Rușii au început marea ofensivă rusă în Ucraina. Au adus pe front 1.800 de tancuri, mii de blindate şi piese de artilerie, 400 de avioane de luptă

Război în Urcraina, ziua 351. Forțele ruse au recâştigat inițiativa în Ucraina și au început deja o ofensivă majoră în regiunea Lugansk, evaluează Institutul pentru Studiul Războiului – un think tank cu sediul în SUA – care oferă zilnic analize şi actualizări despre războiul din Ucraina. 

Marea ofensivă rusă a început deja în Ucraina. Ruşii au adus pe front 1.800 de tancuri, mii de blindate şi piese de artilerie, 400 de avioane de luptă

Ritmul operațiunilor rusești de-a lungul liniei Svatove-Kreminna din vestul regiunii Lugansk a crescut considerabil în ultima săptămână. Numeroase surse rusești relatează că trupe ale armatei convenționale atacă liniile defensive ucrainene și fac progrese minore de-a lungul graniței dintre regiunile Harkov şi Lugansk, în special la nord-vest de Svatove, lângă Kupiansk și la vest de Kreminna, relatează analiştii ISW. 

Comandamentul militar rus a început să folosească elemente ale mai multor divizii din armata convențională în operațiuni ofensive decisive de-a lungul liniei Svatove-Kreminna. Potrivit ISW, pe această linie sunt angajate forţe ale Diviziei 144, ale Diviziei 3 de Puşti Motorizate, un regiment al Diviziei 90 de Tancuri, ajutate de elemente ale Diviziei 76 Aeropurtate și elemente nespecificate ale Districtului Militar de Sud.

Acestea desfășoară operațiuni ofensive de-a lungul întregii linii Svatove-Kreminna și se pare că avansează împotriva apărării ucrainene. Implicarea unor elemente semnificative din cel puțin trei divizii majore rusești la operațiunile ofensive din acest sector indică faptul că ofensiva rusă a început, chiar dacă forțele ucrainene au împiedicat până acum forțele ruse să avanseze semnificativ, sunt de părere experţii occidentali de la ISW. 

ISW: Ofensiva rusă a început, dar încă nu și-a atins ritmul maxim. Apărarea Kievului nu a fost spartă încă

Cel mai probabil ofensiva rusă încă nu și-a atins ritmul maxim, estimează ISW. Comandamentul rus nu a angajat încă în luptă elemente ale Diviziei a 2-a de Puști Motorizate, care au fost desfășurate în regiunea Lugansk în ianuarie, după ce au fost trimise întâi în Belarus. 

În plus comandamentul miliției din Republica Populară Donețk  și-a asumat controlul asupra unui batalion rusesc de artilerie rusesc, cel mai probabil pentru a întări forțele din Doneţk înainte de ofensiva rusă iminentă. Se continuă astfel eforturile de integrare a formațiunilor militare din Donețk şi Lugansk în Forțele Armate Ruse, dar acest proces se va confrunta cu dificultăți semnificative, susţin cei de la ISW. În acest context, la Moscova, oficialii ruși continuă să propună măsuri pentru a pregăti industria militară de un război prelungit în Ucraina, se mai arată în analiza ISW.

În ultimele 24 de ore forțele ruse au efectuat atacuri şi au obţinut progrese tactice în jurul oraşului Bahmut, au continuat acțiunile ofensive la nord-vest de Svatove și au intensificat operațiunile ofensive în apropiere de Kreminna. Au continua atacurile şi zona orașului Avdiivka, și în vestul regiunii Donețk. În plus, se pare că forțele ruse și ucrainene continuă înfruntări la scară mică și activitățile de recunoaștere în delta Niprului și peninsula Kinburn. 

Rusia a adus pe front 1.800 de tancuri, mii de blindate şi piese de artilerie, 400 de avioane de luptă 

Potrivit Foreign Policy și Observator, care citează un înalt oficial al armatei americane, Moscova a concentrat sute de mii de soldaţi în estul țării, unde foloseşte tactici precum forța brută și valuri umane în încercarea de a distruge apărarea Forțelor Armate ale Ucrainei. Mulţi analişti militari cred că mult-anunţata ofensivă rusă este deja în curs de desfăşurare şi este aşteptată o accelerare a sa pe măsură ce se apropie împlinirea primului an de război, scrie sursa citată. 

Oficialii ucraineni estimează că în Ucraina sunt acum 300.000 de soldaţi ruşi. Analiștii militari cred că numărul este de fapt mai mic, dar semnificativ mai mare decât forța folosită de Vladimir Putin pentru a invada țara în februarie anul trecut. „Ne așteptăm în următoarele 10 zile la o nouă invazie uriașă”, a declarat un oficial militar ucrainean, sub protecţia anonimatului.

Potrivit Foreign Policy, ofensiva s-ar putea accelera de săptămâna viitoare. Armata ucraineană estimează că Rusia are deja 1.800 de tancuri, 3.950 de vehicule blindate, 2.700 de sisteme de artilerie, 810 de lansatoare multiple de rachete cum ar fi Grad și Smerch, 400 de avioane de luptă și 300 de elicoptere pregătite pentru noul val de atacuri, potrivit oficialului citat. Pentagonul susţine însă că trupele ruse care au fost deja transportate pe câmpul de luptă sunt „prost echipate, prost antrenate şi trimise pe fugă”, potrivit unui înalt oficial al armatei americane.

UK: Ruşii ar fi început operațiuni ofensive majore în Ucraina de la începutul lunii ianuarie, dar avansează greu 

Într-un raport al serviciilor de informaţii britanice de pe 7 februarie, despre războiul din Ucraina, Ministerul Apărării de la Londra susţine că este foarte probabil ca Rusia să fi reînceput de fapt operațiunile ofensive majore în Ucraina încă de la începutul lunii ianuarie 2023.

Britanicii cred că scopul operațiunii este de a captura părțile din regiunea Donețk, rămase sub controlul ucrainean. Forțele ruse au reușit să avanseze însă cu doar câteva sute de metri pe săptămână, susţin britanicii. Asta pentru că Rusia nu are în prezent nici munițiile, și nici unitățile de manevră necesare pentru ofensive de succes.

Comandanților armatei ruse li se cere progrese semnificative, dar rămâne puțin probabil ca Rusia să adune forțele necesare pentru a afecta în mod substanțial rezultatul războiului în următoarele săptămâni, evaluează britanicii.

Ucraina: ”Dacă ruşii cuceresc Bahmut, vor dori să meargă mai departe”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat într-un interviu acordat miercuri jurnalului francez Le Figaro că, dacă ruşii cuceresc Bahmut ar abţine un „avantaj” şi ar dori să „meargă mai departe”, notează AFP.

„Din punct de vedere strategic, Bahmut nu are prea mare importanţă pentru că ruşii au distrus complet oraşul cu artileria lor. Dar dacă ei cuceresc Bahmut, vor dori să meargă mai departe. Asta le va oferi un avantaj”, a spus el, adăugând: „întrebarea este ce se întâmplă după Bahmut?”.

„Trebuie să rezistăm pentru a primi arme”, a declarat Zelenski. Bahmut, un oraş cu aproximativ 70.000 de locuitori înainte de invazia rusă, este unul din punctele fierbinţi de pe frontul de est, iar beligeranţii duc acolo o luptă devastatoare şi mortală încă din vară. A fost distrus aproape în întregime şi cele câteva mii de locuitori care au rămas supravieţuiesc ascunşi în pivniţe.

Bătălia de la Bahmut a căpătat o dimensiune simbolică, în special pentru că acolo luptă mercenari din grupul militar privat Wagner, iar şeful lor, Evgheni Prigojin, ar dori să ofere o victorie Rusiei care a fost nevoită să se retragă în toamnă după o contraofensivă ucraineană în est.

În ultimele săptămâni, trupele ruse au câştigat teren, metru cu metru, iar la sfârşitul lui ianuarie au pus mâna pe Soledar, un oraş de lângă Bahmut, aflat şi el în mijlocul luptelor de luni de zile. Cucerirea oraşului Bahmut ar deschide drumul şi spre Kramatorsk, o localitate industrială importantă din regiunea Doneţk, reaminteşte AFP. 

Zelenski primeşte la Paris sprijin din partea aliaţilor, cere armament greu şi avioane

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a asigurat miercuri seară, la Paris, pe Volodimir Zelenski, de „hotărârea” sa de a „însoţi” Ucraina „spre victorie” şi de disponibilitatea sa de a continua livrările de arme franceze către Ucraina, la aproape un an după debutul invaziei ruse, scrie AFP.

