Rușii au lovit cu o rachetă Iskander capul de pod de peste Nipru

O înregistrare video distribuită pe canalele de Telegram rusești arată că forțele armate ale Moscovei au apelat la ceea ce pare o fi o lovitură cu sistemul cu capacitate duală „Iskander” pentru a distruge un cap de pod creat de trupele ucrainene peste Nipru, în regiunea Herson și imediata apropiere a podului Antonovskiy.

Rușii au lovit cu o rachetă Iskander capul de pod de peste Nipru

Informațiile care circulă pe canalele de Telegram rusești afirmă că trupele ucrainene ce au creat capul de pod de lângă podul Antonovskiy au fost lovite cu un „Iskander”, un sistem mobil ce poate lansa rachete balistice cu rază scurtă și are capacitate duală, adică poate folosi atât focoase convenționale, cât și nucleare, transmite Hotnews.

În cazul de față este însă în mod evident vorba de o explozie convențională.

Dacă informația se confirmă, lovitura arată atât că forțele rusești au fost profund îngrijorate de capul de pod, cât și faptul că ele nu au reușit să îi alunge pe ucraineni de cealaltă parte a Niprului, după cum notează și analistul OSINT Oliver Alexander într-o postare separată făcută pe pagina sa de Twitter.

O astfel de lovitură este extrem de neobișnuită, rachetele balistice cu rază scurtă fiind de regulă folosite pentru a ataca ținte importante de infrastructură militară. Doctrina militară convențională dictează ca ele să fie folosite împotriva unor concentrări de trupe în cazul în care sunt armate cu focoase nucleare, pentru a produce pagube maxime pe câmpul de luptă.

Informații despre faptul că ucrainenii ar fi creat un cap de pod peste Nipru în imediata apropiere a podului Antonovskiy au apărut mai devreme în cursul acestei săptămâni, în contextul în care explozia ce a avariat puternic barajul de la Nova Kakhovka a dus la „măturarea” liniilor defensive rusești de aici.

De altfel, podul Antonovksiy este clar vizibil imediat lângă locul în care are loc explozia surprinsă de noua înregistrare video, în imagini putând fi văzut inclusiv segmentul lipsă din mijlocul său. Amintim că forțele rusești l-au aruncat în aer pe 11 noiembrie, după ce și-au finalizat retragerea pe malul de est al Niprului în regiunea Herson.

Reacția Ministerului Educației despre cazul suspect de hărțuire sexuală de la Școala sportivă specializată de tenis din Capitală
Articolul anterior
Pasagera din accidentul produs la Cimișlia a murit la spital
Articolul următor