Rușii construiesc o uriașă bază militară în Mariupol. „De la Armata Rusă pentru oamenii din Mariupol” este semnat ,,cadoul” cu care încearcă să se laude

Rusia își consolidează prezența militară în orașul-port capturat după luni de asediu. Imaginile din satelit arată că forțele ruse construiesc o uriașă bază militară în Mariupol. Tot imaginile din satelit, realizate de compania Maxar și preluate de BBC, arată și că teatrul dramatic, distrus de bombardamente, a fost înconjurat de pancarte de protecție.

„De la armata rusă pentru oamenii din Mariupol.” Imagini din satelit arată noile acțiuni ale forțelor ruse

O construcție în formă de U a fost ridicată în centrul orașului. Pe acoperiș, e inscripționată steaua armatei ruse, în culorile roșu, alb și albastru, alături de un mesaj: „De la armata rusă pentru oamenii din Mariupol”. BBC scrie că aceasta este noua bază militară construită de forțele ruse.

Acțiunile armatei ruse apar pe fondul unor informații conform cărora Rusia își consolidează pozițiile defensive în Mariupol, în timp ce armata ucraineană continuă contraofensivele din sud și est, subliniază jurnaliștii televiziunii britanici.

Alte imagini surprinse din satelit arată că cimitirul principal al orașului a fost extins. Potrivit unei analize făcute de BBC în urmă cu o lună, aproape 1.500 de morminge noi au fost săpate în cimitir.

Imaginile publicate de compania Maxar arată cimitirul pe 29 martie (stânga) și pe 30 noiembrie (dreapta).

O altă imagine realizată din satelit, pe 30 noiembrie, arată că teatrul dramatic din orașul-port la Marea Azov, care a fost bombardat în luna martie, a fost înconjurat de panouri uriașe, pentru ca clădirea distrusă să nu mai poată fi văzută de trecători.

Totodată, fotografiile realizate de Maxar sugerează că forțele ruse demolează clădirile rezidențiale distruse de bombardamente, ce nu mai pot fi reparate.

Mii de civili uciși în lunile de asediu

Mariupol, oraș-port la Marea Azov aflat în regiunea Donețk, a fost cucerit de forțele ruse la finalul lunii mai, după aproape trei luni de asediu și după ce ultimii luptători de la oţelăria Azovstal s-au predat.

În timpul asediului, civilii au rămas fără apă, curent și hrană. „Ca să supraviețuiască, oamenii scurgeau apa din calorifere”, spunea viceprimarul ucrainean al orașului, în luna martie.

„Nu mai există urmă de civilizație în Mariupol. Nu e nimic. Am supraviețuit, dar au mai rămas sute de mii de oameni care mor”, spunea și o mamă a doi copii, care a reușit să fugă din oraș, tot în luna martie, când au început bombardamentele.

Ucraina a estimat, în luna noiembrie, că aproximativ 25.000 de civili au fost uciși de forțele ruse, în timpul asediului. ONU a confirmat decesul a 1.348 de civili, dar a spus că numărul real al morților este „probabil cu mii mai mare”.

Oficialii ucraineni estimează că până la 90% din infrastructura Mariupol a fost distrusă de atacuri.

sursa

Un copac a căzut peste mașina unei familii. Copilul a murit, părinții la spital

Accidentul a avut loc sâmbătă, 4 februarie, la intrarea în Reșița, România, după ce un copac a căzut peste autoturismul în care copilul se afla împreună cu familia, informează Opinia Timişoarei.

Un copac a căzut peste mașina unei familii. Copilul a murit, părinții la spital

Maşina care se afla în mers a fost distrusă de copacul rupt de vântul puternic, potrivit sursei citate. Băiatul rănit, în vârstă de 14 ani, a fost transportat de urgenţă la spital. Ulterior, acesta a decedat.

„În această după-amiază, la ora 16:20, polițiști de la Poliția Municipiului Reșița au fost sesizați despre faptul că în zona Minda un copac a căzut peste un autoturism.

Din primele cercetări, polițiștii au stabilit că în timp ce un bărbat de 43 de ani conducea un autoturism, pe DJ 582, din direcția Cuptoare către Reșița, peste autoturismul condus de acesta a căzut un copac.

În urma accidentului a rezultat rănirea gravă a unui minor de 14 ani, care a fost transportat de urgență la spital. La orele 18:10 a fost declarat decesul baiatului.

În acest moment polițiștii efectuează cercetarea la fața locului în vederea stabilirii cu exactitate a împrejurărilor în care s-a produs tragicul eveniment”, au transmis autorităţile.

Un avion de luptă al SUA a doborât balonul spion chinezesc, deasupra Oceanului Atlantic

Statele Unite au doborât, sâmbătă, balonul chinezesc care a intrat în spaţiul aerian al țării. Dispozitivul a căzut în apropierea coastei Carolinei de Sud, potrivit Fox News.

Balon

Balonul chinezesc, despre care Pentagonul susţine că este un balon „spion”, a fost doborât de un avion de luptă al armatei americane, deasupra Oceanului Atlantic.

Anterior, preşedintele american Joe Biden a declarat că Statele Unite se vor „ocupa” de balonul chinez, fără a da mai multe detalii.

„Ne vom ocupa de aceasta”, a spus Biden, căruia i s-a cerut să reacţioneze la acest caz, care a provocat o răceală în relaţiile dintre Washington şi Beijing precum şi amânarea unei vizite a şefului diplomaţiei americane Antony Blinken în China.

Iar traficul aerian a fost suspendat pe trei aeroporturi din sud-estul Statelor Unite ca măsură de „securitate naţională”, a anunţat sâmbătă Autoritatea americană de reglementare a aviaţiei civile (FAA).

„FAA a suspendat plecările şi sosirile pe Aeroportul Wilmington (Carolina de Nord), Aeroportul Internaţional Myrtle Beach şi Aeroportul Internaţional Charleston (Carolina de Sud) în cadrul unei măsuri de securitate naţională luate de Departamentul american al Apărării”, a indicat FAA într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Înițial, americanii au decis să nu doboare balonul din cauza riscurilor pe care le prezintă posibilele resturi pentru oamenii de la sol, așteptând ca dispozitivul să ajungă deasupra Oceanului.

Beijingul a recunoscut că este într-adevăr un dispozitiv venit din China, dar a dat asigurări că este o „aeronavă civilă, folosită în scopuri de cercetare, în principal meteorologice”.

Aparatul ar fi „deviat de la traiectoria sa”, a adăugat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, exprimând „regretele” ţării sale pentru această încălcare „involuntară” a spaţiului aerian american.

Balonul a zburat în special peste statul Montana (vest), unde se află silozuri cu rachete nucleare, înainte de a se deplasa spre est.

sursa

Operațiune mixtă a medicilor și salvatorilor. O femeie a fost transportată de urgență din Polonia în Republica Moldova

O femeie, cetățeană a Republicii Moldova, a fost transportată de urgență din Polonia în R.Moldova cu echipajul SMURD. Femeia, în vârstă de 54 de ani, suferise în urma unui accident rutier și avea nevoie de îngrijiri medicale. Operațiunea transfrontalieră a fost efectuată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență în comun cu lucrătorii medicali ai Institutului de Medicină Urgentă.

Femeia a fost stabilizată inițial de medicii din Polonia și spitalizată în orașul Ostrow Mazowecka.

Ulterior, în urma comunicării între autoritățile medicale din R.Moldova și Polonia s-a luat decizia ca femeia să fie adusă la Institutul de Medicină Urgentă  pentru ulterioare îngrijiri medicale.

Astfel, echipajul mixt de medici și paramedici a transportat în siguranță pacienta la Chișinău prin intermediul unei ambulanțe SMURD de terapie intensivă mobilă.

Pe parcursul drumului, femeia nu a suportat complicații fiind permanent monitorizată. 

Potrivit IGSU aceasta este a doua misiune terestră transfrontalieră SMURD realizată pentru cetățenii din țara noastră.

Un blogger cecen, cunoscut pentru criticile aduse lui Ramzan Kadîrov, a dispărut fără urmă în Suedia
Articolul anterior
Fostul spion american Edward Snowden a primit pașaport rusesc după ce a depus jurământul de credinţă
Articolul următor