrate în perioada următoare. În plus, Forțele Aeriene Indiene depind de piesele de schimb de proveniență rusă pentru avioanele Su-30MKI și MiG-29.
India continuă să depindă de aprovizionarea cu armament din partea Rusiei, în contextul tensiunilor existente de-a lungul graniței sale cu China, în zona Himalayei, scrie CNN.
Conform raportului SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) publicat în martie, Federația Rusă continuă să fie principalul furnizor de armament pentru India, chiar dacă importurile din industria de apărare au scăzut de la 62% la 45% în perioada 2017-2022.
În septembrie 2022, un oficial din cadrul Departamentului de Stat al SUA a declarat reporterilor că Washingtonul poartă discuții cu India în legătură cu dependența acesteia de armele rusești. El a subliniat faptul că Rusia nu mai este considerată un „furnizor de încredere de arme”, iar reprezentanții indieni încep să înțeleagă că colaborarea cu alte piețe ar putea aduce beneficii reale.
Bloomberg a raportat în decembrie 2022 că prim-ministrul indian, Narendra Modi, a decis să nu organizeze un summit anual cu dictatorul rus, Putin, în 2022, din cauza amenințărilor nucleare ale Rusiei împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, India nu a acuzat oficial Rusia de agresiune împotriva Ucrainei și a continuat să își crească achizițiile de petrol rusesc în ultimul an.

Chelneriță nemulțumită că a primit doar 70 de dolari șpagă: ”Urăsc astfel de clienți”
O ospătăriță de la un restaurant din Statele Unite s-a declarat „profund indignată” de șpaga de doar 70 de dolari lăsată de niște turiști europeni care consumaseră de 700 de dolari, scrie realitatea.net.

Chelnerița americană s-a plâns pe platforma socială că n-a primit bacșiș adecvat de la un grup de turiști europeni.
„Această masă tocmai a lăsat 70 de dolari la o factură de 700 de dolari, după ce a stat la răcoare ore întregi”, a spus utilizatoarea de Twitter @madison_tay.
Angajata nemulțumită a povestit că, ulterior, managerul restaurantului le-a explicat turiștilor că bacșișul obișnuit în SUA este de 20% din valoarea consumației.
„Ei au spus: OK. Și au plecat”, a relatat chelnerița.
Postarea ei, făcută pe 20 martie, a primit peste 28.600 de aprecieri și a fost citată pe Twitter de peste 11.000 de ori, stârnind adevărate dezbateri despre cutuma bacșișului în SUA, în comparație cu restul lumii.
Un bacșiș sub 20%, considerat unul slab
În Statele Unite se practică bacșișuri între 15 și 20% din nota de plată. Mulți lucrători din industria ospitalității consideră că un bacșiș sub 20 la sută este unul slab și poate fi interpretat ca un semn că ceva nu a fost în regulă cu serviciul lor.
Concret, în cazul chelneriței nemulțumite, la o notă de plată de 700 de dolari, bacșișul așteptat, de 20%, ar fi însemnat 140 de dolari în plus.
Pentru angajații din industria ospitalității din SUA, bacșișurile sunt șansa de a avea un salariu decent. Proprietarii de restaurante plătesc un salariu minim pe oră de doar 2,13 USD.
„Cum se poate aștepta cineva ca străinii să înțeleagă?”
Reacțiile la postarea femeii au arătat că mulți americani consideră că vizitatorii străini ar trebui să lase bacșiș în funcție de obiceiul locului pe care îl vizitează. Au fost și unii care și-au exprimat confuzia cu privire la transformarea în regulă a obiceiului a de a lăsa un bacșiș de cel puțin 20%.
„Aici este problema. Nici măcar americanii nu se pot pune de acord asupra regulilor de bacșiș. Cum se poate aștepta cineva ca străinii să înțeleagă?”, a spus un comentator.
Una dintre concluziile exprimate în cadrul dezbaterii a fost că problema este salariul minim scăzut cu care sunt plătiți lucrătorii din industria ospitalității, nu bacșișul, uneori prea mic, lăsat de clienți.
Președintele SUA, Joe Biden, a semnat anul trecut, un ordin executiv pentru a majora salariul minim federal pentru lucrătorii federali și contractori la 15 dolari pe oră. Pentru ca salariul minim să ajungă la acest nivel, la scară largă, legea ar trebui să treacă prin Congres, potrivit CNBC.
Angajații din restaurante au spus că majorarea salariilor lor ar duce la scăderea bacșișului și, în cele din urmă, la reducerea venitului lor net, a relatat la vremea respectivă Washington Post.
Deocamdată salariile personalului depind foarte mult de bacșișurile clienților. Așadar, dacă plănuiți o vizită în SUA, nu uitați că în restaurantele și pub-urile americane, bacșișul obișnuit este 20 la sută, scrie adevarul.ro.

Noua „prietenă” a lui Patron, cățelul care ajută la deminarea Ucrainei: „Prin îmbrățișări ne vindecăm sufletele și mințile”
Patron, câinele-genist devenit cunoscut după ce, de la începutul războiului, a ajutat la găsirea a sute de mine, are o nouă jucărie, o broscuță verde „a cărei îmbrățișare mă face să mă simt în siguranță ori de câte ori ajung acasă”, după cum se arată pe contul dedicat pe Instagram terrierulului din rasa Jack Russell de aproape trei ani.
:quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/03/patron.png)
„Astăzi a fost o zi grea. Și ce pot spune este că îmi doresc atât de mult ca fiecare dintre voi să aveți câte o broscuță care să vă aștepte acasă. Te va îmbrățișa, chiar dacă ești trist sau murdar, prea vesel ori, poate, furios. Îmbrățișarea te va face să te simți în siguranță, de parcă nu ar exista amenințări. Este ca o lume total paralelă. De fapt, această «broscuță» poate fi un om sau un animăluț de pluș. Ceea ce este sigur este că prin îmbrățișări ne vindecăm sufletele și mințile”, au notat cei care administrează contul de Instagram al lui Patron, conform Libertatea.
Pe 8 mai, anul trecut, terrierul a avut parte de onoruri militare. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a decorat „pentru curajul și devotamentul său”. Ulterior, la Festivalul de Film de la Cannes, câinele a fost distins cu premiul „Palm Dog”! Pe 25 iunie, lui Patron i-a fost conferit premiul Golden Paw (n.r. – Lăbuța de Aur) din partea Irish Kennel Club, o organizație fondată la Dublin acum un secol, dedicată sprijinirii raselor de câini și proprietarilor acestora.
Iar în august, Poșta ucraineană a emis o ediție de timbre cu Patron. În fine, în noiembrie, câinele-genist a fost declarat ambasador al Bunăvoinței, devenind primul animal căruia i s-a conferit acest titlu.
Cățelul, al cărui nume se traduce prin „Glonț”, a devenit cunoscut pentru modul în care i-a ajutat pe geniști să depisteze bombele în orașul Cernihiv, nordul țării. Patron este creditat cu descoperirea a peste 200 de explozibili și face parte dintr-o echipă de pirotehniști care lucrează pentru Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență.