Rușii le dau ucrainenilor ruble, pentru ,,a uita de tancuri”

Autoritățile ruse au început ofere ucrainenilor din teritoriile ocupate câte 10.000 de ruble. Unul dintre punctele mobile unde sunt transmiși banii a fost deja deschis, însă Moscova nu anunță în care regiune funcționează acesta.

Funcționarii ruși recepționează cereri în acest sens. Conform TASS, oamenii sunt informați prin intermediul mass-media despre indemnizațiile respective, iar locurile unde se fac plățile sunt păzite de Garda de Stat din Rusia.

„A fost deschis primul punct mobil, unde angajații Serviciului de Urgență recepționează documente de la cetățeni și efectuează plăți. Primele cereri au fost depuse. Oamenii sunt informați prin mass-media, iar apoi transmit rudelor și vecinilor”, anunță Serviciul rus pentru Situații Excepționale, conform realitatea.md.

Indemnizațiile oferite ucrainenilor sunt unice. Deocamdată autoritățile ruse nu au precizat câte persoane au ridicat banii și nici suma totală oferită locuitorilor din țara vecină.

Zeama, tocana și plăcintele moldovenești, au ajuns preferatele unui britanic. Ce spune acesta despre bucătăria noastră

William Edgerton, traducător și blogger începător, a venit în Moldova pentru a călători, a se bucura de peisajele moldovenești, a face cunoștințe interesante și a gusta din bucătăria națională, scrie noi.md.

Pe turistul britanic îl recunosc tinerii din capitală pe stradă, datorită videoclipurilor sale despre Moldova. Aici, William a decis să guste și el bucătăria moldovenească în fața camerei de filmat. Bloggerul a împărtășit cu Noi.md impresiile sale despre mîncarea locală și cum se deosebește aceasta de bucătăria engleză:

„Bucătăria moldovenească mi s-a părut mai folositoare, mai sănătoasă. Pentru mine a fost ceva nou, există un farmec în ea. Mi-au plăcut plăcintele, dar cel mai mult m-a impresionat tocana. Este foarte gustoasă.

Bucătăria engleză nu este bogată în supe. Mi-a plăcut foarte mult zeama. Mi-o imaginam ca pe o supă de legume obișnuită, dar are un gust complet diferit. Cînd o mîncam, mă uitam la fiecare ingredient”.

Britanicul a fost surprins și de modul tradițional în care au fost servite mîncărurile. În Moldova, se obișnuiește să se servească mamaliga alături de tocana și brînza de oaie, tăind produsul cu ață pentru a-i păstra forma și aspectul apetisant.

„Din păcate, nu am știut cum să mănînc unele feluri de mîncare, cum ar fi mămăliga, pentru că în Anglia sînt obișnuit să folosesc mereu furculița și cuțitul, așa că am și fost certat puțin în comentarii. M-am aflat în aceeași situație și cu bucătăria georgiană.

Dispozitive medicale și medicamente pentru pacienții Institutului Oncologic. De unde vine donația

Institutul Oncologic a primit un nou lot de echipamente medicale și medicamente pentru pacienții cu maladii oncologice, copii și adulți, din partea Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM).

Evenimentul de donație a avut loc vineri, 5 mai, cu participarea secretarului de stat al Ministerului Sănățății, Ion Prisăcaru, șefului Misiunii OIM în Republica Moldova, Lars Johan Lönnback, șefului adjunct al Misiunii Ambasadei SUA la Chișinău, Laura Hruby, și a lucrătorilor medicali. 

Instituția medicală a primit monitoare de transmisie neuromusculară, aparate de ultrasonografie, pompe pentru administrarea substanțelor chimioterapice, aparate de încălzire pentru pacienți, camere implantabile pentru chimioterapie cu accesorii, alte consumabile medicale, dar și medicamente necesare pentru tratamentul persoanelor cu maladii oncologice.  

Donația, în valoare totală de 150 de mii de dolari, a fost făcută în cadrul proiectului „Asistența umanitară pentru Ucraina și țările vecine”, finanțat de Guvernul SUA.

Menționăm că, acesta este al treilea lot de medicamente și echipamente donat Institutului Oncologic, de OIM, în scopul asigurării accesului la asistență medicală, inclusiv persoanelor refugiate din Ucraina. 

Bulgaria anunță că va trece la euro cel târziu la 1 ianuarie 2025

Bulgaria face eforturi pentru a fi gata să adopte euro până la 1 ianuarie 2025, iar pregătirile şi progresele ţării în această direcţie au fost discutate cu oficialii UE, a informat Ministerul de Finanţe, transmite Novinite, scrie hotnews.ro.

În privinţa speculaţiilor din presă legate de procedurile privind intrarea Bulgariei în zona euro, Ministerul de Finanţe a dezminţit că s-ar fi discutat la întâlnirile cu oficialii UE amânarea introducerii euro în Bulgaria după 1 ianuarie 2025.

„Statutul de membru al zonei euro reprezintă o prioritate pentru ţara noastră. Demersurile active ale statului pentru adoptarea monedei unice europene continuă, atât în domeniul tehnic cât şi legislativ”, au precizat oficialii de la Sofia.

Ministerul de Finanţe consideră inacceptabilă răspândirea de ştiri false şi mesaje contradictorii în presă, în special în mass-media cu o bună reputaţie în spaţiul public.

De asemenea, a reamintit Ministerul de Finanţe, „orice informaţii privind întâlnirile oficiale ale reprezentanţilor instituţiei sunt furnizate în timp util de biroul de presă”.

Aderarea la zona euro ar ajuta Bulgaria, cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene, să atragă mai multe investiţii străine şi să obţină un rating suveran mai bun, ceea ce i-ar reduce costurile de finanţare a datoriilor sale, spun economiştii.

Ţara vecină a decis în urmă cu mult timp să îşi ancoreze moneda naţională de euro.

Mulţi bulgari se tem că stabilirea abuzivă a preţurilor în timpul trecerii la euro ar putea duce la creşterea preţurilor.

Un raport al Băncii Centrale Europene, care a analizat introducerea euro în 2002 în 12 ţări, a constatat că „nu există dovezi ale unui impact semnificativ asupra preţurilor la nivel agregat ca urmare a trecerii la moneda euro”. 

Cum prezintă rușii la TV dezastrul din Mariupol: „Scene triste, bineînțeles… naționaliștii ucraineni nu lasă nicio piatră neîntoarsă”
Articolul anterior
VIDEO! Primele imagini cu Şoigu de la dispariţia de 12 zile. Cum a apărut omul de încredere al lui Putin într-o înregistrare video
Articolul următor