Rușii au inclus moldovenii în lista popoarelor Rusiei și ne-au numit „ruși italieni”

Pe pagina de Facebook a „Russkii Dom”, care aparține Asociației Rossotrudnicestvo, a fost publicat un mesaj despre moldoveni, drept „unul dintre popoarele Federației Ruse”. În text se vorbește despre trăsăturile distinctive ale moldovenilor – cultură, tradiții și bucătărie. Postarea a adunat peste 100 de comentarii în doar câteva ore de la publicare, atât în română, cât și în rusă.

Moldova. Difficult Balances. - News & views from emerging countries

„Plăcinte, învârtită, mămăligă… Dacă auziți pentru prima oară aceste cuvinte, atunci la sigur nu cunoașteți bucătăria națională a moldovenilor. Însă aceasta ocupă un loc aparte în cultura acestui popor. „Aluatul pentru plăcinte trebuie să fie atât de subțire, încât prin el să poți citi un ziar”, învață moldovencele tânăra generație. Pe timpul URSS, acest popor era considerat drept „italieni ruși” datorită limbii frumoase, sonore și a marii iubiri pentru vin. Relația lor cu muzica poate fi considerată fanatism. Păstrându-și tradițiile, folosesc instrumente fără seamăn în lume. Unul dintre acestea este naiul, care poate conține 8 sau mai multe tuburi. Un alt element distinctiv al moldovenilor este tradiția botezului. Dacă în Rusia copilul are un singur naș și o singură nașă, la moldoveni pot fi și patru, și cinci. Datorită acestui fapt, sărbătorile de familie, de regulă, se desfășoară cu un număr mare de oaspeți și cu mese îmbelșugate”, se arată în text, conform www.timpul.md.

Postarea a adunat peste 100 de comentarii în doar câteva ore. Cea mai mare parte dintre internauți a scris mesaje critice în română, dar și în rusă, unele agresive.

„Vreau să vă corectez – popoarele României sunt moldovenii”, „Ați mai vrea voi. Sunt o mulțime de popoare asuprite în Federația Rusă, poate, poate se vor trezi între timp”, „Cineva își pierde mințile”, „Citiți istoria! Documentați-vă din cărți, arhive. Nu inventați istoria voastră!”, sunt câteva dintre comentariile internauților.

Rușii au atacat Odesa și Nikolaev cu rachete Iskander, în această dimineață

Forțele armate ruse au efectuat lovituri cu rachete în regiunea Odesa și Nikolaev. Invadatorii au tras asupra unei infrastructuri industriale din regiunea Odesa și a unui bloc de apartamente din Nikolaev, informează presa ucraineană.

Ракетный удар по Николаеву

În dimineața zilei de 1 octombrie, trupele ruse au lansat două rachete Iskander în regiunea Odesa. A fost distrusă o instalație de infrastructură industrială. Stația electrică și mai multe clădiri din jur au fost avariate. În plus, într-unul dintre garaje a izbucnit un incendiu, dar a fost stins rapid. Nimeni nu a fost rănit în atac.

Atacul cu rachetă asupra regiunii Nikolaev.

Primarul orașului Nikolaev, Alexander Senkevich, a spus că noaptea trupele ruse au atacat orașul cu rachete S-300. Drept urmare, obuzul a lovit un bloc de locuințe, apartamentele de la etajele 4 și 5 au fost distruse. Au fost avariate și mașinile parcate în curte, iar geamurile din casele din jur au fost explodate.

Potrivit primarului, nu s-au înregistrat victime, unii locatari au suferit răni ușoare.

Pe șantier lucrează utilitățile publice, curăță zona de sticlă și moloz și, de asemenea, eliberează drumul.

Обстрел Николаева
Обстрел Николаева
Обстрел Николаева

Rusia, principala sursă de transferuri bănești în Moldova în semestrul II al acestui an

După ce în ultimii ani s-a atestat o scădere continuă a volumului de transferuri de mijloace bănești din Rusia în Republica Moldova, în trimestrul II al acestui an situația s-a inversat.

Semn rău? Lumea caută adăpost în banii americanilor. Preferă bancnotele de  100 de dolari

Astfel, datele Băncii Naționale a Moldovei arată că, în trimestrul I al acestui an, persoanele fizice din Republica Moldova au primit prin intermediul băncilor licențiate transferuri de mijloace bănești din Rusia de doar 27 milioane de dolari, fiind depășită de cinci state (Israel, Italia, Germania, Franța și SUA), transmite mold-street.com.

În trimestrul II din 2022, însă, volumul transferurilor de mijloace bănești din Rusia a crescut brusc de aproape patru ori, față de primele trei luni ale acestui an, ajungând la 107,2 milioane de dolari. Comparativ cu aceeași perioadă din 2021, creșterea este de două ori și ceva.

BNM nu oferă o explicație acestui fenomen, dar el ar putea avea legătură directă cu războiul din Ucraina.

200 de apeluri pe zi. Tot mai mulți soldați ruși sună la Forțele Armate ale Ucrainei pentru a afla cum să se predea

După anunțul mobilizării în Federația Rusă, numărul apelurilor la Forțele Armate ale Ucrainei este în continuă creștere, transmite presa ucraineană. Soldații ruși care se predau vor primi trei mese pe zi, îngrijiri medicale și contact cu familiile lor.

Russian troops in Belarus 'direct threat' to Lithuania – minister - LRT

Vitaly Matviyenko, coordonatorul proiectului ,,Vreau să trăiesc”, a declarat într-un briefing că din 18 septembrie au primit peste 2.000 de apeluri de la ruși pe tema predării.

,,Din 18 septembrie, proiectul „Vreau să trăiesc” a procesat peste 2.000 de apeluri din partea membrilor armatei ruse, care nu vor să urmeze ordinele criminale ale lui Putin și să lupte împotriva Ucrainei. Au învățat cum să se predea. Desigur, odată cu mobilizarea din Federația Rusă, numărul de apeluri este doar în creștere”, a spus Matvienko.

După cum spune funcționarul, algoritmul de predare a fost deja elaborat în detaliu – există un canal de telegramă și numere de linie fierbinte ce pot fi contactate.

În timpul dialogului, partea ucraineană explică cum și în ce circumstanțe este posibil să se predea.

Se subliniază că Ucraina garantează tuturor prizonierilor de război respectarea Convențiilor de la Geneva: trei mese pe zi, îngrijiri medicale și posibilitatea de a contacta rudele.

Inflația a atins cote record în Republica Moldova. Lista produselor sociale ar putea fi extinsă
Articolul anterior
Ucraina a recucerit orașul Kupiansk. Sute de mașini cu ruși, inclusiv primarul numit, se îndreaptă în grabă spre Rusia
Articolul următor