„Suntem alături de Ucraina. Cu fermitate. Şi cu hotărârea de a o însoţi spre victorie şi restabilirea drepturilor sale legitime”, a spus el. „Vom continua efortul” în ceea ce priveşte livrările de mijloace de apărare, a adăugat şeful statului francez.

Volodimir Zelenski a cerut armament greu şi avioane „cât mai curând posibil”. „Cu cât Ucraina primeşte mai devreme arme grele cu rază lungă de acţiune, cu cât piloţii noştri primesc mai repede avioane, cu atât mai devreme se va încheia această agresiune rusă şi ne vom putea întoarce la pace în Europa”, a declarat Zelenski la Palatul Elysée.

La rândul său, cancelarul german Olaf Scholz i-a dat asigurări preşedintelui ucrainean că aliaţii îi vor sprijini ţara, inclusiv militar, „atât timp cât este necesar” pentru a respinge invazia rusă.

„Suntem angajaţi alături de Ucraina (…) şi, de asemenea, am sprijinit Ucraina prin ajutor financiar, ajutor umanitar şi armament, artilerie grea, apărare antiaeriană şi, mai recent, livrarea de tancuri de luptă şi vom continua să facem acest lucru atât timp cât este necesar”, a afirmat cancelarul german într-o conferinţă de presă la Paris alături de preşedinţii francez şi ucrainean.

Volodimir Zelenski a fost miercuri la Londra, unde a obţinut din partea Marii Britanii promisiunea pregătirii piloţilor militari ucraineni pentru folosirea unor avioane de luptă occidentale. De la Paris, el va pleca la summitul celor 27 de şefi de stat şi de guvern ai statelor UE care va avea loc joi la Bruxelles. 

Tancurile britanice, operaţionale în Ucraina din martie

Tancurile britanice Challenger promise de Londra Kievului vor fi operaţionale „luna viitoare” în Ucraina, a declarat miercuri premierul britanic Rishi Sunak. „Echipele ucrainene care au sosit săptămâna trecută (pentru a se antrena în Regatul Unit, n.red.) vor folosi tancuri Challenger 2 pentru a apăra suveranitatea teritorială a Ucrainei luna viitoare”, a declarat Sunak alături de preşedintele ucrainean Zelenski, în sud-vestul Angliei, confirmând calendarul dat în ianuarie de guvern care menţiona că livrările vor avea loc la sfârşitul lunii martie.

Ucraina insistă să primească tancuri grele occidentale pentru a putea străpunge liniile ruseşti, fiindu-i insuficiente tancurile de concepţie sovietică de care mai dispune după aproape un an de război, deşi în acest timp a mai primit, în special din Polonia, circa 300 de tancuri T-72, de asemenea un model sovietic aflat în dotarea armatei ucrainene, şi în plus a capturat în luptă sute de tancuri folosite de armata rusă.

Un preot din Cernăuți, reținut și scos cu forța din biserică, chiar în timpul unei slujbe

Un preot din regiunea Cernăuți a fost reținut și scos cu forța din biserică de poliția ucraineană chiar în timpul unei slujbe. Biserica Înălțarea Domnului, unde a avut loc incidentul, ar fi refuzat să iasă din subordinea Patriarhiei de la Moscova. Acţiunea autorităţilor ucrainene are loc după ce președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat la sfârşitul anului trecut un decret prin care a interzis grupurile religioase afiliate Rusiei și impunerea sancțiunilor pentru o serie de episcopi pro-ruşi, scrie publika.md.

Biserica Ortodoxă Ucraineană a anunţat în 2022 că a rupt legăturile cu Rusia și cu Patriarhia Moscovei, însă toamna trecută, în urma mai multor percheziţii, Serviciului de Securitate al Ucrainei a declarat că au fost identificate documente, care confirmă că unii membri ai structurii bisericești din Cernăuţi au cetățenie rusă.

De asemenea, SBU susţine că a găsit în biserici propagandă rusă și literatura xenofobă, precum şi documente cu mesaje ideologice pro-ruse. De atunci, autorităţile ucrainene au impus sancțiuni episcopilor și susținătorilor săi financiari și au deschis dosare penale împotriva a zeci de clerici.

Mai mulți bani pentru profesorii tineri! Aceștia vor primi indemnizații anuale timp de cinci ani

Mai mulți bani pentru tinerii profesori. Ministerul Educației vrea ca dascălii începători să ridice indemnizații de la stat cinci ani și nu trei cum se întâmplă acum. Asta înseamnă că în cinci ani cadrele didactice vor ridica suplimentar, pe lângă salariu, 200 de mii de lei, în loc de 120 de mii care sunt alocate acum în primii trei ani de activitate, scrie tv8.md.

Precizăm că acum tinerii profesori beneficiază anual de o indemnizație de 40 de mii de lei. Autoritățile au decis să rămână la aceeași alocație, dar să lungească perioada cu doi ani.

Dascălii care aleg să se angajeze în școlile din spațiul rural beneficiază suplimentar de compensații pentru chirie și servicii comunale, oferite de autoritățile locale. 

Cei care decid să se concedieze, mai devreme de termenul de trei ani sunt obligați să restituie banii oferiți ca și indemnizație.

Georgina Rodriguez, partenera lui Cristiano Ronaldo, a avut curajul să spună ceea ce fotbalistul a preferat să nu zică niciodată

Georgina Rodriguez (29 de ani), partenera lui Cristiano Ronaldo (38 de ani), a făcut o dezvăluire despre cvintuplul câștigător al Balonului de Aur, care a scris istorie în fotbal, scrie digisport.ro.

Georgina Rodriguez: „Opțiunea Atletico Madrid nu a existat pentru Cristiano!”

Modelul argentinian a dezvăluit că Atletico Madrid nu a fost niciodată o opțiune pentru CR7. 

Diego Simeone a fost unul dintre antrenorii care au insistat pentru aducerea lui Cristiano Ronaldo, după ce starul portughez și-a încheiat conturile cu Manchester United.

La un moment dat, presa din Spania chiar a scris că fotbalistul este aproape de un transfer pe Wanda Metropolitano, însă, în cele din urmă, acesta a preferat să meargă în Arabia Saudită, la Al-Nassr.

Deși Cristiano Ronaldo a preferat să nu dea detalii despre negocierile purtate cu echipele care l-au ofertat, Georgina Rodriguez a dezvăluit că partenerul ei nu a luat nicio secundă în considerare propunerea venită de la Atletico Madrid.

„Opțiunea Atletico Madrid nu a fost niciodată în mintea lui Cristiano!”, a spus Georgina Rodriguez, la emisiunea El Hormiguero.

După ce au apărut informații conform cărora Cristiano Ronaldo este aproape de un transfer la Atletico Madrid, fanii formației rojiblanco au afișat un banner prin care i-au transmis starului că nu este binevenit pe Wanda Metropolitano, din cauza trecutului său la rivala Real Madrid.

Atunci, CR7 a răspuns pe Instagram cu o poză cu acel banner și câteva emoji-uri zâmbitoare.

  • În cei 9 ani petrecuți la Real Madrid, Cristiano Ronaldo a câștigat 16 trofee majore, a marcat nu mai puțin de 451 de goluri și a oferit 131 de pase decisive în cele 438 de meciuri disputate pentru „Galactici”, pentru care a bifat 37.831 de minute

CR197! Ce a transmis Cristiano Ronaldo după ce a bifat un nou record absolut în fotbal, la 38 de ani

Cristiano Ronaldo (38 de ani) a fost titular pentru Portugalia în victoria cu Liechtenstein, scor 4-0, din cadrul Grupei J a preliminariilor EURO 2024

La meciul în care a stabilit un nou record absolut în fotbal, de prezențe la nivel de selecționate (197), superstarul celor de la Al-Nassr a reușit să înscrie și o lovitură liberă.

Evident, la finalul meciului, CR7 a ținut să împărtășească bucuria sa și cu cei 565 de milioane de urmăritori de pe Instagram. 

„E un sentiment atât de bun să joc din nou pentru naționala noastră și să marchez pe un stadion special pentru mine.

Sunt mândru că am devenit cel mai selectat jucător vreodată”, a transmis Ronaldo. 

FOTO! Prima parcare multietajată automatizată, deschisă în Chișinău. Cum arată
Articolul anterior
Dan Balan se afla pe lista ”potenţialilor agenţi străini” din Rusia
Articolul următor